Aman dikkat! Hangi kişiler ağzına kesinlikle kahve sürmemeli?
Ülkemizde en çok tüketilen birinci sıcak içecek çay, ikinci sıcak içecek ise kahvedir. Bu kadar çok tüketilmesi ile beraber kahve, sağlık açısından oldukça faydalı. Ancak faydalarından yararlanmak için yeterli miktarlarda kahve içmeniz lazım. Fazla kahve içmek, birçok farklı sorunun baş göstermesine neden olabilir. Çünkü kahve içerisinde yüksek miktarda kafein bulunmaktadır. Vücuda yüksek miktarda kafein girmesi de başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere birçok sorunun baş göstermesinde etkili olacaktır. Fakat bazı kişiler, hiçbir şekilde kahve içmemeli. Belirli hastalıklardan muzdarip olanlar ve düzenli ilaç tüketen bazı kişiler, kesinlikle kahve tüketmemeli. Bu yazımızda sizlere, kahve içmemesi gereken kişilerin kim olduğunu anlattık.
Bu kişiler asla kahve içmemeli?
Kahve içerisinde yüksek miktarda kafein vardır. bu yüzden çok fazla kahve tüketmek, belirli hastalıkların ortaya çıkmasında etkili olabilir. Bu yüzden de günlük olarak bir ya da iki fincan kahve içmek yeterli olacaktır. Düzenli ve yeterli miktarlarda kahve tüketmek ise insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Kahve, güçlü bir idrar söktürücüdür. Aynı zamanda içerisindeki kafein sayesinde kan akışının hızlanmasında etkili olan kahve, damar tıkanıklığına iyi gelmektedir. Ayrıca bağırsak hareketlerinin hızlanmasında etkili olan kahve, metabolizmayı da hızlandırdığı için kilo vermek isteyenlerin kesinlikle düzenli bir şekilde tüketmesi gereken içeceklerin başında geliyor. Ancak kilo vermek için kahve içecekseniz, sütsüz ve şekersiz bir kahve içmenizi tavsiye ediyoruz.
Kısaca: Kimler kahve içmemeli?
Kahve içmenin yararları ve zararları arasındaki denge, kişinin kişisel sağlık durumuna veya takip ettiği diyetlere göre değişebilir. Ancak genel olarak, hamile kadınlar, emziren anneler, çocuklar ve genç yetişkinler için kahve tüketiminin sınırlı olması önerilir. Ayrıca, kahve alerjisi olan veya yüksek kan basıncı, kalp rahatsızlığı gibi sağlık sorunları olan kişiler için kahve içmek sakıncalı olabilir. Bu nedenle, sağlık durumunuz hakkında doktorunuzla konuşmadan önce kahve içmeniz önerilmez.
Kahve her ne kadar yeterli bir şekilde tüketildiğinde faydalı bir içecek olsa da bazı kişiler için kahve oldukça zararlı olabiliyor. Kahvenin içerisinde yer alan besin maddeleri, bu kişiler için kahve içmeyi zararlı bir hale getirmektedir. Bu yüzden de belirli rahatsızlığı olan kişiler, kesinlikle kahve içmemeli. Gelin hep birlikte kahve içmemesi gereken kişilerden bahsedelim.
Bağırsak rahatsızlığı olan kişiler
Kronik bağırsak rahatsızlığı olan kişilerin kahve tüketmesi, ishal başta olmak üzere birçok sorunun baş göstermesine neden olabiliyor. Bu yüzden de kronik bağırsak hastalıklarından muzdaripseniz, kahve tüketmeden önce iki defa düşünmeniz gerekiyor. İrritabl bağırsak sendromu olan kişilerin kahve tüketmemesi gerektiğini sıklıkla vurgulayan beslenme uzmanları, bu rahatsızlığın üstüne kahve içildiğinde ishal ile karşı karşıya kalınacağından bahsetmektedir. Ayrıca irritabl bağırsak sendromu olan kişilerin sadece kahve değil, kola gibi diğer kafeinli içeceklerden de kaçmaları gerekiyor.
Hamileler
Hamilelik döneminde kişi, beslenmesine oldukça dikkat etmek zorunda. Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak kalması gerekiyor. Ayrıca kahve tüketmek de hamilelik döneminde risk teşkil ediyor. Kafeinli içecekler tüketmek, hamilelik döneminde erken doğum ya da düşük riskini arttırmaktadır. Ayrıca doğacak olan bebeğin sağlığı açısından, kahve gibi kafeinli içeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir.
Glokomu olanlar dikkat!
Uzmanların yapmış olduğu araştırmalara göre, kafeinli içecekler tüketmenin glokomu olanlara iyi gelmediği ortaya çıktı. Kahve gibi kafeinli içecekleri tüketen glokom hatalarının göz içi basınçları artıyor. Bu da göz tansiyonun artmasına neden oluyor. Bu yüzden de glokom hastalarının birçok farklı sorunlar ile boğuşmamaları kahve gibi kafein içeren içeceklerden uzak durmaları gerekmektedir.
Aktif mesanesi olan kişiler
Kahve, oldukça güçlü bir idrar söktürücüdür. Bu yüzden de aşırı aktif mesanesi olan kişilerin kahve tüketirken dikkat etmesi gerekiyor. Aşırı aktif mesanesi olan kişiler, hali hazırda sürekli olarak tuvalete çıkmaktadır. bir de bunun üzerine kahve içmek, bu kişilerin neredeyse 10 dakikada bir tuvalete çıkmalarına neden oluyor. Eğer evdeyseniz sorun yok. Ancak uzun yol gibi sürekli olarak duramayacağınız yerlerde kahve içmek, aşırı aktif mesanesi olanlar için büyük bir risk teşkil etmektedir.
Kalp hastalığı olan kişiler
Kronik kalp rahatsızlıklarından muzdarip olan kişilerin de kahve tüketmesi önerilmemektedir. Çünkü kahvenin içerisinde yer alan yüksek miktardaki kafein, kalp atışında ve kan basıncından geçici artışlara neden oluyor. Yüksek tansiyon veya kalp ritim bozukluğuna sahip olan kişilerinde yüksek oranda kafein tüketmesi, sağlık açısından riskli bir durumdur.