B12 eksikliği çekenlere müjde! B12 seviyesini 2 kat arttırıyor
İnsan vücudunda en çok bulunan ve en etkili maddelerden biri olarak bilinen B12 vitamini; pek çok organ sağlığını etkilemekte, sağlık için birebir görülmektedir.
Bu vitaminin eksik olması halinde ruh sağlığı dahil pek çok şeyi etkileyebilir. Vitaminler insan vücudu için yenileyici ve tamamlayıcı özelliği bulunurken B12 vitaminini 2 kat arttıracak yiyecekler nelerdir?
Balık
Her türlü balık ve balık ürünleri B12 vitaminleri açısından zenginliğe sahiptir. Hamilelerde, çocuklarda ve vitamin eksikliği yaşayanlarda kesinlikle balık tüketimi önerilir. OMEGA açısından da önemli bir role sahip olan balık; haftada en az iki defa tüketilmesi gereklidir.
Kırmızı ve Beyaz Et
Kırmızı etin faydaları saymakla bitmez. Protein açısından sanıldığının aksine çok fazla bir orana sahip olmasa bile vitamin değerleri yüksek besin grubudur. Bunun yanında insan sağlığı için dengeli tüketildiği zaman kemik ve kas gelişimi için son derece önemlidir. İyi bir B12 vitamin takviyesi için beyaz ve kırmızı eti düzgün pişirip uygun biçimde saklayarak her hafta tüketmekte fayda vardır.
Yeşil Yapraklı Sebzeler
Klişe haline gelen yeşil sebzelerin vitamin ve demir açısından yüksek olduğu bilgisi hafife alınmamalıdır. Bilhassa fast Food tüketiminin oldukça popüler olduğu, obezitenin yaygınlaştığı çağımızda hastalıklarda kaçınılmaz hale gelir. Bu gibi durumlara mahal vermemek için ve de B12 Seviyesini sabit tutmak adına yeşil yapraklı sebzeleri öğünlerden eksik etmemek gereklidir.
Kuruyemiş
Kaju meyvesi pahalı olduğu için pek fazla tercih edilen bir yemiş türü olmasa bile en azından ayda bir defa iki avuç dolusu kaju tüketmek B12 vitaminlerini uçuşa geçirir diyebiliriz. Öte yandan fındık, ceviz ve pikan cevizi bu vitamini bünyesinde en fazla barındıran yemiş türleridir.
Süt Ürünleri
Yoğurt, peynir ve süt sadece protein mi içeriyor? Elbette hayır. Yapılan son araştırmalarda süt ürünlerinin vitaminler açısından son derece zengin olduğu ortaya çıkarıldı. Bunların başında ise B12 vitamini ile A vitamini geliyor. Kemik ve hücre sağlığını dikkate alanlar için günlük süt ürünü tüketimi ısrarla tavsiye edilir.
Sakatatlar
Bir diğer et alt grubu olan sakatatlar en az et grubu kadar faydalıdır. Bunların başında dalak, ciğer ve kelle paça vitaminler açısından bolca zenginlik içeriyor. Her damak tadına hitap etmese de insan sağlığı üzerindeki etkileri kabul edilmelidir. Buna kanıt olarak Doğu ve Akdeniz bölgelerinde yaşayan insanlar tarafından sıkça tüketilen işkembe ve ciğerden yapılan yemeklerin tüketilmesi sayesinde uzun yaşam ve de dinç bir vücut yapısı gösterilir.
Tahıllar
Yulaf şu sıralar en çok tercih edilen tahıl türlerinden biri. Zayıflama veya sporcuların dayanıklı olmak amaçlı tükettikleri yulafın faydaları ise saymakla bitmiyor. B12 vitamini desteği vererek her gün bir kase tüketilmesi sağlık açısından faydalı olacaktır.
Elma ve Muz
Meyvelerin vitamin değerleri tartışılmaz bir gerçektir. Ancak her meyve B12 vitamini açısından yoğun içeriğe sahip değildir. İşte bu iki meyve bu konuda bir kenara ayrılıyor, B12 vitamini konusunda son derece zengin olduğu anlaşılmıştır. Hamile kadınların her gün bir muz tüketmesi vitamin dengesi açısından önemlidir. Aynı zamanda elma tüketimi de B12 desteğini sağlamaktadır.