Artık brokoliye asla hayır demeyeceksiniz. Brokolinin ‘insan sağlığına’ faydaları nelerdir?
Doğada bulunan pek çok ürün insan sağlığı için çok büyük özellikler taşımakta ve faydalarıyla insanları pek çok hastalıktan, sıkıntıdan ve problemlerden kurtarmaktadırlar. Bunlardan bazıları çok bilindik ürünlerdir. Çünkü tarihleri insanlık tarihi kadar eski olabilmektedir. Ancak bu durum ortaya yeni çıkan ürünlerin değerinden bir şey düşürmemektedir. Çünkü doğada bulunan her ürünün bir görevi bulunmaktadır. Bu ürünlerden biriside brokolidir. Pek çok insan brokoli kelimesinden bile hiç hoşlanmamaktadır. Çünkü etrafta brokoliden daha güzel, daha lezzetli olan yemekler bulunmaktadır. Özellikle erkeklerin hiç haz etmediği bu sebze aslında insan sağlığı için çok büyük faydalara ve özelliklere sahip bir sebzedir. Çoğu insan brokolinin hiç işe yaramayan otsu bir ürün olduğunu düşündüğünden hiç tüketmemektedir. Ancak brokoli sağlık açısından yüzyıllardır kullanılan nadir sebzelerden birisidir. Üstelik sanılanın aksine çok büyük faydalara ve özelliklere de sahiptir.
Brokolinin anavatanı neresidir?
Brokolinin anavatanına baktığımızda İtalya’yı görmekteyiz. İsmini de İtalya’dan alan brokoli aslında sadece İtalya’da yetişen bir sebze değildir. İtalya başta olmak üzere Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü pek çok farklı noktada sıklıkla yetiştirilmektedir. Ayrıca yapılan pek çok araştırmaya göre brokoliyi Antik Yunanlılar ve Romalılar düzenli bir şekilde tüketiyorlarmış. Bu durum aslında bizlere brokolinin çok eskilerden beridir önemi bilinen ve çok faydalı bir sebze olduğunu göstermektedir. Günümüzde yemek alışkanlığı çok büyük bir değişim yaşadığından insanların çok büyük bir kısmı zararlı olan fast food yemeklere ilgi göstermektedir. Zararlı olan bu aşırı yağlı ve aşırı kızarmış olan yemekler insan sağlığı açısından da çok büyük problemlere kapı araladıklarından bir sürü hastalığın oluşmasına neden olmaktadırlar.
Son dönemlerde yapılan araştırmalara göre hastalık oranları çok ciddi bir şekilde artış göstermektedir. Bu artışın oluşmasında ilk sıraya tüketilen gıdaları almaktayız. Çünkü insan sağlığının en çok etkilendiği şey vücuda alınan gıdalardır. Vücuda alınan gıdalar sağlıklı olmadığından zamanla toksin maddelerin (zararlı maddeler) oluşmasına ve vücudun çökmesine sebebiyet vermektedirler. Bu da beraberinde pek çok hastalığı getirmektedir. Özellikle medyanın da etkisiyle insanlar gördükleri reklamlardaki yemeklere daha meyilli hale gelmiş durumdalar. Bu yemeklerin çok büyük bir kısmı aşırı kızarmış, aşırı yağlı ve zararlı yemeklerden oluşmaktadır. Bu tür yemeklerin tüketilmesi vücutta hiç istenmeyen pek çok probleme kapı aralamaktadırlar.
Brokoli’nin kökeni ve tarihçesi
Brokolinin kesin kökeni ve tarihçesi tam olarak belirlenemese de, doğa tarihçisi Pliny the Elder’ın metinlerinde ve Antik Roma dönemine ait bazı yemek kitaplarında benzer bir sebzenin tarif edildiği düşünülmektedir. Modern brokoli ise göçmen D’Arrigo ailesi tarafından ABD’ye ithal edilmiş ve ticari bir başarı elde etmiştir. Bugün, D’Arrigo ailesinin oğlunun adından türetilen Andy Boy markası altında ABD’nin en büyük brokoli üreticisi ve satıcısı olarak tanınmaktadır.
Brokoli Türkiye’de yetişir mi?
Brokoli genel olarak Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde yetiştiği için ülkemiz sınırları içerisinde de yetişmektedir. Özellikle Akdeniz’e kıyısı olan illerimizde (Manisa, Antalya, Mersin vs.) çok fazla yetiştirilmektedir. Ülkemizde çok büyük bir üretimi olan brokoli son zamanlarda en çok tüketilen sebzelerden birisi olmuştur. Özellikle medyanın da etkisiyle bir sürü reklamı yapılan brokoli en çok tercih edilen sebzelerin başında gelmektedir. Ayrıca bilimsel araştırmalara da konu olan brokolinin pek çok faydasının olduğu tespit edilmiştir.
Brokoli ne kadar zamanda yetişmektedir?
Lahanagiller familyasına mensup olan brokoli dikildiği günden itibaren ortalama 45-130 gün arasında yetişip hasar edilmektedir. 4 tane ana çeşidi bulunan brokolinin tespit edilmiş pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalarının insanlar tarafından bilinmesi üretimine de çok fazla yansımıştır. Öyle ki son zamanlarda brokoli üretimince çok ciddi bir ivme yaşanmıştır.
Brokoli’nin Besin Değeri
Brokoli, sağlıklı bir besin olarak bilinir ve birçok önemli mineral ve vitamin içerir. İşte brokolinin besin değeri hakkında bazı önemli noktalar:
A. Vitamin ve mineral içeriği
– Brokoli, A, C ve K vitaminlerinin zengin bir kaynağıdır. Bu vitaminler cilt sağlığı, bağışıklık sistemi fonksiyonu ve kemik sağlığı için önemlidir.- 100 gram brokoli yaklaşık 34 kalori içerir. Bu, kilo vermek isteyen veya sağlıklı bir kiloyu korumak isteyen insanlar için harika bir seçenektir.- Aynı zamanda brokoli demir, potasyum ve folat gibi mineralleri de içerir. Bu mineraller vücut fonksiyonlarının düzgün çalışmasına yardımcı olur.
B. Antioksidan özellikleri
– Brokoli yüksek miktarda antioksidan içerir. Bu antioksidanlar vücutta serbest radikallerle savaşır ve yaşlanma sürecini yavaşlatır.- Özellikle sülforafan adı verilen bir bileşik, brokolinin antioksidan özelliklerinden sorumludur. Sülforafan kansere karşı koruyucu etkilere sahip olabilir.- Araştırmalar, düzenli brokoli tüketiminin kansere karşı koruma sağlayabileceğini göstermektedir.
Bu besin değerleri ve antioksidan özellikler nedeniyle, brokoli sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve genel olarak sağlığı korumak isteyen herkesin brokoli tüketmesi önemlidir.
Bu bilgiler ışığında, brokolinin sağlık üzerindeki birçok olumlu etkisinden yararlanmak için düzenli olarak tüketmeyi düşünebilirsiniz. Sağlıklı yaşam tarzınıza brokoli eklemek, vücut fonksiyonlarını desteklemek ve genel sağlık durumunuzu iyileştirmek için harika bir adımdır.
Brokolinin faydaları nelerdir?
Brokoli son zamanların en çok merak konusu olan sebzelerinden birisi olduğu için birden fazla bilimsel araştırmaya konu olmuştur. Yapılan pek çok bilimsel çalışma neticesinde brokolinin pek çok özelliği ve faydası keşfedilmiştir. Ayrıca bu faydalar brokoliye olan ilgiyi de arttırdığından son zamanlarda brokoli üretimi de çok fazla artmıştır. Peki, brokolinin faydaları nelerdir? Brokoli insan sağlığı için neden önemlidir? Hepsi ve daha fazlası için işte detaylar…
- Çok kuvvetli bir antioksidandır.
- Vücudu pek çok hastalığa karşı korumaktadır.
- Vücut direncini arttırmaktadır.
- Kansere karşı çok etkili bir silahtır. Kanserin insan vücuduna bulaşmasını önlemektedir.
- Vücudu pek çok toksin maddeden (zararlı maddeler) arındırmaktadır.
- Çok fazla vitamin ve mineral içermektedir.
- Diş ve kemik sağlığını korumaktadır. Ayrıca kemiklerin daha sağlam olmasını sağlamaktadır.
- Çok zengin lif oranına sahiptir.
- Kalp sağlığı açısından son derece önem arz etmektedir. Pek çok kalp problemine iyi gelmektedir.
- Karaciğeri kansere karşı korumaktadır. Nitekim yapılan pek çok bilimsel araştırmada brokolinin karaciğer kanserine karşı çok etkili olduğu tespit edilmiştir. Hatta karaciğer rahatsızlıklarında da tedavi yöntemi olarak brokoli kullanılmaktadır.
- Kalori açısından çok düşük orana sahip olan brokoli kilo vermeyi de desteklemektedir. Öyle ki pek çok diyet listesinde kendisine yer bulmaktadır.
- Lifli yapısı sayesinde ani acıkmaların da önüne geçen brokoli karnı uzun süre tok tutabilmektedir.
- Brokoli kalsiyum, lif ve C vitamini sayesinde metabolizmayı hızlandırır.
- Hamile kadınların doğacak çocuklarının beyin hasarını önlemektedir. Bu nedenle hamilelik dönemlerinde brokoli tüketilmesi çok önemlidir.
- Saç dökülmesine de çok iyi gelmektedir.
- Yaşlanmayı geciktiren brokoli, yaşlılık belirtilerini en aza indirmekte ve vücudun sürekli canlı, diri ve güzel gözükmesini sağlamaktadır.
- Vücudun pH seviyesini dengeler
- Beyin ve sinir sistemini destekler.
- Sindirim sistemini güçlenmesini sağlamaktadır.
Brokolinin bilimsel olarak ispat edilmiş daha pek çok özelliği bulunmaktadır. Özellikle faydalarının tespit edilmesiyle beraber tüketimi de artan brokoli son zamanların en çok tüketilen sebzeleri arasında yer almaktadır. İnsan sağlığına sağladığı faydalar sayesinde adından sıklıkla bahsettiren brokoli çok kuvvetli bir antioksidan olduğundan vücudun hem direncini arttırmakta hem de hastalıklara karşı korunmasını desteklemektedir. Özellikle kış aylarında hastalıkların artmasıyla beraber vücudun hastalanmasını önleyen brokoli vücudu süreli canlı ve diri tutmaktadır. Brokoli aynı zamanda tam bir kanser düşmanıdır. Kanser hücrelerinin büyümesini ve vücuda bulaşıp zarar vermesini önlemektedir. Pek çok kanser çeşidiyle savaşan brokoli bu özelliği ile diğer pek çok sebzeden ayrılmaktadır. Özellikle karaciğer kanserine karşı çok etkili olan brokoli karaciğerde meydana gelen pek çok hastalığı önlemektedir. Öyle ki karaciğer hastalıklarında (özellikle kanser) tedavi yöntemi olarak brokoli kullanılmaktadır.
Çok zengin minerallere ve vitaminlere sahip olan brokoli vücutta bulunan pek çok toksin maddeyi (zararlı madde) temizlemektedir. Böylelikle vücudun daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda brokoli diş ve kemik sağlığı için de çok önemlidir. Uzmanlar özellikle çocukların brokoliye alışmaları konusunda aileleri sıklıkla uyarmaktadır. Fiziksel gelişim için brokolinin tüketilmesi çok büyük faydalara neden olmaktadır. Kemiklerin daha sağlıklı gelişmesini sağlayan brokoli ileriki yaşlarda (yaşlılık) kemik erimelerinin de önüne geçmektedir. Brokoli çok zengin oranda lif içerdiğinden pek çok diyet listesinde yer almaktadır. Diyet listelerinde yer almasının 2 nedeni bulunmaktadır. Birinci nedeni çok düşük kalori oranına sahiptir. İkinci nedeni ise lifli bir yapıda olduğu için ani acıkmaları önlemekte ve karnı çok uzun süreler tok tutmaktadır. Bu iki durumda kilo vermeyi desteklediğinden pek çok diyetisyen brokolinin sıklıkla tüketilmesini tavsiye etmektedir. Beyin ve sinir sistemine iyi gelen brokoli aynı zamanda cilt sağlığı için de çok fazla önem arz etmektedir. Yaşlanmayı geciktirmekte ve yaşlılık belirtilerini olabildiğince azaltmaktadır. Vücudun daha genç, dinamik, canlı ve güzel gözükmesini sağlamaktadır.
Brokoli Yetiştirme ve Bakımı
Brokoli, sağlığa birçok faydası olan lezzetli bir sebzedir. Eğer siz de kendi brokolinizi yetiştirmek istiyorsanız, aşağıdaki ipuçlarına dikkat etmelisiniz.
A. Toprak ve iklim gereksinimleri
Brokoli toprak istekleri bakımından çok seçici bir sebze değildir. Ancak iyi su tutan, pH değeri 6.5’ten yukarı olan organik maddece zengin topraklar tercih edilir. Aynı zamanda brokoli ılıman hava sıcaklığını tercih eder, bu yüzden ortalama olarak optimum hava sıcaklıkları 10-20 °C’dir.
B. Sulama ve gübreleme ipuçları
Brokoli, düzenli sulama ve doğru gübreleme ile sağlıklı bir şekilde büyür. Brokoli bitkisi sürekli nemli topraktan hoşlanır, ancak su birikintilerinden kaçının. Sulama için en iyi yöntem damlama sulama sistemidir. Gübreleme konusunda ise yanmış gübre ve bazal gübre kullanabilirsiniz. Ancak aşırı gübrelemeden kaçının, çünkü fazla azot bitkide yumuşama ve çürüklük oluşturabilir.
C. Zararlılar ve hastalıklarla mücadele
Brokoli bitkisi, bazı zararlılar ve hastalıklarla karşılaşabilir. Örümcek akarları, beyaz sinekler ve lahana güvesi gibi zararlılarla mücadele etmek için doğal böcek ilaçları kullanabilirsiniz. Hastalıklarla mücadele etmek için ise bitki gelişimini destekleyen sıra dışı bitkiler yetiştirerek toprağı koruyabilirsiniz.