Beslenme

Abur cuburların zararları ve insanlar üzerindeki etkileri nelerdir? Göründükleri kadar masum değiller! 

Günümüz dünyasının en büyük problemi: Abur cuburlar!

Günümüz dünyası hızla değişmekte ve her geçen gün yeni şeyler ortaya çıkmaktadır. Her alanda değişim yaşandığı gibi yemek alanında da değişimler kendisini göstermiş durumdadır. Özellikle son 20 yılda insanların yemek yeme alışkanlıklarında çok ciddi değişimler meydana gelmiştir. Alışılmışın dışında olan bu yemeklerin pek çoğu insan sağlığına zararlı olan yemeklerdir. Ancak insanların çok büyük bir kısmı bu zararlı yemekleri çok fazla tüketmektedir. Bu zararlı yemeklerden en çok gençler ve hiç kuşkusuz küçük çocuklar olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Son dönemlerde çıkan fast food tarzı aşırı yağlı ve aşırı kızarmış olan yemeklerin artması beraberinde pek çok hastalığın da gelmesine neden olmuş durumdadır. Bunun en güzel örneğini son yıllarda artan vakalarda ve hastanelere gidenlerin şikayetlerinde görebilmekteyiz.

Dünyamız hızla değişmektedir. Bu hızlı değişimin önünde durmak elbette olanaksız. Ancak bu durum sağlıksız yemeklerin yenilmesini meşru kılmamaktadır. Özellikle son yıllarda abur cubur olarak adlandırılan bazı ürünler çok fazla artmış durumdadır. Küçük çocukların ve gençlerin sürekli severek tükettiği bu zararlı ürünler ilerleyen süreçlerde insanlarda pek çok problemin baş göstermesine neden olmaktadır. Nitekim bunun örneklerini yaşanan bazı değişimlerde görebilmekteyiz. Çok fazla abur cubur yiyen çocukların gelişimlerinde de çok büyük aksaklıkların meydana geldiği tespit edilmiştir. Beyin gelişimi açısından da oldukça sıkıntılar yaratan bu zararlı ürünler çocukların pek çok alanda başarısız olmasına neden olmaktadır.

Abur cubur ne demektir?

Besleyici özelliği çok düşük olan ve insan sağlığına çok büyük zararlar veren ürünlerdir. Çok fazla kalori içermesi sebebiyle başta obezite, kalp krizi, damar tıkanıklığı, diyabet ve kanser gibi pek çok hastalığın oluşmasına ortam hazırlamaktadır. Yapılan bir sürü bilimsel araştırma neticesinde de bu ürünlerin çok zararlı oldukları tespit edilmiştir. Ancak günümüzde hemen hemen her köşede bu ürünleri temin etmek oldukça kolaydır. Her markette rahatlıkla bulunan bu ürünler insanların pek çok hastalığa yakalanma ihtimallerini arttırmaktadır. Üstelik bu hastalıklarda hafife alınacak hastalıklar değildir. Kanser ve kalp krizi gibi çok ölümcül olan daha pek çok hastalığa yol açan abur cuburlar özellikle genç yaştakileri ve küçük çocukları hedef almış durumdadır.

Çikolata
Çikolata

Abur cuburlar sanıldığı kadar masum mu?

Abur cuburlar tüm insanlar için son derece tehlikeli ürünlerdir. Ancak insanlar arasında en çok olumsuz etkilenenler hiç kuşkusuz küçük çocuklardır. Çünkü gelişimleri tam anlamıyla tamamlanmadığı için bu tür zararlı ürünler çocukların sağlıklı bir gelişim geçirmelerinin önüne geçebilmektedir. Gelişimi eksik ya da hiç tamamlanamayan çocuklar ilerleyen süreçlerde bunun eksikliğini fazlasıyla yaşayacaklardır. Erken yaşlarda hastalıkların artması, ölümlerin artması ve bunun gibi hadiselerin artmasında abur cuburların etkisi oldukça büyüktür. Kalp krizine ve damar tıkanıklığına neden olan abur cuburlar vücutta pek çok toksin maddenin (zararlı maddeler) oluşmasına yol açmaktadırlar. Bu toksin maddeler (zararlı madde) zamanla damarları tıkamakta ve pek çok organın işlevini yerine getirmesinin önüne geçmektedir. Tüm bunlar beraberinde kalp krizini getirmektedir ki bu durum ölümle sonuçlanabilmektedir.

Abur cuburlar nelerdir?

Abur cuburlar denilince akla pek çok ürün gelmektedir. Ancak bazıları her yerde ve her zaman tüketildiği için çok büyük hastalıklara neden olabilmektedirler. Kanser gibi çok ölümcül hastalıkların oluşmasına yol açan bu abur cuburları sıralayacak olursak şu şekilde bir sıralama yapabiliriz;

  • Enerji içecekleri
  • Çipsler
  • Gazlı veya gazsız içeceklerin çoğu
  • Hazır dondurma ve pastalar
  • Çikolatalar
  • Şekerlemeler
  • Şekerlerin hepsi
  • Kızartmalar
  • Bisküvi
  • Gofretler
  • Patlamış mısır

Abur cuburların insanlar üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir?

Abur cuburların sayısını daha da arttırabiliriz. Ancak genel anlamıyla en çok tüketilen ve bilinen abur cuburlar bunlardır. Bu abur cuburlar insan sağlığını çok büyük ölçüde olumsuz etkilemektedir. Özellikle toksin maddelerin (zararlı maddeler) artmasına yol açtıklarından zamanla damar tıkanıklıkları ve kalp krizi gibi sonu ölümle biten daha pek çok hastalığa neden olmaktadırlar. Ayrıca vücudun zamanla çökmesini ve direncinin kırılmasına yol açtıklarından hastalıkların bulaşma riski de artmaktadır. Direnci kırılan vücudun kanserden diyabete kadar pek çok hastalıkla boğuşması kaçınılmaz bir sondur. Abur cuburlar en çok küçük çocukları etkilediği için gelişimlerinin tamamlanmasını geciktirebilir ya da hiç tamamlanmamasına yol açabilmektedir. İlerleyen süreçlerde çocuklar bu durumun eksikliğini hayatın her alanında acı tecrübelerle yaşayacaklardır. Bu durum insan ruh sağlığını da çok ciddi anlamda etkilemektedir. Başarısızlık duygusu zamanla öz güven eksikliğine yol açacaktır. Bu da sürekli pasif kalmayı gerektirdiğinden insanların verimli ve aktif olması sadece bir hayalden ibaret olur. Ayrıca bu zararlı ürünler cilt sağlığına da çok büyük sıkıntılar yaşatmaktadır. Cildin daha yaşlı durmasını, sivilcelerin oluşmasını, akne oluşumu, siyah noktaların artması ve çatlakların oluşması gibi pek çok cilt probleminin oluşması kaçınılmazdır. Nitekim bu durumun birden fazla örneği mevcuttur. Hemen hemen hepimiz çok yağlı cipsler yediğimizde ya da abur cubur ürünlerini çok tükettiğimizde yüzümüzde sivilceler çıkmıştır. Bu durumu pek çok insan yaşamıştır. Bu sivilcelerin ve cilt sorunlarının oluşması da yine insan ruh sağlığını çok ciddi oranda etkilemektedir. İnsanların daha karamsar, kaygılı ve stresli olmalarını sağlamaktadır. Tüm bunların yanında saç dökülmesine de yol açan abur cuburlar insanlarda çok ciddi kaygıların ve sıkıntıların oluşmasına kapı aralamaktadır. Peki, insan sağlığını çok ciddi bir şekilde etkileyen abur cuburların vücudumuza verdiği zararlar nelerdir? İşte detaylar…

Kola
Kola

Abur cuburların insan sağlığına olan zararları nelerdir?

  • Kalp hastalıklarına ve kalp krizine yol açabilmektedir.
  • Damarların tıkanmasına neden olmaktadır.
  • Kanser gibi hastalıkların artmasına yol açabilmektedir.
  • Vücut direncinin kırılmasını sağlamaktadır.
  • Diyabet hastalığına sebep olmaktadır.
  • Aşırı kilo aldırdığı için obezitenin oluşmasına yol açmakta ve bu oranı arttırmaktadır.
  • Cilt sağlığına çok fazla zarar vermektedir.
  • Sivilce ve akne oluşumunu hızlandırmaktadır.
  • Ciltte hiç istenmeyen siyah noktalara kapı aralamaktadır.
  • Yaşlanmayı erken yaşlarda başlatabilmektedir.
  • Saç sağlığı açısından da oldukça büyük problemlere yol açmaktadır. Saç dökülmesinin yaşanmasına yol açtığından insanların ruh sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir.
  • Vücudumuzda toksin maddelerin (zararlı maddeler) artmasına neden olmaktadır. Bu toksin yani zararlı maddeler de organların yeterince çalışmasını önlediğinden pek çok problemin ortaya çıkmasına yol açmaktadırlar.
  • Beyin fonksiyonlarının olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Başarısızlık duygusunun ve öz güven eksikliğinin artmasına zemin hazırlamaktadır.
  • Lif oranları çok az olduğundan bağırsaklarda da birtakım problemlerin oluşmasına neden olmaktadırlar. Özellikle kabızlık gibi problemlerin oluşmasına yol açmaktadırlar.
  • Vücudun aşırı yorulmasını ve sürekli pasif kalmasını sağladıklarından insanların daha içine kapanık ve öz güveni düşük olmalarına neden olmaktadırlar.

Abur cuburların daha sayılmayan sayısız zararı bulunmaktadır. Bu zararlı ürünleri olabildiğince az tüketmek ve mümkünse hiç tüketmemek sağlığımız açısından son derece önemlidir. Yapılan pek çok bilimsel araştırmada da görüldüğü üzere bu tarz ürünlerin ölümle sonuçlanan pek çok vakası bile bulunmaktadır. Onun için abur cubur yerine daha sağlıklı meyveler veya sebzeler tüketmek en doğrusu ve en sağlıklısı olacaktır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

D vitamini nelerde var, D vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Kişinin sağlıklı bir yaşam içerisinde olabilmesi için diğer tüm vitaminlerinin tam olması gibi D vitaminin de yeterli seviyede olması fazlasıyla
Beslenme

Kırmızı pancar neye iyi gelir? Kırmızı pancarın faydaları

Ispanakgiller familyasının vazgeçilmezleri arasında yer alan kırmızı pancar, Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde yetişen şifa deposudur. Anavatanı Akdeniz havzası olan