Teknoloji

Akıllı telefonunuza gelen bu mesajları kesinlikle açmayın. Dolandırıcıların son yöntemleri

Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri de hayat pahalılığı ve işsizlik. dolandırıcı olan kötü niyetli insanlar da bu sorunu kendi lehine çok iyi kullanmaktalar. Gelişen teknoloji ile internet ortamından veya telefonla arayarak, birçok insan dolandırılıp, büyük miktarlarda para ve bilgi çalınmakta. Dolandırıcıların şimdiki hilesi ise telefonlara gönderdikleri mesaj ile insanlara işe alacağız deyip, bütün kimlik ve banka bilgilerini çalmak. Bunu da çok kolay bir şekilde yapmaktalar. Gelin hep birlikte bunu nasıl yaptıklarını inceleyelim.

Bu mesajları sakın açmayın!

Dolandırıcılar, şimdi de insanlara sahte iş ilanları göndererek kandırmaya başladı. Cep telefonlarına gönderdikleri ve imla kurallarının hiçe sayıldığı mesajlar ile insanları dolandırmaya başlayan bu kötü niyetli şahıslar, binlerce kişinin banka ve kimlik bilgilerini çaldı. Gelen mesajlarda dolandırıcılar, kötü bir Türkçe ile yarım gün çalışıp en az 5 bin Türk lirası kazanabileceğini sahte bir iş ilanı sunmakta. Bu iş ilanına başvurmak için de sahte bir link düzenlenmiş. Bu linke tıklayan kişiler ise direkt olarak karşı tarafa banka ve bütün kimlik bilgilerinin yanında, sosyal medya hesap bilgilerini de göndermekte. Bu yüzden de linke tıklayan kişiler, çok büyük sıkıntılar çekebilmekte. Ayrıca linke tıklayan kişilerin rehber bilgileri de karşı tarafa iletildiği için dolandırıcılar, kendilerine başka bir av bulmakta da zorluk yaşamıyor.

Sizi direkt arayabilirler

Dolandırıcıların bazıları ise direkt olarak sizi arayıp, sizen belirli miktarlarda ücret veya kredi kartı bilgisi talep etmekte. arayan kişiler, karşı tarafı manipüle ederek ve psikolojik üstünlük sağlayarak, kişilerin binlerce Türk lirasını çalmakta. Ancak sizi arayan dolandırıcı sizin savcı veya polis olduğunu düşündüğünde ise hemencecik kendini yalanlayıp, telefonu kapatmaktadır.

Kendilerini hep aynı şekilde savunuyor

Gelen mesaj nedeni ile birçok kişi, savcılığa veya polislere şikayet yağmurunda bulunmakta. Ancak bu sefer de dolandırıcılar kendilerini genellikle “mesajı atan ben değilim” diye savunmakta. Gelen mesaj gösterildiğinde ise “ben değil çocuklar atmıştır bu mesajı. Ben böyle bir yazı dili kullanmam” gibi birçok yalan söyleyip işin içinden sıyrılmaya çalışıyor. Bu yüzden tanımadığınız yerden gelen bu tür mesajlara itibar etmemeniz gerekiyor. Bu tür gelen mesajlar SMS veya e-posta şeklinde iletilmektedir. Bu yüzden gelen SMS’teki linklere tıklamayın ve bilmediğiniz yerden gelen elektronik postaları kesinlikle açmayın.

Sosyal medya dolandırıcılarından kaçının!

Artık dolandırıcılık sadece elektronik posta ve SMS değil, WhatsApp ve Facebook Messenger gibi birçok sosyal medya platformu üzerinden yapılmaktadır. Bunun da en büyük sebebi, çoğu insanın artık bu tür sosyal medya uygulamalarında zaman geçirmeleri. bunu bilen dolandırıcılar da avlamak istedikleri kişilerin merak duygusundan faydalanmak istiyor. Bunun için mesajın ön izlemesinde görünecek kısmın oldukça merak uyandırıcı sözcüklerin olmasına dikkat ediyorlar. “Ne bulduğuma bak!” gibi karşı tarafın merak duygusuna yenik düşmesini sağlayacak mesajlar ile millet dolandırmak isteyen bu kötü niyetli kişiler, bu mesajın altında da sahte bir iletişim veya ürün linki bırakmakta. Merak duygusuna yenik düşen vatandaşlar da bu tür linklere tıklayıp, karşı tarafa kendileri ile ilgili her türlü bilgiyi göndermekte.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Teknoloji

Telefon televizyona nasıl yansıtılır? Telefondan televizyona görüntü yansıtma

Teknolojinin her geçen gün ilerlemesi ile birlikte, insanlığın bazı ihtiyaç ya da istekleri daha basit şekilde yerine getirilmeye başlanıyor. Bu
Teknoloji

Dünyanın en iyi 5 açık dünya oyunu nedir?

Günümüzde teknoloji oldukça gelişmiş bir durumda. Bu gelişim ile birlikte oyun dünyası da sürekli olarak gelişmeye devam ediyor. Oyun dünyasının