Yemek Tarifi

Kahvaltıların yıldızı olmaya aday, puf puf kabaran sodalı dilim börek nasıl yapılır?

Kahvaltıda misafiriniz varsa ya da ailenize farklı lezzetlerde yemek hazırlamak istiyorsanız bu tarif tam size göre. Oldukça kısa süre içerisinde hazırlayabileceğiniz aynı zamanda pratikliğiyle de yorulmanıza engel olacak bu tarife hem siz hem de sevdikleriniz bayılacak. İçerisinde bulunan soda sayesinde böreğiniz puf gibi kabarırken aynı zamanda lezzetine de lezzet katmış olacak. Kahvaltının adeta yıldızı olmaya aday olan bu lezzetli böreği hazırlamak için hiç zaman kaybetmeden direkt olarak kolları sıvamaya başlayabilirsiniz…

Malzemeler;

  • 5 adet yufka

Sosu için;

  • 1 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 100 gr eritilmiş tereyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı soda
  • 2 su bardağı beyaz peynir
  • 3 su bardağı kaşar peyniri
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 paket kabartma tozu

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
Sodalı dilim börek yapımı
Sodalı dilim börek yapımı

Yapılışı;

İlk olarak böreğimizin sosunu hazırlayarak tarife geçebiliriz. Böreğin sosu için uygun bir kabın içerisine yumurtayı, yoğurdu, eritilmiş tereyağını, sütü, sıvı yağı ve sodayı ilave edelim. Malzemeleri güzelce ilave ettikten sonra bir çırpma teli yardımıyla tüm malzemeler birbirine karışana dek çırpma işlemini gerçekleştirelim. Tüm malzemeler homojen bir kıvam aldıktan sonra karışımın içerisine beyaz peynir, kaşar peyniri rendesi, kıyılmış maydanoz ve kabartma tozunu da ilave edelim ve bu malzemeler de karışana de tekrar karıştıralım. Sosu hazırladıktan sonra, tezgahın üzerine bir adet yufkayı alalım ve serelim. Serdiğimiz yufkanın üzerine hazırladığımız sostan güzelce gezdirelim. Gezdirme işlemini tamamladıktan sonra üzerine 2. kat yufkamızı da serelim ve üzerine tekrar hazırladığımız sostan ilave edelim. Bu şekilde 5 adet yufkayı üst üste dizelim. Akabinde son kat yufkamızı da serdikten sonra iç harcını koyalım ve çok sıkı rulo olmayacak şekilde böreğimizi sarmaya başlayalım.

Sodalı dilim börek tarifi
Sodalı dilim börek tarifi

Hazırladığımız rulomuzu üç eşit parçaya bölelim. Bölme işleminin ardından böreklerimizi ayrı ayrı streç filme saralım ve yaklaşık olarak 1 saat kadar buzdolabında dinlendirme aşamasına alalım. 1 saatin sonunda dinlenen böreklerimizi güzelce dilimleyelim. Dilimleme işleminin ardından yağlı kağıt serili olan tepsinin içerisine güzelce dizelim. Dilimlediğimiz böreklerimizin üzerine sürmek için bir kasenin içerisinde 1 adet yumurta ve 1 kaşık yoğurdu alalım iyice çırpalım.

Video: İŞTE YILIN BÖREĞİ – Puf Puf Kabaran Sodalı Dilim Börek

Çırpma işleminin ardından dilimli olan böreklerin üzerine güzelce sürelim. Akabinde önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık olarak 40 dakika kadar pişirelim. Pişme aşamasından sonra servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun…

Börekte soda neden kullanılır?

Börek, Türk mutfak kültüründe çok popüler olan bir yiyecektir ve soda, börek yapımında kullanılmak üzere bir hamur için bir açıcı olarak kullanılır. Soda, hamurun daha esnek ve yumuşak olmasını sağlar ve ayrıca börek pişirirken hamurun daha iyi yükselmesini de sağlar. Bu nedenle börek yapımında soda kullanımı, lezzeti ve yapısı açısından önemlidir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Sadece 3 malzeme ile yapabileceksiniz. Mozaik pasta nasıl yapılır?

Dünyanın en basit ama en lezzetli tatlılarından biri olan mozaik pastayı hiç bu kadar kolay yapılabildiğini biliyor muydunuz? Sadece 3
Beslenme Yemek Tarifi

Leblebinin faydaları. Leblebi evde nasıl yapılır?

Nohutun kavrulmasıyla ortaya çıkan inanılmaz bir lezzet olan leblebi, günümüzden yüzlerce yıl önce keşfedilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak