Et yerine mantar yenir mi?
Özellikle et fiyatlarının değişmesinden sonra insanlar çokça farklı alternatifler bulmak adına çalışmalara başladılar. Daha öncelerinde belirttiğimiz gibi etin yerini alacak bazı besinler var. Demir oranı yüksek olan kırmızı et yerine bu demir eksikliğini başka gıdalardan almak mümkün iken et yiyemeyen ya da tercih etmeyen kişilerin aklına gelen en yaygın soru ise tıpkı kırmızı et gibi demir oranı yüksek olan mantarın etin yerine tüketilebilir olup olmadığı.
Et yerine mantar yenir mi?
Bilindiği gibi dengeli ve sağlıklı beslenmenin belirli temelleri vardır. Bu temellerden biri de hayvansal proteinler almaktır. Kırmızı etler barındırdıkları yüksek hayvansal protein miktarı ile diyet listelerinin ve dengeli beslenmenin vazgeçilmez unsurları iken bu besinleri tüketemeyen ya da tüketmek istemeyen kişilerin ise demir, hayvansal protein gibi önemli maddeleri nereden alacağı, hangi gıdadan temin edeceği soruları akıllara geliyor. Demir oranı en yüksek gıdalardan olan mantarın bazı çeşitleri hem sağlıksal olarak hem de tat benzerliği olarak kırmızı et ile neredeyse aynı seviyede.
Fakat ne yazık ki hayvansal protein sadece hayvanlardan alınabilecek bir besin değeri olduğu için et yerine tüketilebilecek herhangi bir gıdadan alamıyoruz bu proteini. Mantarda ise bitkisel protein bulunuyor. Demir ihtiyacı açısından et yerine uygun bir alternatif olarak sunulabilirken, protein açısından aynı değerleri karşılamadığı için etin yerini tam olarak tutması imkansız hale geliyor.
Mantar nasıl temizlenir?
Mantarı temizlemek için, öncelikle elinizi yıkayın ve temiz bir çalışma alanı ayarlayın. Daha sonra, mantarı hafif bir deterjan veya yumuşak bir fırça ile yıkayın. Sıcak su kullanmayın, çünkü bu mantarın yapısını bozar ve lezzetini kaybetmesine neden olur. Soğuk su ile yıkamayı tekrarlamak için suyun içine biraz sirke ekleyebilirsiniz. Mantarın üzerindeki toprağı veya çöpü açık havada, yumuşak bir fırça ile temizleyin. Eğer mantar çok kirli ise, yıkama işlemini tekrarlamak için suyun içine biraz sirke ekleyebilirsiniz. Son olarak, mantarı havadar bir ortamda kurutun ve hazır olduğunda, istediğiniz yemeklerde kullanabilirsiniz. Mantarın lezzetini ve yapısını koruyabilmek için, pişirme sırasında da dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Örneğin, mantarları çok fazla pişirmeyin ve sıcakta bekletmeyin, çünkü bu lezzetlerini kaybetmelerine neden olabilir. Mantarı temizlemek, yemeklerinizde kullanmadan önce yapmanız gereken önemli bir adımdır. Doğal ortamlarından topladığınız mantarları temizlerken dikkatli olun ve yıkama işlemini doğru bir şekilde yapın. Böylece, sağlıklı ve lezzetli yemekler yapabilirsiniz.
Hayvansal proteinin özellikleri
- Hayvansal proteinin kana karışma hızı oldukça düşüktür. Bağırsak tarafından daha uzun sürede kan karıştırılabilen hayvansal protein sayesinde metabolizma dengede tutulabilir ve böylece yağ yakımı hızlanır.
- Vücut açısından birçok faydası bulunan bazı özel aminoasitler bulundururlar ve bu aminoasitler bitkisel proteinlerde bulunmaz.
- Hayvansal proteinlerin en kaliteli ve sağlıklı olanları kırmızı etlerde bulunanlardır. Sırasıyla beyaz et, yumurta ve süt ürünleri olmak üzere azalarak devam eder.
Bitkisel proteinin özellikleri
- Bağırsak tarafından sindirilmeleri daha kolay olduğu için sindirim hızı yüksektir ve tokluk, kalori hesabı bakımlarından daha elverişsizdir.
- Vücudun sert dokularını sağlamlaşmasında ve hücrelerin yenilenmesinde önemli rol oynarlar.
- Hayvansal proteinlerde bulunmayan aminoasit türleri barındırırlar.
Mantar nasıl saklanır?
Mantar, taze olarak tüketilmesi en uygun olan bir yiyecektir. Ancak, piyasada bulabileceğiniz çeşitler arasında bazılarının ömürleri daha uzun olabilir. Bu nedenle, mantarın saklanış şeklini doğru bir şekilde belirleyerek tazeliğini ve lezzetini koruyabilirsiniz. Aşağıda, mantarı nasıl saklayacağınızı anlatan bir makale bulabilirsiniz:
Mantarın saklanış şekli, tüketmeyi düşündüğünüz mantar türüne göre değişebilir. Örneğin, tavuk ve tavşan mantarları kuru ortamlarda saklanırken, ıspanak mantarı gibi nemli ortamlarda daha uzun süre taze kalabilir. Aşağıda, genel olarak mantarın saklanış şeklini anlatan birkaç öneri bulabilirsiniz:
- Taze mantarı buzdolabında saklayın: Eğer taze mantar satın aldıysanız ve hemen tüketmeyi düşünmüyorsanız, buzdolabında saklamayı düşünebilirsiniz. Mantarın tazeliğini koruyabilmek için, hava geçirmeyen bir kapta veya torbada saklayın. Bu sayede, mantarın nemini koruyarak daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
- Mantarı dondurun: Eğer taze mantarı tüketmeyi düşündüğünüzden daha geç bir tarihe bırakacaksanız, dondurmayı düşünebilirsiniz. Mantarı tüketmeyi düşündüğünüzde çözdükten sonra, taze mantar gibi tüketebilirsiniz. Dondurulmuş mantarı, hava geçirmeyen bir kapta veya torbada saklayın.
- Mantarı kurutun: Bazı mantar türleri, kurutulmuş haliyle de saklanabilir. Örneğin, çantarell mantarı gibi bazı türler, kurutulup kavrulmuş haliyle de saklanabilir. Kurutulmuş mantarı, hava geçirmeyen bir kapta veya torbada saklayın.
Mantarın faydaları
Mantar içerisinde A, B, D, E, K ve P vitaminleri barındırır. Bu vitaminler günlük ihtiyacımız olan her tür enerji ve sağlık gereksinimini karşılamamız açısından oldukça önemlidir ve mantar da bu yapısı sayesinde sağlıklı yaşama giden yolda önemli bir ortak olarak karşımıza çıkar. Mantarın bilinen faydaları ise şu şekilde:
- Tüm mantar türleri bağışıklık sistemini destekleyen ve hastalıklara karşı koruma sağlayan yapılara sahiptirler.
- Düzenli mantar tüketimi folik asit ve demir ihtiyaçlarını karşılayarak kansızlık hastalığından kurtulmayı sağlar.
- Mantar düşük kalorili ve metabolizmayı aktif halde tutan bir besin olması ile kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir.
- D vitamini içeren besinler listesi oldukça kısıtlıdır ve mantar bu listede en önemli besin olarak yerini alır. Kas ve kemik yapısının güçlenmesinde aktif rol oynar.
- Antioksidan özellik barındırır ve vücuttaki fazla su ile toksinlerin atılmasını sağlar.
- Lifli bir besin olan mantar kan şekerinin dengelenmesini sağlar.
- Mantar damar tıkanıklığını önleyerek kalp ve damar sağlığınızın tehlikeye girmesini önler. Ayrıca tansiyon dengeleyen yapısı vardır.
- Mantar hücre onarıcı bir yapıya sahip olduğundan hem yaraların hızla iyileştirilmesinde rol oynar hem de cildi genç tutar.
- Kolon kanseri tedavisinde kullanılabilir. Aynı zamanda bağırsak parazitlerini yok ederek bağırsak yollu hastalıkların da önüne geçer.
- Mantar aynı zamanda vücudun yağ oranını azaltarak dengeli bir diyet için ideal gıda sayılır.