Beslenme

B12 eksikliğini nasıl anlarız? Uzmanların açıkladığı bu belirtilere dikkat

Hafıza ile her zaman ilişkilendirilen vitamin B12 olmuştur. Eksikliği ise hafızada bazı sorunlara ve bir şeyleri kolayca unutmaya neden olur. Kötü anıları unutmak isterken her ne kadar işimize yarasa da, aslında B12 eksikliği ciddi bir sorundur ve günlük hayatı tahmin edilenden bile daha zor bir hale getirebilir. Bu nedenle eken teşhis oldukça önemlidir. Erken teşhis için ise hastalığın belirtilerine dikkat edilmeli, bu belirtiler var ise doktora başvurulmalıdır.

B12 nedir, ne işe yarar?

Aslında B12 düşünülenlerin aksine yalnızca hafıza ile ilgili değildir. Vücutta birçok işlevi olan B12 vitamini suda çözünebilen vitaminler sınıfında yer alır. İçerisinde bulunan kobalt minerali nedeni ile kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini günlük olarak alınması gereken bir vitamindir çünkü insan vücudunda çok az miktarda depolanmaktadır. Daha çok karaciğerde depolanan B12 vitamini karaciğerde 2 miligram ve vücudun geri kalanında da 2 miligram olmak üzere toplamda 4 miligram olarak depolanabilir. Bu nedenle de daha çok hayvansal gıdalardan alınabilen B12 vitamininin günlük olarak alınması gerekmektedir.

İzleyin: B12 vitaminin önemi nedir?

B12 ne işe yarar?

B12 vitamini vücutta birçok işlevin devam etmesine yardımcı olmaktadır. En yaygın bilinen işlevi hafızayı desteklemek olsa da B12 vitamininin önemli diğer işlevleri şu şekilde karşımıza çıkar:

  • Kandaki kırmızı hücrelerin üretiminde, DNA ve mylein sentezinde folik asit ile birlikte çalışır.
  • Sinir hücrelerinin etrafını saran myelin kılıflarının sentezinde görev alan B12 vitamini aynı zamanda elektriksel iletim hızını arttırır yani sinirler arasında haberleşmeyi hızlandırır.
  • Protein asitleri olarak bilinen amino asitlerin ve vücut tarafından sentezlenen B12 vitamininin geri emilimi konusunda önemli rol oynar. Çinko ve magnezyum gibi minerallerin fonksiyonlarından faydalanmamız için gereklidir.

B12 vitamini hangi besinlerde bulunur?

B12 vitamininin yüksek miktarlarda et, tavuk, balık, süt, yumurta gibi hayvansal gıdalarda bulunur. Aynı zamanda, B12 vitamininin takviyesi olarak bitkisel gıdalarda da bulunabilir. Özellikle, tam tahıllar, bakliyatlar, yonca, quinoa ve spirulina gibi yiyecekler B12 vitaminine benzer yapıda bileşikler içerebilir. Ancak, bu bileşikler genellikle vücut tarafından emilmeyebilir, bu nedenle vejeteryan veya vegan olanlar için takviyeler alması önerilir.

B12 eksikliği belirtileri nelerdir?

B12 eksikliği vücutta birçok soruna yol açar. Bu da beraberinde belirtilerin görülmeye başlanmasını getirir. Eğer erken süreçte belirtiler ortaya çıkarılabilir ise hastalığın önüne geçilebilir. Bu nedenle vücuttaki bazı değişimlere kulak asmak ve bir uzmana danışmak en sağlıklısı olacaktır. İşte B12 eksikliği yaşayan bir bireyin göstereceği bilinen ve uzmanların uyardığı belirtiler:

  • B12 vitamininin kandaki kırmızı hücrelerin üretiminde rol oynamasından dolayı bu vitaminin eksikliği kansızlık olarak bilinen hastalık ile karşımıza çıkmaktadır. Kansızlığa bağlı olarak da çarpıntı, efor kapasitesinde düşüş, daha çabuk yorulma, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu ve göz kararması gibi belirtiler görülmeye başlanır.
  • B12 eksikliği aynı zamanda dilde kızarıklık ve yanma hissi ile geldiği haberini verir.
  • Aynı zamanda bu vitaminin eksikliği geceleri ansızın oluşan bacak kasılmaları, ağız içerisinde yaralar ve ishal gibi şikayetler ile de akla gelmelidir.
  • Ayak, el, bacak ve kollarda karıncalanma hissi ve uyuşmalar yaşanmaya başlanır. Başınızı yukarı kaldırdığınızda ansızın dönmeye başlıyorsa bu şikayeti kontrol ettirmelisiniz.
  • B12 eksikliğinin bir diğer belirtisi ise zihinsel aktivitelerin yerine getirilmesini de engeller.
  • Özellikle ilerleyen yaşlardaki bireylerde hafıza kaybı, unutkanlık ve anlama güçlüğü gibi sorunlara yol açan B12 eksikliği, yaş ilerledikçe vücudun fonksiyonlarını yitirmesinden kaynaklı ortaya çıkar. Aynı zamanda B12 eksikliği depresyon ile özdeşleştirilir.
  • B12 vitamini birçok organda sentezlemede görev almaktadır. Buna bağlı olarak da yeterli B12 olmadığı takdirde bu sentezlemeler gerçekleşmeyeceği için, metabolizma yavaşlamaya başlar. Yavaşlayan metabolizma nedeni ile kilo almaya başlarsınız. Aynı zamanda bu durum diğer besin değerlerinden alınan faydayı da kötü yönde etkiler.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Bezelye saklarken bunlara nelere dikkat etmeli?

Sebze ve meyveleri mevsimi geçse bile hala tazesini tüketmek isteriz. Zamanı olmasa da bazı meyve ve sebzeleri tüketmek gibisi yok.
Beslenme

Hasta olmak istemiyor musunuz? Canan Karatay’dan özel tarif: Bunu için gerisine karışmayın

Yaz aylarının yerini kış aylarına bırakmasına son derece az bir zaman kalırken, mevsim geçişlerinde hasta olmamak ve daha güçlü bir