Limon, sarımsak ve maydanozun inanılmaz faydası. ‘Limon, sarımsak ve maydanoz kürü’ nasıl hazırlanır?
Maydanoz, sarımsak ve limon ayrı ayrı kullanıldıklarında insan sağlığının mihenk taşları, bir araya geldiklerinde ise mükemmel bir kür oluşturan ve faydaları saymakla bitmeyen üç şifalı bitkidir. Kendi başlarına üçü birden antibiyotik ve doğal detoks nitelikleri taşıyan bu sebze sınıfından gıdalar ile kür hazırlamak ise hem kolay, hem faydalı. Peki bu sağlık üçgeni nasıl hazırlanıyor?
Limon, sarımsak ve maydanoz kürü
Maydanoz, limon ve sarımsak bitkilerinin taze hallerinin sağlıklı bir yolla karıştırılması işlemine kür adı verilmektedir. Bu bitkilerin doğal bir şekilde temizlenerek ve soyularak karıştırıcı yardımı ile besin değerlerini kaybetmeyecek şekilde yoğunlaştırılması gerekmektedir. Doğal kür sabahları aç karnına kahvaltıdan 25-30 dakika kadar önce tüketilmelidir. Günde bir kez tüketimi sağlık açısından yararlı olacağı gibi, aşırı tüketimi elbette ki yan etkiler doğuracaktır.
Limon, sarımsak ve maydanoz kürü nasıl hazırlanır?
Malzemeler:
- 12 adet maydanoz (sapı ve yaprağı birlikte)
- 1 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- yarım su bardağı su
Hazırlanışı:
Yaprakları ve sapları iyice temizlenen maydanoz ile kabuğundan ayrılmış 1 diş sarımsak mutfak robotu içerisine atılarak öğütülür. Ardından taze limondan sıkılmış 2 yemek kaşığı limon suyu ve yarım eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Mutfak robotundan çıkarılan karışım tercihe bağlı olarak sıcak ya da ılık suyun içerisine konularak demlenmeye bırakılır. Demlenme süresinin sonunda aç karnına tüketilebilir.
Limon, sarımsak ve maydanoz kürü faydaları
Hazırlanan kürün özellikle kalp sağlığı açısından faydalı olduğu biliniyor. Faydaları ise:
- Kalp damarlarını açar
- Kalbi besleyen damar ve yolların tıkanmasını engeller
- Kalp damarlarında plak oluşumunu engeller
- Kan dolaşımını hızlandırır.
- İdrar yolu enfeksiyonlarını önler
- Sindirim sistemini düzenler
- Cilt sağlığını korur
- Daha genç görünüm kazanmayı sağlar
- Saç köklerini güçlendirir
- Kalp damarlarının yağ bağlamamasını sağlar
Limon, sarımsak ve maydanoz kürü kullanımı
Limon, sarımsak ve maydanoz kürü bir çay şeklinde şeker ile ya da isteğe bağlı olarak çeşitli baharatlar ile birlikte tüketilebilir. İçerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde direkt olarak cilde ya da saça uygulanarak da kullanılabilir. Cilt maskesi olarak kullanımında ya da saç bakımı tercihinde banyolardan önce kullanımı tavsiye edilir.
Maydanozun faydaları nelerdir?
Maydanoz, çeşitli sağlık faydalarına sahip bir bitkidir. İçeriğinde bol miktarda C vitamini bulunur, bu nedenle sık sık soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Maydanoz, içeriğinde yüksek miktarda potasyum bulunan bir bitkidir ve bu madde kalp sağlığını koruma ve kan basıncını düzenleme gibi önemli bir rol oynar. Maydanoz, anti-enflamatuar özelliğe sahiptir ve bu nedenle ağrı kesici olarak kullanılabilir. Ayrıca, mide yanması gibi sindirim sistemi problemlerine de iyi gelir. Maydanoz, içeriğinde bol miktarda demir bulunan bir bitkidir ve bu nedenle anemi (kansızlık) gibi demir eksikliği sorunlarına iyi bir çözüm olabilir. Maydanoz, içeriğinde yüksek miktarda A vitamini bulunur ve bu vitaminden zengin bir diyet, göz sağlığını koruma ve gözlerde yaşlanmayı geciktirme gibi faydaları vardır. Maydanoz, aynı zamanda içeriğinde bol miktarda folik asit bulunan bir bitkidir ve bu madde bebeklerin gelişimi sırasında önemli bir rol oynar. Maydanoz, içeriğinde bol miktarda magnezyum bulunan bir bitkidir ve bu madde kas ve kemik sağlığını koruma gibi önemli bir rol oynar. Ayrıca, magnezyum stresi azaltmaya yardımcı olur ve uyku kalitesini artırır. Ancak, maydanozu fazla tüketmenin de bazı olumsuz etkileri olabilir. Örneğin, maydanoz, içeriğinde bol miktarda sodyum bulunur ve bu nedenle sık sık tüketilmesi, tansiyonu artırabilir. Ayrıca, maydanozun bazı kişilerde alerji yapabileceği de unutulmamalıdır.
Limon, sarımsak ve maydanoz kürü zararlı mıdır?
Özellikle kalp sağlığı açısından büyük önem taşıyan bu sağlık üçgeninin bilinen nadir zararları olarak tansiyonu düşürmesi sayılabilir. Bu sebeple hipotansiyon olarak da bilinen düşük tansiyon hastalığına sahip kişilerce tüketimi önerilmez. Ayrıca bu birleşimin tansiyona etkisi büyük olduğundan tüketimi sırasında 3 gün boyunca sarımsak ekleyerek, sonraki 3 gün sarımsak kullanmayarak tüketilmesi önerilir. 9 günlük tüketimden sonra 3 gün ara verilmesi de tavsiye edilen kullanım şekilleri içindedir.