Akıllı telefonları arada kapatıp açmalı mıyız?
Akıllı telefonlarımız da kullanıldıkça eskiyen cihazlardır. Bu yüzden de her zaman ilk günkü gibi çalışacağını düşünmemelisiniz. Ancak akıllı telefonlarınızın da yavaşlamasını azaltmanın bazı yöntemleri var. Eğer bu yöntemleri uygulamayıp akıllı telefonunuza iyi bakmazsanız, normalden çok daha kısa süre içerisinde akıllı telefonunuzun yavaşladığını hissedeceksiniz. Ancak akıllı telefonunuzu düzenli bir şekilde kullanırsanız, uzun yıllar boyunca yeni bir akıllı telefona para vermek durumunda kalmazsınız. Bu yazımızda sizlere, neden akıllı telefonlarımızı arada kapatıp açmamız gerektiğini anlattık.
Telefonlarınızı ara sıra açıp kapatın
Herhangi bir elektronik cihazı açıp kapamak, bir bakıma tam bir Türk taktiği. Ancak bu uygulama, genellikle bilgisayar veya akıllı telefonumuzun donması sırasında yapılmakta. Ancak bu işlemi ara sıra normal zamanlarda da yapabiliriz. Herhangi bir elektronik cihazı donduğu sırada açıp kapatıyoruz. Çünkü bütün sistem kendisini kapatıp, tekrardan sıfır bir başlangıç yapıyor. Ancak bu işlemi normal zamanlarda da yaparsanız, akıllı telefonunuzun eskimesini geciktirebilirsiniz. Akıllı telefonunuzdaki işlemci ve ram ne kadar hor kullanılırsa, o kadar çabuk eskiyecektir. Aynı şekilde bilgisayar veya akıllı telefonların da sürekli açık kalması, işlemci ve ram belleğini sürekli olarak baskılayacağı için kullandığınız elektronik cihazlar o kadar hızlı eskiyecek. Bu yüzden akıllı telefonunuzu, tabletinizi veya bilgisayarınızı belirli aralıklar ile kapatıp açmanız oldukça önemli. Bu sayede işlemcinin üzerine binen yük azalıcak ve temiz bir başlangıç ile daha rahat çalışmaya başlayacak. Ancak akıllı telefonlarınıza veya diğer elektronik cihazlarınıza sadece bu işlemi yapmanız yetmiyor. Elektronik cihazlarınızın daha uzun ömürlü olmasını sağlamak için şu yöntemleri kullanabilirsiniz:
Eski dosyaları silin
Akıllı telefonlarınızdaki ya da bilgisayarlarınızdaki eski dosyalar, her zaman depolama alanınızı yoracaktır. Aynı zamanda akıllı telefon işlemcileri herhangi bir işlem yapmak için bütün depolama alanını geziyor. Eğer depolama alanında ne kadar gereksiz uygulama varsa, işlemci o kadar zorlanacaktır. Fakat eski dosyalarınızı silmeniz ve depolama alanınında yeterli miktarda yer bırakmanız, işlemcinizi daha az yoracağı için elektronik cihazınızın eskimesini yavaşlatacaktır.
Kullanmadığınız uygulamaları kaldırın
Herhangi bir elektronik cihazdaki kullanılmayan uygulama, o elektronik cihaz için bir külfettir. Çünkü siz o uygulamayı kullanamsanız bile arka planda çalışmaya devam edecektir. Aynı zamanda depolama alanınızı işgal edecek gereksiz verileri tutacaktır. Bu durum da telefonun eskimesine ve yavaşlamasına yol açacaktır. Ancak bu tür gereksiz ve kullanmadığınız uygulamaları akıllı telefonunuzdan veya bilgisayarınızdan kaldırırsanız, akıllı telefonunuzda yer açacak ve arka planda çalışan bir uygulamayı tamamen kaldırmış olacaksınız. Bu sayede de işlemcinin üzerine binen yük azalacağı için akıllı telefonunuz ya da bilgisayarınız olduğundan çok daha hızlı çalışacaktır.
Kısaca: Telefon uzun ömürlü kullanmak için neler yapmalı?
Güncellemeleri yapın: Telefonunuzun yazılımını güncel tutmak, cihazın performansını ve güvenliğini arttırır.
Ekran koruyucusu kullanın: Telefonunuzun ekranını koruyucu bir kapak veya ekran koruyucusu kullanarak koruyabilirsiniz.
Telefonunuzu sık sık temizleyin: Telefonunuzu sık sık temizleyin ve toz, parmak izleri veya diğer kirlerden arındırın.
Uygun şarj yöntemini kullanın: Akıllı telefonlar genellikle hızlı şarj özelliğine sahip olabilir, ancak bu şarj yöntemi cihazın ömrünü kısaltabilir. Daha yavaş ve düzenli şarj yöntemleri kullanmak cihazın ömrünü uzatabilir.
Gereksiz uygulamaları silin: Cihazınızda ihtiyacınız olmayan uygulamaları silin. Bu uygulamalar cihazın bellek ve depolama alanını tüketebilir ve cihazın performansını düşürebilir.
Uygun şekilde depolama: Telefonunuzun hafıza kartının dolu olması cihazın performansını düşürebilir, cihazınızın hafıza kartının dolu olmasını önlemek için, gereksiz dosyaları silerek veya başka bir cihaza taşıyarak cihazın performansını arttırabilirsiniz.
Telefonunuzu düzenli olarak yedekleyin: Telefonunuzdaki verilerinizi düzenli olarak yedekleyin. Bu, verilerinizin kaybı durumunda geri yüklenmesini kolaylaştırır ve telefonunuzu sıfırdan yapılandırmak zorunda kalmazsınız.
Kullanmadığınız servisleri devre dışına alın
Akıllı telefonların çalıştırdığı birçok servis bulunmaktadır. Bu servisler de açık kaldığı müddetçe hem telefonunuzu yavaşlatır hem de şarjınızın daha hızlı tükenmesine yol açar. Mesela herhangi bir Wi-Fi ağını kullanmıyorsanız, Wi-Fi servisini tamamen kapatabilirsiniz. Çünkü bir ağa bağlı olmadığınız zaman, Wi-Fi servisiniz bağlanmak için sürekli olarak arama yapacaktır. Bu durum da işlemcinizin arka planda sürekli olarak çalışmasına neden olacak ve bataryanızın da daha hılı boşalmasına neden olacaktır. İhtiyacınız olmadığı anlarda şu servisleri kapatmanızı öneriyoruz:
- Wi-Fi
- Bluetooth
- Konum
- Otomatik güncelleme