Sağlık

Bacağa giren kramp nasıl geçer?

Bacak sorunları veya uyumları güç ve açıklık bakımından farklılık gösterir. Aniden ortaya çıkar ve genellikle ne zaman olacağı şaşırtıcıdır. Bu bakımdan, inanılmaz derecede zahmetlidir. Kramp, bir kasın beklenmedik ve kontrolsüz bir şekilde sıkışmasıdır. Kramp, vücudun başka bir yerinde olabilen ancak bacaklar özel olmak üzere genellikle alt sınırlarda normal olan bir durumdur.

Yetişkinlerin %60’a kadarı, zor bir uyum, ezilme veya dönme olarak bacak krampları yaşar. Tuhaf bir nedenle, bir incelemede belirtildiği gibi, bu sorunlar sıcak aylarda daha normaldir. Bacak krampları düzenli olarak akşam saatlerinde olur ve hamile bayanlarda normaldir. Kramplar normalde sadece kısa bir zaman dilimi için gerçekleşir, ancak gerçekten garip olabilirler.

Aynı şekilde, sayısız tıbbi durumla birlikte, beslenme, kas liflerinin gelişiminde ve sabitlenmesinde bir rol üstlenir. Kas krampları tipik olarak sodyum, kalsiyum, magnezyum ve potasyum yetersizliğinden kaynaklanır. Bu mineraller, sinirler arası iletimin sağlanmasında hayati bir rol üstlenirler.

Ayrıca uzun süre hareketsiz kalmak (oturma, dinlenme, uyuklama) kramplara neden olabilir. Spor egzersizleri sırasında sorunların neden daha yetenekli olduğunun gerekçesi, vücuttan tuz eksikliğidir. Vücut aşırı hareketlerde tuz kaybeder ve gerekli tuz miktarı sağlanmazsa kaslara gönderilen işaretlerde sorunlar başlar.

Kramp Nedir?

Kas oturması olarak da adlandırılan kramp, kaslarda zorunlu ıstırap veya kompresyondur. Kaslar gelişme sağlamak için hemfikir ve gevşer. Kramp, gelişme için kasılan bir kas gevşemeden tekrar kasıldığında veya zihin gevşeme işaretini kaslara göndermekte sorun yaşadığında meydana gelir. İstenmeyen ve beklenmeyen kas çekilmeleri aynı anda birçok kas demetinde görülebilir.

Ön bacaklarda, arka bacaklarda ve alt bacaklarda spazmlar daha normal olsa da mide, kollar ve ellerde de olabilir. Herkes hayatında bir kez bir ölçüde kramp sorunu yaşar. Özellikle bisikletçiler, uzun mesafe koşucuları ve rakipler gibi belirli bir oyunla uğraşan bireylerde daha normaldir. Sorunun bulunduğu kas ile temas edilerek görülmesi veya hissedilmesi gereken bir sertlik vardır.

Hareketin bitmesine neden olan son derece dayanılmaz bir durum olan sıkma, kası kullanılamaz hale getirir. Birkaç dakikadan 15 dakikaya kadar veya nadir durumlarda daha uzun sürebilir. Döşeme sırasında veya acele ederken sorunlar olabilir. Gece krampları olarak bilinen sorun türü genellikle ayak ve alt bacak kaslarını etkiler. Sizi dinlenmeden uyandıracak kadar ıstırap veren kas nöbetleri akşamları birkaç kez tekrarlayabilir.

Bacakta Kramp Neden Olur?

Bacak krampları veya buna bağlı olarak bacak uyuşmaları, güç ve süre bakımından farklılık gösterir. Bu sorunlar birdenbire ortaya çıkıyor ve çoğunlukla ne zaman olacakları kararsızdır. İki eklemi geçen kaslar, kramplar için en makul kaslar olarak görülür, bu nedenle uyum içindedir. Bu kaslar baldır (alt bacak ve diz geçişi), hamstring (diz ve kalça kesişimi) ve kuadriseps (aynı şekilde diz ve kalça kesişimi) kaslarını içerir.

Bacakta kramp oluşmasının birçok nedeni olabilir:

  1. Dehidratasyon
  2. Egzersiz sırasında aşırı yorgunluk
  3. Kalsiyum, potasyum veya magnezyum düzeyindeki dengesizlik
  4. Sinir hasarı
  5. Damar hastalıkları
  6. Hamilelik
  7. İlaç yan etkileri

Bacaklara Kramp Neden Girer, Nasıl Geçer?

Bacak kramplarının özel nedeni, kesin olarak bilinen bir durum değildir. Bununla birlikte, bazı tehlikeli faktörlerin mevcut duruma katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Bunlar:

  • Aşırı kilolu olmak
  • Hamilelik
  • Yaş
  • Hidrasyon eksikliği
  • Bazı rahatsızlıklar
  • Birkaç ilaç bacak kramplarına neden olabilir.

Bacaklarda sorun olduğunda kasları gevşetmek önemlidir. Bununla birlikte spazmları azaltmak için yapılabilecek birkaç uygulamanın bu anlamda çok faydalı etkileri olabilir. Bunlar:

  • Kramp giren bölgeye masaj yapılır.
  • Baldır bölgesindeki krampları uzatmak, sorunu gidermeye yardımcı olur.
  • Kapalı bölgeye kaynar su torbası koymak kasları gevşetmeye yardımcı olacaktır.
  • Buz tedavisi veya ovma kırmızı olana kadar mümkün olmalıdır.

Akşam saatlerinde beklenmedik bir bacak krampları olursa, bir çay kaşığı elma sirkesi ve iki çay kaşığı balı suya karıştırıp içmekte fayda vardır. Basit kramplar birkaç dakika içinde tek başına kaybolur. Belirli bir dönemde kaybolmayan ve düzenli olarak tekrarlayan kramplarda ise daha yerleşik kişilerin yapacak bir şey olmadan bir uzmana görünmesi faydalı olacaktır.

İzleyin: Kramp Girmesi Nasıl Önlenir? | Dr. Feridun Kunak Show

Kramp Nasıl Önlenebilir?

Krampın önlenmesinde yeterli akışkan ya da su tüketimi ehemmiyetlidir. Erkeklerde 3 litre, bayanlarda ise 1-2 litre su tüketimi önerilmektedir. Su alımının en iyi göstergesi idrar rengidir, renksiz veya samani renkli olması yeterince sıvı alındığına işaret eder. Potasyum, kalsiyum ve magnezyum alımı çoğaltılmalıdır. Bu cins besinler yeterince alınmalıdır. Şayet kramp spor esnasında ortaya çıkıyorsa, yeterli ısınma hareketlerinin yapılıp yapılmadığından emin olunmalıdır. Kramp giren bölgedeki adaleler, ısınma ve germe hareketleri ile spora hazırlanmış olmalıdır.

Kramp Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Kramp sırasında, sertleşme yaşanan adalenin üzerine kompres biçiminde sıcak uygulama yapılabilir. Masaj yapılması, kramp ya da adale spazmının rahatlaması ve gevşetilmesine destekçi olabilir. Isıtıcı tesiri olan krem ya da jeller kramp girmiş bölgeye uygulanabilir. Her üç usulün de tesiri bölgesel kan akımının çoğaltılması biçimindedir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

Duyunca inanamayacaksınız. Süpürge tohumunun faydaları nelerdir?

Bilimsel adı calluna vulgaris olan süpürge otu, tohumu ile insanlara şifa dağıtmaktadır. Halk arasında ise funda bitkisi olarak bilinen süpürge
Sağlık

Yoğurt kabız yapar mı? Bu yöntemler ile kabızlıktan kurtulacaksınız

Yoğurt, sağlık açısından oldukça faydalı bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden de uzmanlar, düzenli olarak her insanın sık sık