Beslenme

Aşotu ya da Çin maydanozu olarak bilinen kişnişin faydaları neledir?

Doğada insan sağlığına faydası dokunan binlerce çeşit bitki ve şifalı otlar bulunmaktadır. Bu şifalı otlar ve bitkiler binlerce yıldır tıp alanında kullanılmış ve insanların problemlerine çare olmuşlardır. Özellikle hastalıkların iyileşmesinde, ilaçların yapımında ve daha pek çok farklı alanda kullanılan bu şifalı otlar geleneksel tıbbı yani alternatif tıbbı ortaya çıkarmıştır. Teknolojinin ilerlemesi ve zamanla pek çok gelişmenin meydana gelmesiyle beraber bu şifalı otlar tıp alanının dışına çıkmış ve gastronomide, kozmetikte ve eczacılık alanlarında yoğun bir şekilde kullanılmaya başlamışlardır. Bu aynı zamanda modern tıbbın da doğmasına ve gelişmesine olanak sağlamıştır. İnsanlar tarihin ilk devirlerinden beridir pek çok sorunla karşılaşmışlardır. Bu sorunların çözümünü ilk olarak doğada aramışlardır. Doğada bulunan sayısız bitki, şifalı ot ve diğer ürünlerin dillerini zamanla çözerek pek çok hastalığa çare bulmuşlardır.

İnsanoğlu doğada bulunan bu bitkiler sayesinde hayatta kalmış ve yaşamını devam ettirmiştir. Özellikle doğada bulunan belli başlı şifalı otlar insan sağlığı açısından son derece önemlilik arz etmektedir. Bu şifalı otlar insanların pek çok hastalığına, problemine ve sorunlarına çare olmaktadır. Bu çarelerin en bilinenlerinden birisi de hiç kuşkusuz adından çokça bahsettiren kişniştir. Doğada insanoğluna sunulan en büyük armağanlardan birisi olan kişnişi şifalı ot türlerinden birisidir. Geçmişten günümüze önemini hiç yitirmeden gelen kişniş günümüz dünyasında da aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle yemeklerde, hamur işi ürünlerde ve tatlılarda çok fazla kullanılan kişniş insan sağlığı açısından da son derece önemli bir konumda yer almaktadır. Günümüzde kişniş tıptan gastronomiye kadar hemen hemen her alanda aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca kozmetik ürünlerde de yoğun bir şekilde bulunmaktadır.

Kişniş tohumu
Kişniş tohumu

Kişniş nedir?

Kişniş ya da diğer ismiyle aşotu doğada bulunan şifalı otlardan birisidir. Özellikleri bakımından diğer pek çok bitkiden farklı olan kişniş özellikle insan sağlığının korunması ve hastalıkların tedavi edilmesi konusunda çok büyük roller oynamaktadır. Ayrıca birden fazla alanda kullanılabilir olması kişnişi diğer otlardan ayıran en önemli özelliklerden biridir. Kişniş ortalama olarak 20 ile 60 santimetre yüksekliğinde olmaktadır. Genellikle yemeklerde ve tatlılarda kullanılan kişniş baharat olarak tüketilmektedir. Bir yıllık otsu bir bitki olan kişniş geçmişten günümüze pek çok alternatif tıp uygulamasında aktif roller üstlenmiş ve insan sağlığını korumuştur.

Kişniş hangi familyaya mensup bir bitkidir?

Kişniş ya da diğer adıyla aşotu maydanozgiller familyasının bir üyesidir. Çok geniş bir familyaya mensup olan kişniş tek yıllıklı ve tüysüz bir bitkidir. 20 ile 60 santim arasında değişen uzunluğa sahip olmaktadır. İçerdiği pek çok fayda sayesinde insan sağlığı açısından son derece önemlidir. Günümüzde pek çok alanda kullanılan kişniş baharat ve çay olarak da yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

Kişnişin anavatanı neresidir?

Kişnişin anavatanına baktığımızda kendimizi Akdeniz ülkelerinde bulmaktayız. Çok yoğun bir şekilde buralarda yetişen kişniş aynı zamanda Asya’da, Avrupa’da ve dünyanın daha pek çok farklı coğrafyalarında yetmektedir. Baharat olarak kullanılması ve insan sağlığına birden fazla fayda sağlaması kişnişin ekonomik olarak da çok değerli olmasını sağlamıştır. Ticareti de yapılan bu şifalı bitki özellikle son dönemlerde popüler olan bitkilerin başında yer almaktadır. Faydalarının tespit edilmesiyle paralel olarak tüketimi de çok fazla artmış durumdadır.

Kişniş Türkiye’de yetişir mi?

Kişnişin anavatanına baktığımız zaman kendinizi Akdeniz ülkelerinde bulduğumuz için Türkiye’de de yoğun bir şekilde kişniş yetişmektedir. İklimi açısından kişniş için çok uygun olan ülkemizde kişniş özellikle Konya’da, Isparta’da ve Burdur’da çok fazla yetiştirilmektedir. Ülkemizde aşotu olarak da adlandırılan kişniş Türk mutfağı açısından da çok önemli bir üründür. Baharat olarak kullanılan kişniş pek çok yemeğin içeriğinde bulunmaktadır. Ayrıca hamur işi ürünlerde, kurabiyelerde, böreklerde ve tatlılarda çok yoğun olarak kullanılmaktadır.

Kişniş tohumları
Kişniş tohumları

Kişniş nerelerde kullanılabilir?

Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan kişniş tıptan kozmetik ürünlerine kadar hemen hemen her alanda kullanılabilmektedir. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde kişnişten olabildiğince her alanda faydalanmaktayız. Özellikle mutfakların vazgeçilmelerinden olan kişnişin kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İlaç yapımında
  • Kozmetik ürünlerde
  • Hamur işi ürünlerde
  • Tatlılarda
  • Soslarda
  • Makarnalarda
  • Salatalarda
  • Et yemeklerinde vs.

Kişnişin daha pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. Gastronomi alanında da çok fazla tüketilen kişniş genellikle baharat olarak ve çay olarak kullanılmaktadır. Özellikle son dönemlerde kişnişe olan ilgi çok artmış ve buda kişnişin değerini daha da arttırmış durumdadır. İçerisindeki faydalar sayesinde kişniş insan sağlığına da iyi geldiğinden pek çok insan kişnişi severek tüketmektedir. Ülkemiz sınırları içerisinde de yoğun bir şekilde yetiştirilen ve tüketilen kişniş Türk mutfağının vazgeçilmez ürünleri arasında kendisine yer bulmuş durumdadır. Pek çok yemeğin yanında bulunan kişniş yemeklere lezzet katmaktadır.

Kişniş
Kişniş

Kişnişin insan sağlığına olan faydaları nelerdir, ne gibi özellikleri bulunmaktadır?

Çok eskilerden beridir önemi bilinen kişniş insanlar tarafından alternatif tıp uygulamalarında yoğun bir şekilde kullanılmıştır. Bu uygulamaların pek çoğu halen daha devam etmektedir. Ayrıca modern tıpta da kişnişten oldukça istifade edilmektedir. İlaçların yapımından kozmetik ürünlere kadar her alanda kişniş kullanılmaktadır. Faydaları insanlar için vazgeçilmez olan kişniş aynı zamanda gastronomi alanında da oldukça büyük faydalara sahiptir. İçerdiği maddeler sayesinde kişniş tıpta çok fazla kullanılan bitkilerin başında yer almaktadır. Ayrıca çay olarak ve baharat olarak da kullanılan kişniş pek çok hastalığın giderilmesinde aktif roller üstlenmektedir. Peki, kişnişin insanlara sağlamış olduğu bu faydalar nelerdir? Kişnişin ne gibi özellikleri bulunmaktadır? İşte detaylar…

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Hazımsızlığa çok iyi gelmektedir.
  • Kan şekerini dengeleme özelliği bulunmaktadır.
  • Cilt sağlığı için de çok önemlidir.
  • Cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlamaktadır.
  • Stres gibi psikolojik problemleri de önleyebilmektedir.
  • Kolesterolü dengelemektedir.
  • Göz sağlığına da çok iyi gelmektedir. Görme işlevi güçlendirmektedir.
  • Kalp hastalıklarının önüne geçmektedir.
  • Kemiklerin sağlığını korumakta ve ileriki süreçlerde özellikle yaşlılık döneminde kemik erimelerinin önüne geçmektedir.
  • Ağız içi meydana gelen pek çok yaranın iyileşmesini sağlamaktadır.
  • Ağız kokularının oluşmasını önlemektedir.
  • Dişlerin çürümesini geciktirdiğinden diş sağlığını da korumaktadır.
  • Tansiyonu dengeleme özelliği bulunmaktadır.
  • Damar tıkanıklığının meydana gelmesini önlemektedir.
  • C vitamini açısından oldukça zengindir.
  • Doğal bir antioksidan görevi görmektedir. Bu sayede pek çok toksin maddenin (zararlı maddeler) vücuttan atılmasını sağlamaktadır.
  • Stres, kaygı, depresyon ve buna benzer pek çok probleme iyi gelmektedir.

Kişnişin daha bu ve buna benzer pek çok faydası ve özelliği bilinmektedir. Her yörede farklı isimler alsa da içerisindeki faydaları bakımından bir olan kişniş dünyanın pek çok farklı noktasında yetişmekte ve sevilerek tüketilmektedir. Hem baharat olarak hem de çay olarak rahatlıkla tüketilebilen kişniş vücut direncini arttırmakta ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bu bağışıklık sistemini güçlendiren kişniş insanların kolay kolay hastalanmalarının önüne geçmektedir. Yapılan pek çok araştırmada da kişnişin insan sağlığını adeta koruma kalkanı gibi koruduğu tespit edilmiştir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Bezelye saklarken bunlara nelere dikkat etmeli?

Sebze ve meyveleri mevsimi geçse bile hala tazesini tüketmek isteriz. Zamanı olmasa da bazı meyve ve sebzeleri tüketmek gibisi yok.
Beslenme

Hasta olmak istemiyor musunuz? Canan Karatay’dan özel tarif: Bunu için gerisine karışmayın

Yaz aylarının yerini kış aylarına bırakmasına son derece az bir zaman kalırken, mevsim geçişlerinde hasta olmamak ve daha güçlü bir