Neden haftada bir kez nohut tüketmeliyiz? Değişime inanamayacaksınız
Baklagiller familyasının en sevilen üyelerinden olan nohut, sağlamış olduğu faydaları ile insanların en çok tercih ettiği baklagil çeşitlerinden biridir. İçerisindeki besin maddeleri ve kullanışlı hali ile hemen hemen her yemeğe uyum sağlayabilen nohut, aynı zamanda diyet listelerinde kullanabileceğiniz harika bir besin çeşidi. Haftada 2 kez tüketilmesi tavsiye edilen nohutu, sağlıklı bir hayat için haftada en az 1 defa tüketmeniz gerekiyor. Çünkü nohutun sağlamış olduğu faydaları başka hiçbir besin sağlamıyor. Bu yazımızda sizlere neden haftada en az 1 defa nohut tüketmeniz gerektiğini belirteceğiz.
Nohutun faydaları nedir?
Alanında uzman doktorlar, haftada 2 defa nohut tüketilmesinin gerektiğini sıklıkla dile getirmekteler. Bunlar ek olarak nohutun insan sağlığına sağlamış olduğu birçok farklı yarar var. Sindirim sistemi, kilo, kanser ve benzeri birçok farklı alanda yarar sağladığı da araştırmalara dayanarak kanıtlanmıştır. Gelin hep brilikte nohutun insan vücuduna sağlamış olduğu faydaları inceleyelim.
Kanseri önlüyor
Uzman doktorların yapmış olduğu araştırmalara göre, nohut tüketmek kanseri önlüyor. Bunun sebebi ise nohutun içerisinde yer alan bazı besin maddelerinin kanser hücrelerinin DNA’sındaki değişimleri engellemesi. Bu değişimlerin engellenemsi ile birlikte de kanser hücreleri bölünemiyor ve çoğalamıyor. Aksine vücuttan atılıyor. Bu yüzden de nohut tüketmek, kişiyi birçok farklı kanser türüne karşı korumaktadır.
Menopoz dönemindeki sorunları ortadan kaldırır
Nohut, vücuttaki östrojen hormonunu dengeler. kadınlar, menopoz dönemine girdiklerinde sıcak ve ter basması gibi sorunlar ile boğuşmak durumunda kalabilir. Ancak düzenli olarak nohut tüketen kişilerde bu tür durumlar gözükmüyor. Aksine menopoz dönemi hem ötelenmiş hem de menopoz döneminde başlayan sorunlar da hiç gözükmüyor. Bu yüzden de uzmanlar, insanların haftada en az 2 defa nohut tüketmesi konusunda ısrarcı.
Nohut nasıl haşlanır?
Nohut, genellikle haşlama işlemine tabi tutulur. Bu işlem, nohutların yumuşamasını ve pişmesini sağlar. Nohutları iyice yıkayın ve süzgeçte durulandırın. Nohutları koyacağınız tencereyi su ile doldurun ve tencereyi orta ateşte kaynatın. Nohutları tencereye ekleyin ve kısık ateşte haşlayın. Nohutların pişme süresi, boyutlarına göre değişebilir. Genellikle, orta boy nohutlar 30 dakika kadar haşlanır. Büyük nohutlar ise 45 dakika veya daha fazla sürebilir. Nohutların haşlandığını anlamak için, nohutları bir tahta kaşık yardımıyla çatallayın. Eğer çatalladığınız nohut yumuşak ise, nohutlar pişmiş demektir. Eğer hala sert ise, nohutların haşlanma süresini biraz daha uzatın. Nohutlar haşlandıktan sonra, süzgeçte durulandırın ve istediğiniz şekilde pişirin veya servis edin.
Sindirim sistemini çalıştırır
Nohut, bol lifli bir baklagildir. Lifli gıdalar ise sindirim siteminin ve özellikle bağırsakların çok daha verimli ve hızlı bir şekildede çalışmasını sağlar. Bu yüzden de nohut tüketmek, birçok sindirim sorununu da engeller. Özlelikle kabızlık gibi rahatsızlıkların baş göstermesini engelleyen nohut, aynı zamanda bağırsakların çalışmasını sağladığı için de metabolizmanın daha hızlı bir şekilde işlemesini sağlar. Düzenli olarak nohut tüketmek, kişinin bazal metabolizmasını hızlandırmada etkilidir.
Kilo vermeye yardımcı olur
Nohut, birçok özelliği ile birlikte kilo vermeye yardımcı olu.r Kilo verme döneminde en dikkat edilmesi gerekilen konu, vücutta kalori açığı oluşturmak. Nohut, lifli bir gıda olduğu için de kişinin gün içerisinde çok daha tok kalmasını sağlar. Bu yüzden de gün içerisinde açlık hissetmeyen insanlar, daha az yemek tüketerek kalori alımlarını düşürür. Ek olarak nohutun metabolizmayı hızlandırması, kişinin olduğundan çok daha hızlı bir şekilde yağ yakabilmesine de önemli bir katkı sağlamış olur. Bu özellikleri nedeni ile nohut, diyetisyenlerin hazırlamış olduğu diyet listelerin hemen hemen hepsinde yer almaktadır.
Şişkinliği alır
Nohut içerisinde yer alan besin maddeleri, yemek sonrası yaşamış olduğunuz şişkinliğin bastırılmasını sağlar. Şişkinlik esnasında, mide tarafından zehirli gazlar çıkartılır. Ancak nohut tüketmek, hem bu şişkinliğin azalmasını hem de mide tarafından zehirli gazların salınımını engeller. Ayrıca nohut tüketmek, mide asitinin dengelenmesinde de etkilidir. Bu özellikleri sayesinde de mide yanması gibi rahatsızlıkların da önüne geçmiş olursunuz.
Nohut nasıl ıslatılır?
Nohutları ıslatmak, onların pişirilme süresini azaltır ve daha yumuşak hale getirir. Ayrıca, ıslatılmış nohutların besin değerleri de daha iyi korunur. Nohutları iyice yıkayın ve süzgeçte durulandırın. Nohutları ıslatmak için bir tencere veya kase kullanın. Tencereye veya kaseye nohutları koyun ve yeterli miktarda su ekleyin (nohutların tamamen suya batırılacağı kadar). Nohutları suda bekletin. Nohutların ıslatma süresi, boyutlarına göre değişebilir. Genellikle, orta boy nohutlar 6-8 saat ıslatılır. Büyük nohutlar ise 8-12 saat veya daha fazla sürebilir. Nohutların ıslatılıp ıslatılmadığını anlamak için, nohutları bir tahta kaşık yardımıyla çatallayın. Eğer çatalladığınız nohut yumuşak ise, nohutlar ıslatılmış demektir. Eğer hala sert ise, nohutların ıslatma süresini biraz daha uzatın. İstenirse, ıslatılmış nohutları haşlamak için tencereye alın ve haşlama işlemini yukarıda anlatılan adımları izleyerek tamamlayın. Alternatif olarak, ıslatılmış nohutları direkt olarak pişirin veya servis edin.
Diyabeti engeller
Nohut tüketmek, şeker hastalığına yakalanma olasılığınızı düşürmektedir. Kandaki şeker oranını dengeleyen nohut, aynı zamanda kan basıncının da dengelenmesinde etkilidir. Bu yüzden de nohut tüketen insanların diğer insanlara göre tansiyon seviyeleri daha dengelidir. Nohut tüketmek, aynı zamanda kişinin kalp krizi riskini de azaltmaktadır.