Gezi

Ayasofta Camii’ne nasıl gidilir? Tarihi, bilinmeyenleri ve ziyaret saatleri

Ayasofya, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ancak son derece fazla spekülasyona da konu olmuş dev bir yapıdır. Hayatına ilk olarak kilise olarak başlayan yapı; daha sonra camii, ardından müze ve en sonunda ise yeniden cami olarak devam etmektedir. Birçok kişi Ayasofya’yı gezmek ve onu hissetmek isterken, Ayasofya’ya nasıl gidileceği de merak konusu. Peki, Ayasofya’ya nasıl gidilir? İşte Ayasofya’nın tarihi ve hakkında önemli bilgiler.

II. Ayasofya kim tarafından yaptırılmıştır?

II. Ayasofya da İmparator Iustinianos’a karşı 532 yılınca başlayıp tarihte “Nika Ayaklanması” olarak bilinen isyanda yanmış ve yıkılmıştır. Şu an bilinen Ayasofya ise, İmparator Iustinianos tarafından dönemin iki en önemli mimarı olarak bilinen Tralles’li Anthemios ile Miletos’lu Isidoros’a yaptırılmıştır. Son Ayasofya’nın inşasına da 23 Şubat 532 yılında başlanmıştır. Yapı, bin usta ve on bin işçinin çalışmalarıyla tam beş yılda tamamlanmıştır. Ayasofya’nın tamamlanmasının ardından 27 Aralık 537 yılında Hıristiyan vatandaşların ibadetine açılmıştır.

Ayasofya neden bu kadar önemlidir?

Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da yapmış olduğu en büyük kilise niteliği taşıyan Ayasofya, birden fazla kez inşa edilmiştir. Ayasofya, aynı yerde tam üç kere inşa edilmiştir. Şimdiki Ayasofya, Doğu Roma İmparatorluğu’nda hükümdarların taç giydikleri ve İstanbul’un en büyük kilisesi olan bir katedral görevinde bulunmuştur. Son derece önemli bir kültür mirası olan Ayasofya’nın resmî ismi  Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi; eski ismi ise Ayasofya Kilisesi’dir. Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından 532 ile 537 yılları arasında İstanbul’un tarihi yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiştir. Bazilika planlı bir patrik katedrali olan yapı, İstanbul’un Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1453 yılındaki fethi sonrası Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüş ve ibadete açılmıştır. 1934 yılında ise Bakanlar Kurulu Kararnamesi sonucunda müzeye çevrilmiştir. Aynı yıl Ayasofya’da kazı ve tadilat çalışmaları da başlatılmıştır. 1935 ile 2020 seneleri arasında müze olarak hizmete açık olan Ayasofya, 2020 senesinde ise müze statüsünün iptal edilmesi sonucunda tekrar cami statüsüne geçmiştir. Bu anlamda bir çok fikir ayrılığı yaşansa da Cumhurbaşkanı eşliğinde cami ibadete açılmıştır.

Ayasofya nasıl müze olmuştur?

Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet komutanlığında İstanbul’un 1453 yılında fethedilmesi ile ve yine Fatih’in kararı ile camiye çevrilmiştir. Birçok tarihi belgenin Ayasofya’da büyük zarar gördüğü ancak İstanbul’un fethinden sonra bir zarar görmediği anlaşılmıştır. Ayasofya, 24 Kasım 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün tavsiyesi ve Bakanlar Kurulu’nun kararı ile birlikte müzeye dönüştürülmüştür. 1996 yılında Dünya Anıtları İzleme listesine alınmıştır. Ayasofya’nın kubbesi ve minareleri, Dünya Anıtları Fonu’nun desteği ile birlikte 1997 ile 2002 yıllarında restore edilmiştir. Ayasofya, UNESO Dünya Mirası listesinde yer alır.

Ayasofya Camii’ne nasıl gidilir?

Ayasofya, İstanbul ilinin Fatih ilçesinde Sultanahmet’in içerisinde yer alır.

Ayasofya Camii adresi: Sultan Ahmet, Ayasofya Meydanı No:1, 34122 Fatih/İstanbul

İstanbul’un her yerinden İETT otobüsleri ile Eminönü’ne ve oradan da Ayasofya Camii’ne ulaşım mümkün. İETT ile Adliye Durağı’ndan da 500 metrelik bir yürüyüşle Ayasofya Müzesi’ne ulaşılabilir.

Eminönü’ne gelen otobüs hatları

EM2 – 44B – 99 – 54E – 66 – 35 – 90 – 91O – 36KE – 4A – 36CE – 47Ç – 77Ç – 336E – 70FE – 28 – 28T – 30D – EM1 – 47 – 47E – 33Y – 92G – 97A – 94 – 33 – 33B – 32

Vapur

Anadolu Yakası’ndan Üsküdar-Eminönü ve Kadıköy-Eminönü vapurları ile Ayasofya Camii’ne çok rahat bir ulaşım sağlanabilir.

Tren

Halkalı-Sirkeci tren hattı ile Eminönü’nde bulunan Sirkeci Garı’na geçilip daha sonra gara çok yakın olan tramvay ile Ayasofya Camii’ne geçilebilir.

Tramvay

Gülhane ve Sultanahmet durakları kullanılarak Ayasofya’ya tramvay ile geçiş yapılabilir.

Ayasofya Camii’nin özellikleri nelerdir?

Ayasofya, tarihi yarımadadaki Fatih ilçesine bağlı olan Sultanahmet meydanında bulunur. İstanbul’da yapılan en büyük Bizans kilisesi olan Ayasofya, günümüzde bile en çok merak edilen yapılar arasında yer alır. Ayasofya aynı yerde tam üç kez inşa edilmiştir. İlk yapıldığı dönemde “Megale Ekklesia” adını alırken, Megale Ekklesia’nın anlamı büyük kilisedir. V. yüzyılda Hagia Sophia ya da kutsal hikmet diye anılmaya başlanmıştır. I. Kilise, İmparator Constantinos’un oğlu imparator Constantios tarafından 360 senesinde inşa ettirilmiştir. Bu kilise, bazilikal planlı ve ahşap çatılı bir yapıdır. Kilise, 404 yılında o dönemin İmparatoru Arcadios’a karşı çıkan bir ayaklanma sonucu yıkılmıştır. II. Kilise de İmparator II. Theodosios tarafından Mimar Ruffinos’a inşa ettirilmiştir. İkincisi de bazilika planlı, ahşap çatılı ve üç kapılı anıtsal bir girişe sahip olan bir yapıdır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Gezi

Mihrabat Mesire Yeri nerede, Mihrabat Mesire Yeri’ne nasıl gidilir?

Ülkemizin en metropol şehirlerinden biri olan İstanbul, pek bilinmeyen yönleri olan doğal güzellikleri le e ön palan çıkıyor. Şehrin ortasında
Gezi

Pisa kulesi nerede? Tarihi ve mucizeleri

Dünya mirası listesinde yer alan bazı yer ve yapıları görmek isteyenler bu yapıların nerelerde bulunduğunu merak ederek araştırıyorlar. Dünya mirası