Çiçek ve Bitkiler

Bodrum papatyası nasıl bakılır?

Birçok farklı alanda kullanılabilen Bodrum papatyası, özellikle peyzaj çalışmaları sırasında tercih edilmektedir. Ev dekorasyonunda ve bahçe süslemelerinde kolaylıkla kullanılabilen Bodrum papatyası, aynı zamanda çok fazla bakıma ihtiyacı olmayan bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. Bodrum papatyası daha çok süslemelerde kullanılasa da evinizde saksıda da bodrum papatyası yetiştirebilmeniz mümkün. Bu yazımızda sizlere, Bodrum papatyasının ne olduğundan ve Bodrum papatyasının nasıl bakılması gerektiğinden bahsedeceğiz.

Bodrum papatyası nedir?

İri ve rengarenk çiçekleri ile bilinmekte olan Bodrum papatyası, bilimsel olarak osteospermumfruticosum” olarak bilinmektedir. Peyzaj çalışmaları ve bahçe süslemelerinde çokça tercih edilmekte olan Bodrum papatyası, aynı şekilde evinizde saksılarda da yetiştirilebilmektedir. Bodrum papatyasının bir diğer adı ise Afrika papatyasıdır. Bodrum papatyası, görünüm olarak normal papatyaya benzemektedir. Mızrak şeklinde yaprakları olan Bodrum papatyasının bazı çeşitlerinde yaprakların kenarları düz olabilmektedir. Yapraklarının kenarlarının tırtıklı olabildiği çeşitleri de olan bazı Bodrum papatyalarının çiçeklerinin renkleri ise krem, mor, mavi, lila, sarı, pembe gibi birçok farklı renkte olabilmektedir. Ana vatanı Güney Afrika olan bu bitki, bulunduğu ortama egzotik bir hava kattığı için ev süslemelerinde sıklıkla tercih edilmektedir.

Bodrum papatyası nasıl bakılır?

Her bitki ve çiçekte olduğu gibi Bodrum papatyasının da bazı istekleri ve ihtiyaçları vardır. Bodrum papatyasının ihtiyacı olan bakım şartlarını karşılayabilirseniz, çok uzun süreler boyunca Bodrum papatyalarınızı yetiştirebilirsiniz. Bodrum papatyasının güneş ve ışık ihtiyacı vardır. Bu yüzden de yetiştirmiş olduğunuz Bodrum papatyalarının her zaman için güneş ışığını alabilmesi ve aydınlık alanlarda var olabilmesi gerekmektedir. Hafif aydınlık ve yarı gölgelik alanlar da Bodrum papatyası için uygun şartları sağlasa da daha aydınlık ve sürekli güneş alan bölgeler, Bodrum papatyalarının çok daha iyi bir şekilde gelişebilmesini sağlayacaktır. Yaz sıcaklarına karşı dayanıklı olan bu bitki, yine de yakıcı güneş ışığından korunmalıdır. Güneş filtresi, Bodrum papatyasını korumak için yeterli olacaktır.

Bodrum papatyalarını saksıda da kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Ancak Bodrum papatyalarının toprak seçimi oldukça önemli. Doğru toprak seçimi yapmazsanız, Bodrum papatyalarınız çok çabuk bir şekilde solabilir. Bodrum papatyaları, hafif formda ve geçirgen topraklarda yetiştirilmelidir. Ağır ve sıkı bir toprak, Bodrum papatyaları için iyi bir seçim olmayacaktır. Ek olarak ise Bodrum papatyalarına sıvı gübre verebilirsiniz. Ancak çok fazla gübreye ihtiyaç duymazlar. Eğer çok fazla gübre verirseniz, Bodrum papatyalarınızda çiçekten çok yapraklar oluşacaktır. Bu yüzden de yeterli miktarlarda sıvı gübre vermek, Bodrum papatyalarının sağlıklı bir şekilde yetiştirilebilmesi için oldukça önemlidir.

Bodrum papatyası nasıl sulanmalı?

Bildiğiniz gibi hafif zor koşullarda bile hayatta kalan Bodrum papatyaları, özellikle çiçeklenme döneminde sıklıkla sulanması gerekiyor. Ancak sulama esnasında kullanacağınız suyun dinlendirilmiş su olmasında fayda var. Ancak çok fazla su kullanmak da doğru değil. Yeterli miktarda sulamak, Bodrum papatyaları için yeterli olacaktır. Bodrum papatyalarının çok fazla sulanması, köklerinde çürümeye sebep olabilir. Toprağın kuru kalmasına izin vermemeniz gerekiyor. Yani sık sık ama azar azar sulamanız, Bodrum papatyaları için yeterli olacaktır. ,

Bodrum papatyası nasıl bir ortamda yaşar?

Bodrum papatyasının ana vatanı Güney Afrika’dır. Ancak ülkemizin Ege Bölgesi’nde ve Akdeniz Bölgesi’nde de kolaylıkla Bodrum papatyası yetiştirebilirsiniz. Daha çok ılıman iklimleri seven Bodrum papatyası, her ne kadar dayanıklı bir bitki görünse de aslında çok hassas bir bitkidir. Bu yüzden de Bodrum papatyasının yetiştirildiği bölgelerde şiddetli rüzgarların ve sürekli gerçekleşen hava akımlarının olmamamsı gerekiyor. Bu tür durumlar, Bodrum papatyasının gövdesine zarar verebilir. Eğer evinizde bu bitkiyi yetiştirmek istiyorsanız, kapı önü ve pencere kenarı gibi yerlere asla bu bitkinin saksını koymayın. Çünkü bu tür yerlerdeki hava akımları, Bodrum papatyalarına zarar verebilir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Çiçek ve Bitkiler Hobi

Hangi bitkiler mutlaka evinizde olmalı? Evinize sağlık katacak bitki türleri

Bitkilerin hayatımızda önemli bir yeri olduğu su götürmez bir gerçek. Özellikle evlerimizi ve işyerlerimizi süsleyen bazı ev bitkileri ise sağlığımız
Çiçek ve Bitkiler Hobi

Bu çiçeği duyduktan sonra evinize parfüm almayacaksınız. Mum çiçeği nasıl yetiştirilmelidir?

Mum çiçeği tropikal iklimde yetişen tropik bitkilerden birsidir. Tropikal iklimde yetişmesinin yanında evde de saksılarda rahatlıkla yetişebilmektedir. Asıl adı “hoya