Beyin sağlığı için ‘bu üç gıdaya’ dikkat çekti. Canan Karatay hangi gıdaları işaret etti?
Sağlıklı yaşam hakkında önemli bilgiler paylaşan Prof, Dr. Canan Karatay, beyin sağlığını korumanın en önemli faktörlerinden biri olarak yağ asitlerini işaret etti. Canan Karatay’a göre doğal beslenmek ve yeterli uyku, beyin sağlığını korumak için yeterli. Ancak beyin sağlığını korumak için 3 önemli gıdaya dikkat çeken Canan Karatay, Omega – 3 yağ asitleri içeren her türlü besinin günlük olarak yeteri miktarlarda tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Bu yazımızda sizlere Prof. Dr. Canan Karatay’ın beyni koruması için söylediği 3 gıdadan bahsedeceğiz.
Canan Karatay hangi gıdaları işaret etti?
Prof. Dr. Canan Karatay, beyin sağlığını korumanın uzun bir ömre işaret ettiğini söyledi. Bununla birlikte beyin sağlığını korumak için doğal beslenme ve yeterli uykunun önemini vurgulayan Prof. Dr. Canan Karatay, Omega – 3 yağ asitleri içeren besinlerin tüketilmesini gerektiğini söyledi. Gelin hep birlikte Canan Karatay’a göre Omega – 3 yağ asiti içeren besinleri inceleyelim.
Kabak çekirdeği
Dünyadaki en faydalı 8 mucize besinden biri olan kabak çekirdeği, insan için birçok fayda sağlamaktadır. İçerisinde Omega – 3 gibi birçok farklı yağ asitleri içeren kabak çekirdeği, aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Bununla birlikte kabak çekirdeği tüketmek, vücuttaki toksin maddelerin atılmasına yardım etmektedir. Belirli kanser türlerine ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olan kabak çekirdeği, aynı zamanda lifli bir gıdadır. Bu yüzden de kabak çekirdeği tüketmek, kişinin bağırsaklarının çalışmasını sağlayacaktır. Bu sayede de kabızlık gibi belirli rahtasızlıkların önüne geçeceksiniz. kabak çekirdeği, kilo verme dönemindeki kişiler için de oldukça önemli bir besindir. Çünkü kabak çekirdeğinde bulunan besin maddeleri, kişinin vücuttaki ödemi atmasında yardım etmektedir. Aynı zamanda kabak çekirdeği lifli bir yapıda olduğu için de metabolizmayı hızlandırmaktadır. Fakat kabak çekirdeğini kilo verme döneminde olan kişilerin günde 1 porsiyondan fazla tüketmesi, kilo verme döneminde olan kişi için iyi değildir. Çünkü kabak çekirdeği, kalorisi yüksek bir besindir. Bu yüzden de kabak çekirdeğini çok fazla tüketen kişiler, kilo verme döneminde kendilerinde kalori açığı oluşturamaz.
- İyi bir protein kaynağıdır: kabak çekirdeği, insan vücuduna gerekli olan tüm amino asitleri içeren yüksek oranda protein içerir.
- Yüksek lif içeriği: kabak çekirdeği, yüksek oranda lif içerir. Lif, bağırsak sağlığını iyileştirir ve kilo kontrolünü destekler.
- Mineraller içerir: kabak çekirdeği, demir, magnezyum, fosfor, potasyum gibi birçok mineral içerir.
- Vitaminler içerir: kabak çekirdeği, B6 vitamini, kükürt, niasin ve tiamin gibi birçok vitamin içerir.
- İştahı azaltır: kabak çekirdeği, yüksek lif içeriği nedeniyle iştahı azaltıcı özelliğe sahiptir ve bu nedenle kilo kontrolünde yardımcı olabilir.
- Prostat kanserine karşı koruyucudur: kabak çekirdeği, prostat kanserine karşı koruyucu özelliğe sahiptir.
- Cilt sağlığını iyileştirir: kabak çekirdeği, cildi nemlendirme ve cilt sağlığını iyileştirme özelliğine sahiptir.
- İdrar söktürür: kabak çekirdeği, idrar söktürücü özelliğe sahiptir ve bu nedenle böbreklerin sağlığını koruma açısından faydalıdır
Keten tohumu
Bitkisel protein ve Omega – 3 kaynağı olan keten tohumu, lifli yapısı ile birlikte insan sağlığı için oldukça faydalı bir besindir. Özellikle metabolizmayı hızlandıran keten tohumu, aynı zamanda sindirim sorunlarının da önüne geçecektir. Keten tohumu içeriğinde yüksek miktarda polifenol bulunur. Polifenol, güçlü bir antioksidandır. Bu sayede keten tohumu tüketmek, kişilerin vücutlarındaki toksin maddelerin atılmasını kolaylaştırmaktadır. Keten tohumu içerisinde bulunan sağlıklı yağ asitleri, kişilerin kötü kolesterol seviyesini düşürmektedir. Kalp ve damar sağlığına iyi gelen keten tohumu, ani kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıklara yakalanma oranınızı düşürmektedir. Bütün bunlar ile birlikte keten tohumu, kan basıncını dengeleyerek tansiyonun düşmesinde rol oynamaktadır.
- İyi bir protein kaynağıdır: Keten tohumu, insan vücuduna gerekli olan tüm amino asitleri içeren yüksek oranda protein içerir.
- Omega-3 yağ asitleri içerir: keten tohumu, insan vücuduna faydalı olan doymamış yağ asitlerinden biri olan omega-3’ü yüksek oranda içerir. Omega-3, kalp sağlığını koruma, stresi azaltma ve beyin sağlığını iyileştirme gibi birçok faydası vardır.
- Yüksek lif içeriği: keten tohumu, yüksek oranda lif içerir. Lif, bağırsak sağlığını iyileştirir ve kilo kontrolünü destekler.
- Mineraller içerir: keten tohumu, demir, çinko, magnezyum, potasyum gibi birçok mineral içerir.
- Kolesterolü düşürür: keten tohumu, kolesterolü düşürme özelliğine sahiptir ve bu nedenle kalp sağlığını koruma açısından faydalıdır.
- Cilt sağlığını iyileştirir: keten tohumu, cildi nemlendirme ve cilt sağlığını iyileştirme özelliğine sahiptir.
- İştahı azaltır: keten tohumu, yüksek lif içeriği nedeniyle iştahı azaltıcı özelliğe sahiptir ve bu nedenle kilo kontrolünde yardımcı olabilir
Semiz otu
Her yeşil yapraklı bitkide olduğu gibi semiz otunda da yüksek miktarda lif bulunur. Bu sayede semiz otu tüketmek, kişinin bağırsaklarının çok daha verimli çalışmasını sağlayarak, kabızlık gibi sorunların önüne geçmesini sağlayacaktır. Ayrıca semiz otu, güçlü antioksidan maddeler içeriri. Bununla beraber Omega – 3 yağ asiti barındıran semiz otu, C ve B grubu vitaminlerini de barındırmaktadır. bağışıklık sistemini güçlendirmek için semiz otu tüketmemiz gerekir. Ayrıca kalp ve damar sağlığı için önemli bir gıda olan semiz otu, tansiyon seviyesini dengeleyecektir. Cildi gençleştirme özelliği ile bilinen semizotu, kişinin yaşlılık belirtilerine yakalanmasını engeller. Ayrıca kemik ve kas gelişimi için kesinlikle semiz otunun faydalarından yararlanılması gerekiyor.
Beyni tamamen yeniliyor! Daha genç bir zihin için mutlaka tüketin
İnsan sağlığını etkileyen en önemli şeylerden birisi beynimizin ne kadar genç olduğudur. Stresten uzakta sürülen bir yaşam, beynin dinlenmişlik seviyesi ve beyni ne kadar beslediğinize göre fiziksel sağlığınız da şekillenir. Fakat yıllardır devam eden çalışmalar tüm bu etkileri sağlamak ve beyni tamamen yenilemek için tüketilmesi gereken gıdaların olduğunu ortaya koyuyor. Beyni yalnızca dinlendirmek değil aynı zamanda bu dinlenme sürecini de bazı gıdalar ile desteklemek gerekiyor.
Beyni tamamen yeniliyor
Yapılan araştırmalar beyin sağlığımızın vücudumuzun geri kalanını etkilediğini ve bu nedenle her daim daha genç bir beyne sahip olmak için beynimizi sürekli olarak daha sağlıklı tutmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Bu anlamda da beyni besleyen bazı gıdaların alınması gerekiyor. Sürekli olarak devam eden çalışmalar ve araştırmalar ile ortaya konulan bilgiler ise bizlere beyin sağlığımızı korumak için en önemli gıdaları sunmaya devam ediyor. İşte beyin sağlığını korumak için mutlaka tüketilmesi gereken besinler:
Omega-3
Omega-3 ve diğer Omega grubu yağ asitleri, sahip oldukları bileşenler ile beyni harekete geçirerek daha aktif çalışmasını sağlıyor. Aynı zamanda iltihap kesici özelliği bulunan Omega-3 yağ asidi, beynin bu iltihaptan etkilenmesini önleyerek beynimizin hastalıklardan kurtulmasına yardımcı oluyor. Beyin sağlımızı korumak adına alabileceğimiz Omega-3 ve Omega grubu yağ asitlerini almak için ise en bilindik kaynak balıklar.
Bunun dışında yumurta ve fındık da önemli Omega-3 yağ asidi kaynakları olarak bilinmektedir. Omega yağ asitleri sayesinde beyninizi tamamen yenileyebilir ve ilerleyen yaşlarda Alzheimer gibi hafızaya bağlı gerçekleşene hastalıklar ile mücadele etmek zorunda kalmazsınız. Aynı zamanda özellikle Omega-3 bağışıklık sistemini de destekleyen yapısı ile hem beyninizi hem de vücudunuzun geri kalanını hastalıklara karşı korur.
B12 vitamini
Tıpkı Omega-3 gibi B12 vitamin de beyin sağlığımızı korumamıza yardımı olan ve hafıza hastalıklarına yakalanma riskini düşüren besinler arasında yer almaktadır. B12 vitaminini vitamin hapları ya da doğal kaynaklardan alabilirsiniz. Ancak uzmanlar tarafından önerilen yöntem her zaman doğal kaynağından faydalanmak. Sağlıklı yapısı ile B12 vitamini beynimizde yer alan sinir hücrelerinin titreşimlerinin düzenli halde ilerlemesini sağlayarak beyni dinç tutmamıza yardımcı olur.
Aynı zamanda içerdiği sağlıklı bileşenler ile vücudu saran bir kalkan olan B12 vitamini hastalıkların beyninizi etkilemesine karşı da beyni koruma altına alır. En sağlıklı ve doygun B12 kaynakları olarak süt ve süt ürünler olarak bilinmektedir. Aynı zamanda ciğer gibi sakatat grubu etler de yüksek miktarda B12 vitamini içerirler ve bu gıda gruplarından faydalanmak hem beden hem de zihin olarak gençleşmemize yardımcı olur.
Gıdaları kızartmaktan kaçının
Her ne kadar B12 ve Omega-3 içeren besinler beyni korumaya yardım etse de, bu gıdaların kızartılarak tüketilmesi alınacak faydaların kaybolmasına ve yalnızca kalori alımı oluşmasına yol açıyor. Diğer yağlar içerisinde kızartılan gıdaların içerdiği değerli vitamin ve yağ asitleri bu şekilde kaybolmuş oluyor ve yalnızca bir öğün geçirmenize neden oluyor. Bu nedenle gıdaları kızartmak yerine haşlayabilir ve suyu ile tercih edebilirsiniz ya da fırınlayarak içerisindeki suyun dışarı akması yerine kendi suyu ile pişmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede hem daha az kalori almış olursunuz hem de gıdalardan alacağınız erimi düşürmezsiniz.