Hobi Püf Noktası

Avokado yetiştiriciliği için çoğu kişinin bilmediği püf noktaları neler?

Ticareti yapılan birçok ürün pazarlanırken, mali dalgalanmalar ortaya bazı olumsuz sonuçlar çıkarabiliyor. Bu olumsuzlukların önüne geçebilmek adına avokado yetiştiriciliği bir seçenek olarak sunuluyor.

Avokadonun tercih edilme sebepleri arasında; yetiştirilme bölgelerinin kısıtlı olması, gelir değerinin yüksek olması, sağlıklı yaşam için değerli bir besin olması gösteriliyor. Avokado yetiştirirken öncelikle çekirdeğin ekimini yaparak sürece başlanıyor.

Ortamı ve koşulları istenen gibi olduğunda olgunlaşması ve bitkinin üretkenliği diğer ürünlere göre çok daha hızlı oluyor. Önemli olan kısım sürecin başında çekirdeğin ekimine dikkat edilmesidir.

Avokado Yetiştirmek İçin Çekirdek Ekimi Nasıl Yapılır?

Avokado yetiştiriciliği düşünüldüğünden daha kolaydır ancak dikkat edilmesi gereken bazı adımlar bulunuyor. Gerekli adımları yerine getirdiğinizde kaliteli bir elde edebilirsiniz.

Yetiştiricilik için çekirdek ekimi konusunda yapılması gerekenler şöyledir:

  • Avokadonun ortasında yer alan çekirdek çıkarılır.
  • Çekirdeği parçalanmaktan ya da bozulmaktan korumak için yavaşça kesin. Bu işlemi yaptıktan sonra çekirdeği meyveden ayırın.
  • Besin değeri yüksek olan bu meyvenin kalan kısmını nasıl tüketebileceğinize dair seçenekleri araştırarak israf etmeden tüketebilirsiniz.
  • Bu adımdan sonra, avokado yetiştirmeye başlamadan, çekirdeğin temiz olduğundan emin olmalısınız. Çekirdeğin pürüzsüz olduğundan emin olabilmek için iyice yıkamanız gerekiyor. Sadece su ile yıkamanız yeterli oluyor.
  • Tohumun gelişiminin engellenmemesi için açık kahverengi olan tohum bölgesinin zarar görmediğinden emin olmalısınız.
  • Sonrasında çekirdeğin içinden geçecek şekilde kürdanları koyun.

Çekirdeğin bir tarafı daha dik bir kısmı daha tombul bir görünüme sahiptir. Dik kısım yukarı bakacak şekilde çekirdeği tutarak arasından kürdanları batırın. Bunu yapmanızın sebebi, çekirdeği suya koyduğunuzda batmasını engellemek ve çekirdeğin daha sabit kalmasını sağlamaktır.

Avokado yetiştiriciliği yaptığınız bu aşamada çekirdek 1 cm civarında su ile temas etmelidir. Kürdanları çekirdekten geçirirken bunu unutmamalısınız.

Uygun olan bir kaba bir miktar su koyun. Seçtiğiniz kabın avokado çekirdeğini sıkıştırmayacak genişlikte olduğundan emin olun; ama çok serbest bırakacak şekilde geniş olmamasına da özen gösterin. Çok geniş çaplı bir kap olursa da kürdanlar çekirdeğin havada kalmasını engeller ve çekirdeğiniz dibe çöker.

Çekirdeğinizi kürdanlar kabın kenarlarına gelecek şekilde suyun yüzeyine bırakın. Çekirdeğin tombul kısmının alt tarafta, dik kısmının yukarı tarafta olmasına dikkat edin. Tam tersi olursa meyve olgunlaşamaz.

Bir süre sonra çekirdeğiniz filizlenmeye başlayacaktır. Avokado yetiştiriciliğinizin en verimli şekilde geçmesini istiyorsanız cam bir kap tercih etmeniz iyi bir seçenek olacaktır. Ayrıca çekirdeğin olgunlaşma aşamasına geçmesini sağlamak için de güneş alan, aydınlık bir yere koymanız gerekiyor.

Suyun temiz olduğundan emin olmak için arada bir değiştirmelisiniz. Çekirdeğin aşağı bakan tombul kısmı mutlaka suda olmalı, değişim yaparken buna da dikkat etmeniz gerekiyor.

Çekirdeğin filizlenmesi biraz zaman alabilir, sabırsızlanmayın. Bir süre sonra avokadonun dış kısmındaki değişimi fark edeceksiniz. Sonrasında çekirdek bazı bölgelerden yarılmaya başlayacaktır. Bu yarılmadan sonra, muhtemelen üç ya da dört hafta içerisinde çekirdeğin taban kısmında bir kök belirecektir.

Kök kısmı sulanırken bu bölgede tahribat yaratmamak için özen gösterin. Çekirdek zamanla daha da köklenecek ve sonrasında tomurcuklar oluşmaya başlayacaktır.

Böylece avokado yetiştiriciliğinize ilk adımınızı attığınızı söyleyebiliriz. Kaliteli bir ürün edebilmek için yukarıda saydığımız adımların dikkatlice yapılması gerekiyor.

Avokadonun Yetiştiği Yerler Neresidir?

Ülkemizde sağlıklı yaşama daha fazla önem verilmesinden sonra avokadoya olan talepte de artış gözlemlendi. Bu sebeple ülkemizde de üreticiliği bir süredir yapılıyor.

Meksika avokadonun anavatanıdır. Kısıtlı ortamlarda yetişebilen bu meyve soğuk ortamlarda gelişemez ve olgunlaşamaz. Tropikal ortamlar ve çokça yağışın olduğu ama sıcak olan alanlar, yetişebilmesi için elverişli olan yerlerdir.

Ülkemizde Avokado Yetişir mi?

Avokado yetiştiriciliği ülkemizde çok fazla geçmişe sahip değil ve son 5 sene içerisinde üreticiliği yapılıyor. Antalya ilimizde yetiştiriciliğin daha yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında Mersin’de de avokado yetiştiriciliği giderek artıyor. Sıcaklığın meyvenin istediği gibi olduğu bu ortamlarda, hem avokado hem de bazı tropikal ürünler yetişmek için kendine yer buluyor.

Avokado ağacı
Avokado ağacı

Avokado Yetiştirerek Para Kazanılır Mı?

Avokado yetiştiriciliğini ekonomik olarak cazip hale getiren bazı etken vardır. Bunlar sayesinden üreticiliğin artış gösterdiği ve gözde bir ürün haline geldiği söylenebilir.

  • Avokado yetiştiriciliğini ekonomik olarak cazip hale getiren etkenler şu şekilde sıralanabilir;
  • Avokado yetiştirmek, üreteni çok yormaz,
  • Ekstra bir gidere gerek olmadan yapılabilir,
  • Alıcısı fazladır,
  • Adeti ortalama minimum 7 TL den satışa sunulur.

Sıralanan bu etkenler avokadonun hem üreticiyi masrafa sokmadığını hem de gelir elde etmek için bir kapı olabileceğini gösteriyor. Bu sebeple de son zamanlarda avokado yetiştiriciliğinin artış gösterdiği söylenebiliyor.

Avokado ağacının en elverişli olduğu dönemde, 3 bin TL civarı kazanç sağlanabiliyor. Avokado ağacı fidanlarını adeti 20- 25 TL’den alabilirsiniz. Ekeceğiniz alana göre değişmekle birlikte size 700 TL kadar bir masrafı olacaktır. Yetiştirirken gerekli olan gübre ve su ihtiyacıyla birlikte 2 bin TL kadar daha bir masrafınız oluyor. Yetiştirdiğiniz dönüme göre, 1 dekarlık alandan minimum 6 bin TL kar elde edebiliyorsunuz.

Bilinmesi gereken noktalardan birisi de şudur ki; meyve her yıl aynı verimlilikle meyve vermez. Bir dönem çok iyi verim aldıysanız, bir dahaki sezon yarısı kadar verim alabilme ihtimaliniz bulunuyor. Yine de sağlayacağınız gelir 6 bin TL’ den daha az olmuyor. Avokado yetiştiriciliği yapmak isteyenler için ise dikim yapılacak yerler artış gösteriyor.

İzleyin: Avokado serası maliyeti ve genel bilgiler 🥑 Adana

https://www.youtube.com/watch?v=lRia4OY5Jy8

Avokado Ağacı Nasıl Dikilir?

Avokado yetiştirmek düşünülenden daha kolaydır. Ağaç fidanlarını dikebilmek için Mart ve Nisan ayları uygun zamanlardır. Ürünlerin toplanması da Kasım ayından Haziran ayına kadar devam edebiliyor. Ağaçtan toplanmadığı sürece gelişimini tamamlamayan avokado saklama açısından da size avantaj sağlıyor. Tek sorun havanın soğuması ve bu şartlarda meyvenin zarar görmesidir. Ancak hava şartları istenen gibi gittiğinde iki yılın ürünleri de ağaç üzerinde saklanabilmektedir. BATEM ‘in de bunu yaptığı ve bu şekilde yetiştiricilik için onay verildiği görüldü.

Meyvenin olgun hale geldiğini anlayabilmek ise koparıldıktan sonra rengine bakmakla mümkün oluyor. Yeşil renkten mor renge dönen avokadonun olgun hale geldiği söylenebiliyor.

Avokado Yetiştiriciliğinde Devlet Desteği Var Mı?

Avokado yetiştiriciliği yapmak isteyenlere devlet hibe desteği sağlıyor. Bu işi profesyonel olarak yapmak isteyen üreticilere devlet 30 bin TL ile 100 TL arasında devlet desteği imkanı sunuyor. Devlet, herhangi bir faiz uygulamadan hibe desteği vereceği üreticinin sertifikalı fidan almış olmasına dikkat ediyor. Sertifikasız fidan dikmek isteyen üreticiler bu hibe desteğinden faydalanamıyor.

Avokado faydaları

Yüksek doymamış yağ içeriği: Avokado, sağlıklı olan doymamış yağlar içermektedir.
Kolesterol düşürme: Avokado, LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürebilir.
Kalp sağlığı: Avokado, kan basıncını düzenleme ve kan pıhtılaşmasını önleme gibi kalp sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.
Anti-enflamatuar özellikler: Avokado, anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu düşünülen bileşikler içermektedir.
Bağımlılık yapmayan enerji verici: Avokado, karbonhidrat içermese de, yüksek miktarda yağ ve protein içeriği sayesinde enerji verici bir besin olabilir.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Sıkışmış fermuar nasıl açılır?

Sıkışan fermuar problemi hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı durumlar arasında yer alırken, sıkışan fermuarı fermuara zarar vermeden açabilmek
Püf Noktası Sağlık

İlaçsız baş ağrılarını giderme yolları nelerdir? 4 adımda baş ağrılarına veda

Baş ağrısı gün içerisinde yoğun iş temposundan, stresten ve buna bağlı olarak pek çok nedenden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık