Ağız ve diş sağlığına zarar veren besinler nelerdir? Diş sağlığınız için almanız gereken önlemler
Diş sağlığı günümüz dünyasının en çok dikkat edilen meselelerinden birisidir. Diğer alanlara nazaran diş sağlığı daha ön planda tutulmaktadır. Çünkü hayatta kalabilmemiz için besin tüketmemiz gerekmektedir. Bu besinleri de ağız yoluyla vücudumuza aldığımızdan dişlerin çok güçlü ve sağlıklı olması gerekmektedir. Diş sağlığı yerinde olmayan pek çok insan doğru düzgün yemek yiyemediğinden pek çok hastalıkla cebelleştiğini bizlere söylemektedir. Nitekim son dönemlerde artan vakalara bakıldığında insanların çok büyük bir kısmının yeterli beslenmediği tespit edilmiştir. Yeterli beslenemeyen insanların da ağız ve diş sağlığının yerinde olmadığı gözlemlenmiştir. Hayatta kalmak ve yaşamı devam ettirmek için ağız ve diş sağlığına mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir. Günümüzde gelişen ve küreselleşen dünyada insanların yaşam şekilleri, alışkanlıkları, değerleri ve beslenme biçimleri tamamen değişikliğe uğradığından bazı noktalarda ağız ve diş sağlığına verilmesi gereken önem verilmemektedir. Özellikle son dönemlerde artan fast food yemekler, aşırı şekerli içecekler ve buna benzer pek çok ürün hem insan sağlığını tehlikeye atmakta hem de ağız ve diş sağlığını çok ciddi anlamda tehdit etmektedir. Şekerli gıdaların çok artması dişlerin çürümesini, aşınmasını ve zamanla düşmelerine yol açmaktadır. Bunlar olurken de hemen olmadığı için beraberinde pek çok ağrıyı, şişkinliği, iltihabı ve kanamaları getirmektedir. Tüm bunlar insanların hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Yapılan pek çok araştırmada diş sağlığı yerinde olmayan insanların daha sinirli, agresif ve hayata olumsu baktığı tespit edilmiştir. Yani ağız ve diş sağlığı her ne kadar fiziksel olarak insanları etkilese de ruhsal olarakta çok fazla etkilemektedir.
Diş sağlığının önemi nedir?
Diş sağlığının önemini şu şekilde anlatabiliriz. İnsanlar hayatta kalabilmek için besinleri tüketmeleri gerekmektedir. Bu da ağız yoluyla gerçekleşmektedir. Sindirimin ilk başladığı yer ağız olduğundan dişlerin sağlıklı ve güçlü olması çok önemlidir. Alınan besinlerin iyice çiğnenmesi, parçalanması ve sindirilmesi için dişlerin iyi konumda olması gerekmektedir. Besinlerin ilk durağı ağız olduğundan ağız ve diş sağlığının çok iyi olması lazım. Aksi takdirde pek çok mikrobun, bakterinin ve zararlı maddelerin vücudumuza karışması kaçınılmaz olur. Onun için ağız ve diş sağlığına mutlaka gereken önemi vermemiz gerekmektedir. Dişleri her gün en az 2 kere fırçalamak dişlerde biriken bakterilerin yok olması için idealdir. Ayriyeten diş çürüklerini, diş lekelerini ve dişlerde meydana gelen pek çok rahatsızlığın önüne geçebilmektedir. Bunun yanı sıra ağız kokusunun oluşmasını da önlemekte ve ağzın daha güzel kokmasını sağlamaktadır.
Bu durumun tam tersi olduğunda ağızda ve dişlerde pek çok sağlıksal problem meydana gelmektedir. Örneğin diş çürükleri zamanla pek çok dişin dökülmesine sebebiyet vermektedir. Üstelik dayanılmaz ağrılara, iltihaplara ve kanamalara da neden olmaktadır bu durum ağzın kötü kokmasını da tetiklediğinden ağız sağlığının da olumsuz etkilenmesini sağlamaktadır. Ağızda zamanla yaralar ve iltihaplar meydana gelmeye başlar. Bu yaralar iyileşmesi zor yaralar haline geldiğinden yemek yemeyi zorlaştırmaktadır. İnsanların daha çok acı çekmelerine sebebiyet vermektedir. Ayrıca ağız kokusunun verdiği rahatsızlık etraftaki insanların uzaklaşmasına da neden olduğundan ruhsal olarakta sıkıntılar yaratabilmektedir. İnsanların duygusal olarak yalnız kalmalarına sebebiyet verebilmektedir.
Ağız ve diş sağlığına zarar veren besinler nelerdir?
Günümüzde ağız ve diş sağlığı üzerinde çok büyük çalışmalar yapılmıştır. Geçmişten günümüze her devirde meydana gelen bu rahatsızlıklar insanların korkulu rüyaları olmuştur. Ancak bu oran günümüzde çok ciddi bir şekilde artık göstermiştir. Elbette bunun birden fazla nedeni bulunmaktadır. Gelişen dünyada yeni ürünlerin çıkması, yemek alışkanlığının değişmesi, fast food denilen yemek çeşitlerinin çıkması ve şekerin çok fazla kullanılması beraberinde pek çok problemi getirmiştir. Örneğin son zamanlarda artan kahve ve çay tüketimi çok fazla olduğundan insanların çok büyük bir kısmının diş sağlığı tehlike altına girmektedir. Çünkü maalesef ki insanların büyük bir kısmı ağız bakımına gereken önemi göstermemektedir. Bunun olumsuzluklarını görmeye başlayınca da çeşitli ilaçlar ve kimyasallarla eski sağlıklarını geri getirmenin gayretine girmektedirler. Ancak kullanılan ilaçlar ve kimyasallar zamanla pek çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Yapılan pek çok bilimsel araştırma sonucunda diş sağlığına zarar veren besinler şu şekilde ifade edilmektedir;
- Kahve ve çay tüketimi
- Şeker
- Limon
- Turunçgiller
- Kuru meyveler
- Krakerler
- Cipsler
- Beyaz ekmek
- Sigara, alkol ve uyuşturucu maddeler
- Meyve suları
- Asitli içecekler (kola)
- Sürekli yemek yemek
Ağız ve diş sağlığı gerçekten de çok önemli bir meseledir. Özellikle günümüzde daha da öneme binmiş bir konudur. Ancak günümüzden binlerce yık öncesinde de ağız ve diş sağlığı çok önemli bir konuydu. Buna en güzel örnek hiç kuşkusuz Antik Mısır’da bulunmaktadır. Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda dünyanın ilk diş operasyonunun Antik Mısır’da yapıldığı tespit edilmiştir. Bu da bizlere ağız ve diş sağlığının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Günümüzde de gelişen teknoloji sayesinde araştırmalar yapılmış ve diş sağlığına zarar veren besinler kısaca listelenmiştir. Bu besinlerin çok aşırı tüketimi sonucunda ağız ve diş sağlığı çok ciddi bir tehlike altında kalabilmektedir.
Aşırı kahve ve çay tüketimi ağız ve diş sağlığı açısından çok fazla problem teşkil etmektedir. Ağız kokusunun oluşmasına sebebiyet veren kahve ve çay, zamanla dişlerin sararmasını ve doğal renginin yok olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda ağız ve diş bakımına gereken önem verilmediğinde de diş çürüklerinin oluşmalarına zemin hazırlamaktadır. Diş çürükleri de beraberinde pek çok sağlıksal problemi getirmektedir. En basitinden dayanılmaz ağrılara neden olduğundan geceleri uykusuz kalmaya, yemek yememeye ve çok kötü ağız kokularına sebebiyet vermektedir. Onun için kahve ve çay tüketimi olabildiğince az tüketilmeli ve tüketildikten sonra da mutlaka ağız suyla çalkalanmalı ya da fırçalanmalıdır. Bu durum kahve ve çayın olumsuzluklarını en aza indirmektedir.
Dişlerin en büyük düşmanı nedir deseler herhalde herkes şeker cevabını veriri. Gerçekten de şeker diş sağlığını tehdit eden en büyük tehlikedir. Hepimizin aşina olduğu bir gerçek olan şeker çoğumuzun dişlerini ağrıtmıştır. Yapılan bilimsel araştırmalarda da şekerin dişlere çok fazla zarar verdiği tespit edilmiştir. Çok aşırı şeker tüketimi dişlerin çok hızlı çürümesini ve beraberinde de bir sürü ağrıyı getirmektedir. Şeker tüketimi de vücut için gereklidir. Ancak bu şeker oranını çok iyi ayarlamak ve dengede tutmak gerekmektedir. Aşırı tüketimde hiç istenmeyen durumlara neden olmaktadır. Özellikle jelibon ve lokum gibi şeker oranı yüksek ürünleri olabildiğince çok az kullanmak diş sağlığı açısından daha doğru olacaktır. Şekerin dışında dişleri en çok rahatsız eden bir diğer durum asitli içeceklerin çok fazla içilmesidir. Asitli içecekler sadece diş sağlığını değil, mide delinmesine bile neden olmaktadırlar. Örneğin turunçgillerin fazla tüketilmesi, gazlı ve asitli içeceklerin (kola) çok aşırı tüketilmesi diş minesini aşındırdığı için pek çok problemin oluşmasına neden olmaktadır. Diş ağrılarının, morlukların ve iltihapların oluşmasını hızlandırmaktadır.
Ağız ve diş sağlığını şekerden sonra belki de en çok yıpratan, zarar veren şey sigara, ve alkoldür. Bu maddeler (özellikle sigara) dişlerin daha erken yaşlarda yıpranmalarına, sararmalarına ve çürümelerine sebebiyet vermektedir. Olabildiğince bu maddelerden de uzak durmak ağız ve diş sağlığı için çok önemlidir. Bunun dışında beyaz ekmek, cipsler, krakerler ve daha pek çok unsur dişleri yıpratabilmektedir.
Seyredin: AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI için 15 Harika Öneri! 🦷🪥
Ağız ve diş sağlığının korunması için neler yapılmalıdır?
Ağız ve diş sağlığının korunması için öncelikle dişlerin muntazam bir şekilde her gün 2 defa fırçalanması gerekmektedir. Eğer diş fırçası yanınızda yoksa ağzınızı mutlaka çalkalamanız gerekmektedir. Bu sayede çürük oluşumunu en aza indiriş olursunuz. Ayrıca çok fazla yemek yememeye gayret göstermek gerekmektedir. Çünkü her yemek yenildiğinde diş aralarına yemek artıkları sıkıştığından bakteri ve mikrop oluşumu çok fazla olmaktadır. Onun için olabildiğince az yemek yenmeli ve yemeklerden sonra mutlaka dişler temizlenmelidir. Tüketilen gıdalara mutlaka dikkat edilmelidir. Diş sağlığına iyi gelen elma ve havuç gibi meyveler, sebzeler tüketilebilir. Bu ve buna benzer uygulamalarla ağız ve diş sağlığı korunmuş olur.
banu
Kasım 25, 2022Bu faydalı bilgiler için yine teşekkürü haketttiniz.Emeklerinize sağlık.
duygu
Kasım 25, 2022Gün içinde fırçalama imkanımız olmuyorsa hiç olmazsa gece yatmadan önce muhakak dişlerimizi fircalayalim çünkü geceleyin tükürük akış hızımız oldukça azalıyor, şekerleme sık tuketiyorsak ardından peynir gibi süt ve süt ürünlerini tüketebiliriz çürük riskini azaltmak için, diş ipi kullanımı sırasında diş etlerini incitmemeye özen göstermeliyiz, diş fircalarini her zaman pembe kısımdan (diş eti) beyaz kısma (diş) doğru yapmalıyız sadece yatay ve dikey hareketlerle diş fircalama diş etini incitebilir uzun vadede diş eti çekilmelerine sebep olur, muhakak sigara kullanımı azaltalim hatta hiç olmasa ne güzel olur
hande
Kasım 25, 2022Doğru fırçalama, diş etinden dişe doğru süpürme hareketi şeklinde. yani yukarı asağı bi fırcalama diş etlerinizi geriye ittirir