Sağlık

Unutkanlığa son verin. Unutkanlıktan nasıl kurtulabiliriz?

Gün içinde birçok bilgiyi kısa süreli belleğimize atarız. Ancak bu bilgilerin unutulma süresi kısadır. Bazen de uzun süreli belleğimizdeki bilgileri de unutabilmekteyiz. Unutkanlığı önlemek için ise balık gibi sağlıklı yağ asitlerini içeren besinler tüketmeliyiz. Bu sayede beyin fonksiyonlarımız gelişecek ve beyin sağlığımızı olumlu yönde etkileyeceğiz. Unutkanlığı önlemek için belli yöntemler bulunmaktadır. Bu yazımızda unutkanlığı önleyecek yöntemlerden bahsettik.

Unutkanlıktan kurtulma yöntemleri nelerdir?

Günlük hayatta yapacağınız bazı değişimler ve değiştireceğiniz alışkanlıklar, gün içinde unutmamanız gereken basit şeyleri hatırlamanızı sağlayacaktır. Genellikle yoğun iş temposunda bulunan ya da sürekli ders çalışan kişilerin başını yakan unutkanlık sorunu, anlatacağımız bu yöntemler sayesinde atlatılabilecektir.

Her eşyanız için belli bir yer belirleyin

Cüzdan
Cüzdan

Özellikle eşyalarınızın yerini unutuyorsanız ve aradığınız zaman uzun saatler boyunca bulamıyorsanız, eşyalarınız için belirli yerlerin olması gereklidir. Özellikle cüzdan veya anahtar gibi eşyaların yerini unutabiliyoruz. Ancak cüzdan ve anahtarımızı koyduğumuz yer hep aynı olursa, cüzdan ve anahtarımızın yerini unutmuş olmayacağız.

Yazı yazmak
Not almak

Sürekli not alın

Telefon numaraları ve randevuları unutuyorsanız, not almanız iyi olacaktır. Telefonunuzun anımsatıcı özelliği ile birlikte bu notları alırsanız, gitmeniz gereken randevuları unutmuş olmayacaksınız.

Yaptıklarınızı yüksek sesle söyleyin

Özellikle “Ütünün fişini çektim mi?” “Ocağı kapattım mı?” gibi soruları kendinize soruyorsanız, yaptığınız işleri yüksek sesle tekrarlayın. Yaptığınız işleri yaptıktan sonra, yaptığınız işi yüksek sesle tekrarlayın. Bu sayede yaptığınız eylemleri hatırlayacaksınızdır. Bu yöntem ile isim hafızanızı da geliştirebilmektedir.

Unutkanlık hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır?

Unutkanlık, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir ve bu nedenler arasında vitamin eksikliği de yer alabilir. Ancak, vitamin eksikliğinin neden olduğu unutkanlık durumları genellikle nadir görülür ve çoğunlukla diğer sağlık sorunlarıyla birliktedir. Örneğin, b12 vitamini eksikliği, nörolojik bozuklukların belirtisi olarak unutkanlık gibi belirtiler gösterebilir. Aynı şekilde, folik asit eksikliği de unutkanlık gibi belirtiler gösterebilir. Unutkanlık sorununuzdan endişe ediyorsanız, ilk olarak bir genel sağlık uzmanına giderek sorununuzu açıklayabilirsiniz. Genel sağlık uzmanı, sorununuzun nedenini belirleyebilmek için size bir takım testler yaptırabilir ve eğer vitamin eksikliği gibi bir sorun varsa bunu tespit edebilir ve gerekli önlemleri alabilir. Unutkanlık sorununuzun nedeni ne olursa olsun, önemli olan doğru teşhis koyulması ve uygun tedavinin uygulanmasıdır.

Görsek imgeleri kullanın

Yeni bir bilgi öğrenildiğinde, o bilgi ile ilgili aklınızda bir görüntü oluşturun. Bu sayede o bilgiyi unutmamış olacaksınız. Bu yöntemi de insanları tanımak için kullanabilirsiniz. Bu görüntüler, bilginin hatırlanmasına yardımcı olacaktır.

Uyku
Uyku

Uykunuzu alın

Eğer uykusuzsanız, beyniniz yorgun olacaktır. Bu yüzden de beyninizi tam kapasitede kullanmamış olacaksınız. İyi bir gece uykusundan sonra, öğrenilen bilgilerin daha iyi hatırlandığı araştırmacalarla kanıtlanmıştır.

Doktor
Doktor

Doktora gitmekten korkmayın

Eğer sürekli unutkanlık problemi yaşıyorsanız, doktora gitmenizde fayda var. Çünkü erken yaşlarda başlayan unutkanlık problemi, ileriki yaşlarda Alzheimer olarak gelişebilir. Bu yüzden doktora gidip gerekli tedavileri olmalı ve ileri yaşlarda yaşanabilecek Alzheimer hastalığına yakalanma oranını düşüreceksinizdir.

Unutkanlık için hangi doktora gidilir?

Unutkanlık, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir ve bu nedenlerin tedavisine yönelik çeşitli uzmanlık alanları vardır. Bu nedenle, unutkanlık sorununuzun nedenine göre farklı bir doktora gidebilirsiniz. Örneğin, unutkanlık sorununuzun nedeni beyin tümörü, depresyon, Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı veya diğer bir nörolojik bozukluk olabilir. Bu durumlarda, bir nöroloğa gidebilirsiniz. Unutkanlık sorununuzun nedeni hayat tarzınızdan kaynaklıysa, bir diyetisyen veya bir beslenme uzmanına gidebilirsiniz. Eğer unutkanlık sorununuzun nedeni yüksek stres veya anksiyete seviyesiyseniz, bir psikiyatrist veya psikologa gidebilirsiniz. Eğer unutkanlık sorununuzdan endişe ediyorsanız, ilk olarak bir genel sağlık uzmanına giderek sorununuzu açıklayabilirsiniz. Genel sağlık uzmanı, sorununuzun nedenini belirleyebilmek için size bir takım testler yaptırabilir ve sonrasında doğru uzmana yönlendirme yapabilir. Unutkanlık sorununuzun nedeni ne olursa olsun, önemli olan doğru teşhis koyulması ve uygun tedavinin uygulanmasıdır.

Dikkat dağınıklığı unutkanlığa neden olur

Dikkat dağınıklığı, çevresel etmenlerden meydana gelebilir. Bu yüzden çevrenizdeki dikkat dağıtıcı ögeleri kaldırın ve konsantre olun. Bu sayede hatırlamak istediğiniz bilgiyi çok daha rahat bir şekilde hatırlayacaksınızdır. Ayrıca derin nefes almak, kas gevşetici egzersizler yapmak da konsantre olmanızı sağlayabilmektedir. Ancak dikkat dağınıklığınız yüksek düzeydeyse, bir uzmana görünmenizde fayda var. Çünkü dikkat dağınıklı, yaşamınızda olumsuzluklara sebep olabilir. Ancak bir uzmana görünüp tedavi olursanız, dikkat dağınıklığı sorununu ortadan kaldırmanız çok kolay olacaktır. Bu sayede çok daha rahat bir şekilde hatırlamanız gereken bilgiyi hatırlayacaksınız.

Hafızayı bilgisayar gibi çalıştıran besinler. Unutkanlığın reçetesi bu gıdalarda

Çağımızın en büyük sorunlarından biri de ufak tefek şeyleri unutup bir daha da hatırlayamamak. ama zamanla bu şeyler büyümeye ve git gide tehlikeli hale gelmeye başlıyor. en sonunda insan ağzından çıkan cümleleri bile hatırlamaz hale gelince de iş işten çoktan geçmiş oluyor. İşte böyle durumlardan kaçınmak için insanlar medikal yollara başvuruyorlar ve ilaçlar kullanıyorlar. Ancak bu ilaçların yanında bir de doğanın sunduğu mucizevi gıdalar var.

Unutkanlık neden olur?

Unutkanlık hastalığı aslında kısa süreli ve uzun süreli hafıza kaybı olarak iki konu altında incelenir. Hafızanın iki alt türü olan bu kısımlarda meydana gelen bilgi silinmelerine ise unutkanlık adı verilir. Kısa süreli hafızadaki bilgiler kısa süreli olmalarından kaynaklı olarak hatırlama süreleri de kısıtlıdır. Bu nedenle dış etkenler gibi bir çok neden bu tarz hafıza kayıplarına yol açabilir. Uzun süreli hafıza kayıpları ise daha farklıdır. Uzun süreli bellek sınırsızdır ve öğrenilen her bilgi burada depolanır. Beyin bu bilgiye ihtiyaç duyduğunda beynin ilgili kısmından bilgiyi çekerek alır fakat işte bu bilgiyi çekme işlemi gerçekleşemezse, bu hafıza kaybı yani unutkanlığa neden olur. Unutkanlığı ilerlemesi unutkanlık hastalığı yani demans ismi verilen hastalığa neden olur.

Unutkanlığı tetikleyen durumlar arasında ise, stres ve kaygı, tiroit bozuklukları, ağır depresyon, sinir sistemine bağlı hastalıklar, folik ast eksikliği, geçmişte yaşanmış travmalar ya da herhangi bir tümör sayılarak bu nedenler hafızanın ne kadar aktif çalıştığını belirler. Bir süre bu sorunların devam etmesi ise demans hastalığına neden olur.

Unutkanlığa iyi gelen gıdalar

Unutkanlık dediğimiz zaman akla hemen gelen belirli şeyler vardır. Örneğin ceviz ve balık. Bu tarz sağlıklı yağ asitleri barındıran besinler bizim için hem beynimizi dinç tutuyor hem de sağlıklı kilo verme düzeni oturtuyor. İşte tüm bilinmeyenleri ile unutkanlığa iyi elen gıdalar:

Ceviz

Ceviz sağlıklı yapısı ve beyne benzeye şekli ile tam da aslında beyin sağlığını ve hafıza mekanizmasını korumak için üretilmiş gibi. Aslında ceviz ile birlikte kuruyemiş çeşitleri de aynı etkiyi verir, günde 1 avuç ceviz yemek insan sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Domates

Hafızayı güçlendirmek ve beyin sağlığını korumak için domatesin zengin antioksidan yapısından da faydalanabilirsiniz. Kan yapıcı gıdalar kan dolaşımı düzenliyor ve bu da sinir hücrelerinin rahatlayarak daha aktif çalışmasını sağlıyor. Aynı zamanda domates likopen içeriği ile hafızayı güçlendiren bir besin.

Balık çeşitleri

Omega-3 hepimizin bildiği gibi zihni geliştirmenin anahtarı olan yağ asididir. Omega-3 yapısı bile unutkanlığın önüne geçen balık çeşitleri arasında ise diğerlerine göre somon ve sardalyalar ön plana çıkmakta.

Bitter çikolata

Özellikle sınavlara çalışan gençlerin zihin açıcı olarak bolca tükettiği bitter çikolata içerdiği kakao yağı ve flavonoidler sayesinde hafızayı hem güçlendiriyor hem dış tehditlere karşı koruyor. Aynı zamanda bitter çikolatanın içerdiği polifenoller de beynin sağlıklı bir çalışma düzeni kazanmasına yardım ediyor.

Tarçın

Tarçın ve beyin arasındaki bağ ise diğerlerine göre biraz daha farklı. Çayını hazırlayıp ya da tatlıların üzerine serperek yediğiniz tarçının aslında kokusu bile beyni aktif çalışmaya itmeye yetiyor. Sinir hücrelerini sakinleştirip dingin hale getiren tarçın, beynin rahat bir halde çalışmasını sağlıyor.

Ispanak

İçerdiği C vitamini, demir, folik asit ve diğer mineraller ile ıspanak aslında her masada olması gereken bir bitki. Ispanağın beyne olan faydalarından daha etkin yararlanmak için ise salata şeklinde çiğ tüketimi en faydalısı olacaktır.

Nar ve nar suyu

Nar antioksidan özelliği ile vücutta biriken zararlı serbest radikallerden kurtulmayı sağlayan bir başka besin. Hem içerdiği mineraller hem de antioksidanlı yapısı ile nar, hem katı tüketimi hem de meyve suyu hali ile bu faydaları sunuyor. Aynı zamanda kan dolaşımını düzenleyen yapısı ile sinir hücrelerini rahatlatıyor.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık Yaşam

Mikrodalga zararlı mı, mikrodalga nasıl kullanılır, mikrodalgada ne pişirilir?

Büyük fırınlarda yapılan yemeklerin tavalar ve tencerelerde yeniden ısıtılması sorununu ortadan kaldıran ve fırınlarda hazırlanan yemeklerin yine fırınlarda ısıtılabilmesi amacı
Sağlık

Duyunca inanamayacaksınız. Süpürge tohumunun faydaları nelerdir?

Bilimsel adı calluna vulgaris olan süpürge otu, tohumu ile insanlara şifa dağıtmaktadır. Halk arasında ise funda bitkisi olarak bilinen süpürge