Beslenme

Tereyağı ile margarin arasında ne fark var?

Mutfakta sıklıkla kullanılan ve en temel gıdalardan bir tanesi olan tereyağı ve margarin, aynı zamanda pek çok insanı da kullanım durumu noktasında birbirinden ayrılmasına neden olmuştur. Kimi insan tereyağın çok daha lezzetli ve çok daha sağlıklı olduğunu savunurken bir diğer görüşteki insanlarda, margarinin daha sağlıklı olduğunu dile getirmektedirler. Mutfakta pişen A’dan Z’ye tüm yemeklerde kullanılan ana malzeme tereyağı ve margarin arasında nasıl bir fark var, yemeklerde herhangi bir lezzet farkı oluyor mu gelin tüm detaylara birlikte bakalım.

Tereyağı
Tereyağı

Tereyağı nasıl yapılır?

Tereyağı, sıcak suda haşlanmış ve soğutulmuş süt veya yoğurtun üzerine serilen pamuk veya konfeti kağıdına süzülmesiyle elde edilen bir tür yağdır. Sütü veya yoğurtu bir tencerede kaynatın ve buzdolabına koyarak soğutun. Tencereyi soğutulmuş süt veya yoğurtla doldurun ve üzerine pamuk veya konfeti kağıdı serin. Tencereyi düz bir yüzey üzerine koyun ve yoğurtun veya sütün üstünde birkaç saat bekletin. Bu süre içerisinde süt veya yoğurtun suyunun tencerenin üstüne süzülmesini bekleyin. Tencerenin üstünde oluşan yağı toplamaya çalışın ve pamuk veya konfeti kağıdı üzerinde yoğurdu veya sütü bir kez daha sıkın. Tereyağını, temiz bir kaplarda saklayabilirsiniz. Eğer tereyağınızı daha sıkı bir şekilde sıkın ve yoğurdu veya sütün üzerinde kalan suyunu azaltırsanız, tereyağınız daha uzun süre bozulmayacaktır.

Tereyağı ve margarin arasındaki farklar nelerdir?

Mutfağın en temel malzemelerinden bir tanesi olan yağlardan tereyağı ve margarin arasında bilinen en büyük farklardan bir tanesi tereyağın hayvansal margarinin ise bitkisel bazlı olmasıdır. Aynı zamanda tereyağı tamamıyla organik inek sütünden oluşurken margarin için aynı organik kullanımını kullanmak oldukça güçtür. Tereyağına nazaran margarin, laboratuvar ortamında bitkisel kaynaklı bitkilerin yağlarından meydana gelen bir işlenmiş ve insan gücüyle ortaya konmuştur.

Tereyağı organik sütün iyice çırpılarak elde edilmesiyle meydana gelirken aynı zamanda insan sağlığının önemli ölçüde etkilenmesine yardımcı olan kolesterole de iyi gelmektedir. Aynı zamanda tereyağı içerisinde bolca  A, D, E ve K vitaminlerini barındırmaktadır. Bunun aksine margarinin bileşenleri ise, bitkisel yağlardan üretilmiş ve doymuş yağ oranı düşüktür. Fakat margarinin belki de insan sağlığına iyi gelmeyecek en büyük yanı, içerisinde trans yağ barındırmasıdır. Trans yağ, insan vücudunda kötü kolesterol miktarının artmasına neden olurken, iyi kolesterol düzeyinin de düşmesine neden olmaktadır. Bu durum da kalp hastalıklarının yaşanmasını etkilemektedir. Margarinin içerisinde bulunan bu trans yağ faktörü, kişinin sağlık değerlerinin kötüye gitmesine neden olduğundan dolayı pek çok diyetisyen ve uzman tarafından kesinlikle önerilmeyen gıdalar arasında yer almaktadır. Tereyağın maliyeti margarine oranla çok daha yüksek olduğu için pek çok insan daha uygun fiyatlı olan margarini tercih etmektedir.

Tereyağı
Tereyağı

Margarin nasıl yapılır?

Margarin, sıvı yağların ve süt yağlarının birleştirilmesiyle elde edilen bir tür yağdır. Sıvı yağ ve süt yağını bir tencerede birleştirin ve orta ateşte ısıtın. İçine bir miktar su ekleyin ve karıştırın. Karışımın sürekli karıştırılarak pembeleşmeye başladığını görünce, ocaktan alın ve soğutun. Soğumuş karışımı bir kap içerisinde yoğurun ve margarin kıvamına getirin. Margarinı, temiz bir kaplarda saklayabilirsiniz. Margarin yapımında kullanılan sıvı yağlar arasında soya yağı, mısır yağı veya zeytinyağı gibi yağlar kullanılabilir. Süt yağı ise, süt ürünlerinin üretim sırasında elde edilen bir yağdır. Margarin yapımında, sıvı yağ ve süt yağının oranı değişebilir ve bu oran margarinin kıvamını ve lezzetini etkilemektedir.

Tereyağı ile margarin yemeklerde nasıl bir farklılığın oluşmasına neden olur?

Tereyağı ve margarinin belki de en çok kullanılan yemeklerin başında hamur işleri geliyor. Türk insanın da en çok sevdiği yemeklerden olan hamur işlerinde hangi malzemenin kullanılması gerektiği de merak ediliyor. Esasında ayrımı yaparken örnek üzerinden gitmemizde fayda var. Örneğin; kek yapımında kullanılan sıvıyağ, kekin dokusunun çok daha yumuşak adeta bir sünger kıvamında olmasına yardımcı olmaktadır. Ancak sadece sıvıyağ ile yapılan keklerin aromasında bazı eksikliklerin olduğunu görmek de mümkündür.

Kek içerisine konulan tereyağı keklerin lezzetlenmesin, çok daha aromalı olmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda keklerin içerisine konulan tereyağı, kekin çok daha yoğun ve tok kıvamda olmasına da neden olmaktadır. Öte yandan margarin ile hazırlanan keklerin kokuları çok daha ağır olurken, kek parçaları daha minik minik ayrılır. Aynı zamanda margarin ile hazırlanan keklere oranla çok daha geç bayatlamaktadırlar. Kurabiyelerde ise durum biraz daha farklıdır. Margarin ile hazırlanan kurabiyeler daha çok bisküvi kıvamında olurken, tereyağı ile hazırlanan kurabiyeler daha yoğun bir şekilde olmaktadır. Hamurunuzun daha dayanıklı olmasını istiyorsanız su bazlı olan margarini kullanırken, hamurunuzun daha kırılgan ve dökülen olmasını istiyorsanız bu noktada tereyağını kullanmanız gerekmektedir. Her ikisinin de kurabiyeler farklı lezzet ve doku oluşmasına katkı sağlamaktadır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Akşam yemeği menüsü nasıl olmalıdır? Karbonhidratsız beslenme şart

Kilo vermenin kilit noktası olan akşam yemeğiyle ilgili, Dr. Ayşegül Çoruhlu altın değerinde bilgiler verdi. İşte akşam yemeğinin nasıl olması
Beslenme

Sarımsak ve balın inanılmaz faydaları. Sarımsağı balla yemenin faydaları nelerdir?

Sarımsak ve bal çok eski çağlardan beridir kullanılan iki üründür. Özellikle faydaları bakımından tıpta çok kullanılmışlardır. Sarımsak eski dönemlerde doğal