Yemek Tarifi

Anadolu çorbası nasıl yapılır? Tadı damaklarda kalacak Anadolu çorbası tarifi

Farklı yörelerden alınan yemeklerin ülkemizin dört bir yanında hazırlanması ile her damak zevkine uygun birbirinden farklı tarifler ortaya çıkıyor. Bu tariflerden biri olan ve genellikle Anadolu’nun iç kısımlarında her şehirde hazırlanan çorba olan Anadolu çorbası da kış ayları gelirken sıcak sıcak içebileceğiniz sağlıklı bir çorba. Hem lezzetine kavuşmak hem de sağlıklı bir öğün geçirmek isteyenler için birbirinden ayrı lezzet dokunuşlarını bir araya getiren Anadolu çorbasının nasıl yapıldığını sizler için araştırdık.

Anadolu çorbası nasıl yapılır?

Anadolu çorbasının daha çok kış aylarında tüketilen nefis bir çorba olduğunu herkes yavaş yavaş öğrenmeye başladı. Eğer daha önce bir kez osun içtiyseniz, siz de muhtemelen bu çorbayı kendiniz hazırlamak istersiniz. İsmini içerdiği bakliyat çeşitliliğinden dolayı ve bu bakliyatların Anadolu’da yetişiyor olmasından alan Anadolu çorbası, hem kolay hazırlanışı hem de nefis lezzeti ile sofralarda şenlik havası estirecek yemeklerden biri. Sıcak sıcak içmek için ve kış aylarında sizi hem tok tutacak hem de hastalıklara karşı güçlendirecek olan Anadolu çorbasının malzemeleri ve yapılışı ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı yeşil mercimek
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 2 yemek kaşığı bulgur
  • 5 su bardağı su

Terbiyesi için

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1 yemek kaşığı un

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1,5 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı karabiber

VİDEO: Anadolu Çorbası Tarifi | Nasıl Yapılır?

Hazırlanışı

Leziz bir Anadolu çorbası hazırlamak için ilk olarak 1 yemek kaşığı kırmızı mercimek, 1 yemek kaşığı yeşil mercimek, 1 yemek kaşığı pirinç ve 2 yemek kaşığı bulguru bir süzgece alın. Tüm bakliyatları süzgeç içerisinde bolca su kullanarak yıkayın ve tamamının yıkandığından emin olana kadar işleme devam edin. Ardından bakliyatların çorba tenceresine alın. Üzerine 5 su bardağı kadar su ekledikten sonra iyice karıştırın ve kaynamaya bırakın.

Bakliyatlar su içerisinde kaynamaya devam ederken, bir yandan çorbanın terbiyesi için bir kaseye 1 su bardağı yoğurt, 1 yumurtanın sarısı ve 1 yemek kaşığı unu alarak topak topak kalmayacak şekilde çırpın. Malzemeler tamamen birbirine karıştığında ve topaklanma kalmadığında terbiyeleme için hazırladığınız harcı ılıtmak adına bakliyatın suyundan az miktarda bu kaseye ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Kesilmemesi için ılıttığınız terbiyeyi çorbanın içerisine yavaş yavaş dökün ve bir yandan karıştırmaya devam edin. Ardından çorbayı 2-3 dakika kadar kaynamaya bırakın.

Çorbanın sosu için uygun bir tavaya 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyin. Üzerine bir yemek kaşığı kadar da zeytinyağı ekleyin ve bu iki yağı karıştırın. Yağlar eridikten sonra doğradığınız soğanı ilave edin. Sürekli karıştırarak soğanları kavurun. Ardından bu sosa 1 çay kaşığı pul biber, 1,5 tatlı kaşığı kuru nane ve 1 çay kaşığı karabiber ekleyin. Hazırladığınız sosu tenceredeki çorbanın üzerine dökün ve dilediğiniz miktarda tuz ekleyerek altını kapatın. Afiyet olsun.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Sakız nasıl yapılır? Sadece iki malzemeyle evde sakız yapımı

Sakız ya da diğer adıyla çiklet, kısa şeritli aromalı bir üründür. Sakızın Tarihçesi Sakıza dair en eski izler, eski Yunanlılar
Yemek Tarifi

Evde sütlaç yapmanın püf noktaları. Sütlaç kilo aldırır mı?

Ülkemizin neredeyse tüm restoranlarında çok fazla yapılan sütlaç, Türk mutfağının vazgeçilmez tatlıları arasında yerini almaktadır. Sütlaçın tarihi 15 ve 16.