Acem düğün çiçeğinin bakımı nasıl yapılır?
Çiçekler, yediden yetmişe herkesin çok sevdiği canlılardır. Güzel görünümleriyle çeşit çeşit çiçekler aynı zamanda mis gibi kokuları ile hayran olmamanın imkansız olduğunu kanıtlarlar. Çiçekler söz konusu olunca da içlerinde en güzellerinden bir tanesi olan Acem düğün çiçeğinden bahsetmemek olmaz. Görünümü ile özel günlerin ve balkonların vazgeçilmezi olan Acem düğün çiçeğinin bilimsel adı, Ranunculus asiaticus olarak bilinir. Parlak renklerdeki fırfırlı taç yaprakları ve uzunca gövdeleri ile çok sevilen bu çiçek, pek çok yerde karşımıza çıkıyor. Peki, görünümü ile herkesi kendisine hayran bırakan Acem düğün çiçeğinin bakımı nasıl olmalıdır? İşte Acem düğün çiçeği ve bakımı ile ilgili detaylı bilgi.
Canlı pembe, mor, krem, açık sarı, turuncu gibi pek çok çeşitte renk seçenekleri ile Acem düğün çiçeği, son derece tercih edilen ve özellikle düğünlerde sıklıkla yer alan bir çiçektir. Çiçekçilerde renk renk Acem düğün çiçeği, dükkanlara renk katar.
Acem düğün çiçeği ne zaman ekilmelidir?
- Acem düğün çiçeği, sıcak hava sever. Daha sıcak olan iklimlerde Acem düğün çiçeği, sonbaharda dışarıda ekilip gelişim gösterebilir. Hava sıcaklığının uzunca bir süre sıcaklığın çok düşük olduğu daha soğuk iklimlerde, ilkbaharın başlarına, don gibi bir tehlike olmadığı zamanlarda ekilmelidir.
- Bunun için yaşadığınız iklimde, belirtilen don tarihinden sonra 8 – 12 hafta gibi bir sürede soğanları evinizde ekebilirsiniz. Soğanları pençe gibi görünen uç kısımları aşağı bakacak şekilde ekilmelidir. Daha sonra soğanların üzerini yaklaşık olarak 2 – 5 cm gibi bir ölçüde toprak ile kapatın.
- Sonbaharda ektiğiniz soğanlar büyük çoğunlukla ilkbaharın başlarında çiçek açarlar ve altı ya da yedi hafta gbi bir süre boyunca çiçek açmayı sürdürürler. İlkbaharın başında ekilenler Acem düğün çiçeği soğanları ise ilkbaharın ortasında çiçek açarlar ve dört ya da altı hafta kadar çiçek açmayı sürdürürler.
Acem düğün çiçeği bakımı nasıl yapılır?
Işık
Acem düğün çiçeği, en güzel şekilde tam güneş alan (en az altı saat güneş ışığı alan) yerlerde büyür ve rengarenk çiçekler açar. Eğer acem düğün çiçeğini evde saksıda yetiştirecekseniz güneye bakan ve güneşli bir pencere seçimi yapmanız yerinde olacaktır.
Toprak
Acem düğün çiçeği, drenajı iyi ve hafif asidik pH’a sahip olan kumlu ya da tinli topraklarda yetişir. Bu şekilde bir toprağa ekeceğiniz Acem düğün çiçeği güzel yetişir.
Su
Acem düğün çiçeğinde uyarmak için soğan dikiminden evvel suya batırmanıza şart değil. Çok fazla su, çiçekte küflenmeye neden olabilir. Soğanları saksıya diktikten sonra biraz sulayın ve çiçek büyüyene kadar su dökmeyin. Döktüğünüz taktirde çiçek çürür. Bitki biraz kendine geldikten ve yerine alıştıktan sonra orta nemli toprağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle yalnızca toprak kurumaya başladığı zamanlarda sulayın.
Sıcaklık ve nem
Acem düğün çiçeği bitkisi ilkbahar havasının serin halini sever ve yazın sıcaklık 32°C ve üzeri olduğunda duraklar. Çiçeğin çevresine bir kat malç uyguladığınızda köklerinin serin kalmasını sağlamış ve büyümesini geliştirmiş olursunuz. Ayrıca nem çok yüksek ise soğanlar çürüyecektir.
Gübre
Soğanları saksıya ekmeden önce ekeceğiniz bölgede yer alan toprağa biraz kompost ya da soğan gübresi karıştırmanızı öneririz. Yapraklar çıkmaya başladığında ise çiçeğe iki haftada bir suda çözünebilen gübre ilave edin.