Bu 12 etmen beyne büyük ölçüde zarar verebilir. Beyin gelişimi için ne yapmalı?
İnsan vücudunda tüm fonksiyonların devam edebilmesi için beynimizin aktif bir şekilde çalışması oldukça önemlidir. Beynimizden gelen sinyaller vücudun her yerine ulaştırılır ve hem kasların hem de organların çalışma sistemleri beyinden gelen sinyaller ile düzenlenir. Fakat tıpkı diğer organlarımızda olduğu gibi beynimiz de dış faktörlerden etkilenebilir ve çalışma hızı zarar görebilir. Farkında olmadan yaptığımız hatalar ile beynimiz ve dolayısıyla da tüm vücudumuzun çalışmasını etkileyebiliriz.
Beyin gelişimi için dikkat edin
Beynimizin özellikle gelişme çağında iken dış etkenlerden ve etmenlerden etkilenmesi sonucunda ilerleyen yaşlarda hafıza ve beyin ile alakalı hastalıklara yakalanma riskimiz artar. bu gibi durumlardan kaçınmak için ise belirli durumlara dikkat etmemiz gerekir. Hem gündelik olarak beynimizin daha az yorulması hem de uzun vadede beynimizde oluşacak hasarlardan kaçınmamız için ise uzak kalınması gereken bazı durum ve gıdalar vardır. Alışkanlık haline gelen ve bilmeden hayatımızın bir parçası haline getirdiğimiz durumlar sonucunda ise beynimizin aktif çalışma ve gelişme hızına zarar vermiş oluruz. İşte farkında olmadan beynimize zarar veren 12 etmen:
İletişim eksikliği
Çevremiz ile iletişimde kalmak, beynimizi bildiğimizden çok daha fazla etkiliyor. sosyal bir canlı olan insanın sadece ruhsal değil, aynı zamanda fiziksel olarak da sosyallikten etkilendiğini ortaya koyan bir araştırmada, günde yalnızca 15 dakikalık bir sohbetin bile beynimizin daha aktif çalışmasına ve gelişmesine yardım ettiği ortaya konuldu.
Kahvaltıyı es geçmek
Günün en önemli öğünü olarak nitelendirilen kahvaltı, bildiğimizden çok daha faydalı. Kahvaltının es geçilmesi ise, kan şekerinin düşmesine ve doğal olarak da beynin aktif çalışma hızına zarar veriyor. Alışkanlık haline getirilen kahvaltı kültürü sonucunda ise, çocukların ilerleyen yaşlarda özellikle bilim dallarında daha başarılı olduğu gözlemleniyor.
Aşırı şeker tüketimi
Yapılan araştırmalar, şekerin beyinde olumsuz nöronların artmasına yol açtığını ortaya koyuyor. Beyni olumsuz etkileyen sinir hücrelerinin çoğalması sonucu ise hem öğrenme, hem de hafıza gibi konularda yetersiz kalan bireylerde bu hasar kalıcı oluyor ve ilerleyen yaşlarda Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riski artıyor.
Uyurken kafanızı kapatmak
Uyurken battaniye ya da yorgan ile kafasını kapatarak uyuyan bireyler, uyku halinde iken oksijen eksikliği hissetmeye başlarlar. Dolayısı ile gece uykusu esnasında gelişimi ilerleyen beyne yemiz oksijen yerine geri dönüşmüş karbondioksit solutmuş olursunuz. Bu durumda ise beyin ihtiyaç duyduğu oksijene ulaşamayacağı için, gelişimi ters yönde gerçekleşir.
Beyin egzersizi yapmamak
Beynimizin de tıpkı kaslarımız gibi gelişmek adına bazı egzersizler ile desteklenmesi oldukça önemlidir. Hem hafıza, hem de daha hızlı problem çözme konularında beyni zorlamak gelişimini destekleyecektir. Strateji oyunları olan satranç gibi oyunlar, bulmacalar ve hafıza oyunları ile beynin gelişimini desteklediğiniz sürece beyniniz hem daha genç kalacak hem de gelişmeye devam edecektir.
Aşırı yemek
Aşırı yemek ve abur cubur tüketimi, beyin hücrelerimiz arasındaki bağlantıyı kötü şekilde etkileyen bir durum. Beynin aktif çalışmasını etkileyen aşırı yeme durumu sonucunda beynimiz gelişimini gerçekleştiremiyor ve ilerleyen dönemlerde bu hem kısa hem de uzun süreli hafızaya zarar veriyor.
Dondurma
Her ne kadar deneysel de olsa, bu madde herkesi üzecek bir madde. Yapılan deneylere göre, dondurucu soğuk havada bekleyen ve bu hava ısına düşen dondurmaların tüketimi, vücudun anlık olarak donmasına ve kan damarlarının daralmasına yol açıyor. vücut hipotermi olduğu kanısına vararak sıcak kan dolaşımı sağlamaya başlıyor ve bu durum beyne ulaşan sıcak kanın beyni kötü etkilemesine yol açıyor.
Yanlış diyet
Araştırmalar, yeme içme alışkanlıklarının bir anda kesilmesinin ve besin alımının ciddi oranda düşürülmesinin beyne zarar verdiğini ortaya koyuyor. Şok diyet olarak nitelendirilen bu diyet çeşitleri beynin ihtiyaç duyduğu besin değerlerinin karşılanamamasına yol açıyor ve beynin gelişimi kötü etkileniyor. bu nedenle yapılacak diyetlerin uzman kontrolünde gerçekleşmesi gerekiyor.
Egzersiz yapmamak
Sadece zihin egzersizi değil, aynı zamanda fiziksel egzersizler de beynin genç kalmasına yardımcı oluyor. Belirli bir kondisyon ile yapılan ve çok ağır uygulanmayan egzersizler, beyin gelişimini destekliyor. Sürekli olarak kasların çalıştırması, beynin de sürekli olarak sinyal göndermesi ve dolayısı ile çalışarak genç kalmasını sağlıyor.
Yetersiz su tüketimi
Vücudun her yerinde canlanma sağlayan su, aynı zamanda beynimizin de daha aktif çalışmasına yardımcı olur. H2O beynin gelişimi için gereklidir ve sudan alınması gerekir. Sağlıklı bir su tüketim alışkanlığı kazanıldığında ise beyin en aktif şekli ile çalışacaktır.
Sigara içmek
Başta akciğer olmak üzere vücudun farklı yerlerinde farklı zararlara neden olan sigara, beyin gelişimini de oldukça büyük bir oranda etkiliyor. Beynin düşünme kısmından sorumlu olan serebral korteksin incelmesine neden olan sigara ilerleyen yaşlar için de risk oluşturan bir alışkanlıktır.
Teknolojik cihazlar
Yaydıkları radyasyon ve mavi ışık sebepleri ile beyne oldukça büyük bir hasar veren teknolojik cihazlar ve özellikle kendimize çok yakın tuttuğumuz cep telefonları, beyinsel gelişimi ters yönde etkiler. Mavi ışık engelleyici gözlüklerin tercih edilmesi, telefon konuşmaları esnasında kulaklık kullanmak ve uyurken teknolojik cihazları beynimizden uzak tutmak yardımcı olacak çeşitli seçeneklerdir.