Yaşam

Bu 12 etmen beyne ciddi zararlar verebilir. Beyin gelişimi için neler yapmalıyız?

Vücudumuzun tüm işlevlerinin sürdürülebilmesi için beynimizin aktif olması çok önemli. Beynimizden gelen sinyaller vücudun her yerini etkiler ve hem kaslar hem de organlar bu sinyallerle çalışır. Ama diğer organlar gibi beynimiz de dış etkenlerden etkilenebilir ve bu durum onun çalışma hızını azaltabilir. Farkında olmadan yaptığımız bazı hatalar sayesinde beynimizi ve dolayısıyla vücudumuzu olumsuz etkileyebiliriz.

Beyin gelişimi için dikkat edilmesi gerekenler

Beynimiz gelişim aşamasındayken dış etkilere karşı hassastır. Bu yüzden ileride hafıza ve beyinle ilgili hastalıklara yakalanma riski artar. Böyle sorunlardan kaçınmak için bazı durumlara dikkat etmeliyiz. Günlük hayatta beynimizin daha az yorulmasını sağlamak ve uzun vadede hasar oluşumunu önlemek için uzak durmamız gereken şeyler var. Alışkanlık haline gelen bir takım davranışlar, beynimizin aktif çalışma hızını etkileyebilir. İşte bunu farkında olmadan yapabileceğimiz 12 etmen:

İletişim eksikliği

Çevremizle iletişimde kalmak beynimizi düşündüğümüzden daha çok etkiliyor. İnsanlar sosyal varlıklar ve araştırmalara göre günde sadece 15 dakikalık bir sohbet bile beynimizin daha aktif olmasına yardımcı oluyor.

Kahvaltıyı atlamak

Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamak, kan şekerinin düşmesine sebep olur ve bu da beyinin çalışma hızını olumsuz etkiler. Düzenli kahvaltı yapıldığında, çocukların ileride özellikle bilim alanlarında daha başarılı olduğu gözlemleniyor.

Aşırı şeker tüketimi

Araştırmalar şekerin beyindeki kötü nöronları artırdığını gösteriyor. Bu kötü sinir hücrelerinin artışı öğrenme ve hafıza gibi konularda sorun yaşanmasına yol açıyor ve bu hasar ilerleyen yaşlarda Alzheimer gibi hastalık riski oluşturuyor.

Uyurken kafayı kapatmak

Battaniye veya yorganla kafayı kapatarak uyuyan kişiler, uyku sırasında oksijen eksikliği hisseder. Dolayısıyla gece uykusunda beyin yeterince oksijen almaz ve gelişimi olumsuz etkilenir. Bu durum beyin ihtiyaç duyduğu oksijeni bulamazsa, gelişim geri gider.

Beyin egzersizi yapmamak

Beynimizin de kaslarımız gibi gelişmesi için egzersiz yapması önemlidir. Hem hafıza hem de hızlı problem çözme becesini artırmak için beynimizi zorlamalıyız. Satranç gibi strateji oyunları ya da bulmacalarla beynimizi aktif tutabiliriz, böylece beynimiz genç kalır ve gelişmeye devam eder.

Aşırı yemek

Aşırı yemek yemek beyin hücrelerimizdeki bağlantıları olumsuz etkiler. Beynimiz aşırı yeme durumunda gelişim gösteremez, bu da hem kısa hem de uzun süreli hafızaya zarar verebilir.

Dondurma

Dondurma tüketimi, soğuk havalarda vücudun aniden donması ve damarların daralmasına neden olabilir. Bu durum, vücut sıcak kan akışını sağlamaya çalışırken beyne ulaşan sıcak kanın olumsuz etkilenmesine yol açar.

Yanlış diyet

Aşırı kısıtlayıcı diyetler, beyin için gerekli besin değerlerinin karşılanmaması sonucunu doğurur. Şok diyetler beynin zarar görmesine neden olur, bu yüzden diyet uygulamaları uzman kontrolünde olmalıdır.

Egzersiz yapmamak

Aynı zamanda fiziksel egzersizler de beynin genç kalmasına katkı sağlar. Düzenli yapılan hafif egzersizler beynin gelişimini destekler. Kasların sürekli çalıştırılması, beynin sürekli olarak sinyal göndermesini sağlarken bu da onu aktif tutar.

Yetersiz su tüketimi

Su, vücutta canlanma sağlar ve beynimizin daha aktif çalışmasına da yardımcı olur. H2O beynin gelişimi için gereklidir ve bunu sudan alırız. Sağlıklı su tüketim alışkanlığı edinildiğinde beyin en verimli şekilde çalışır.

Sigara içmek

Sigara, akciğerler gibi vücudun birçok yerinde zarara neden olur. Ayrıca beyin gelişimini de olumsuz etkiler, düşünme ile ilgili serebral korteksi incelterek ilerleyen yaşlar için risk yaratır.

Teknolojik cihazlar

Radyasyon ve mavi ışık yayan teknolojik cihazlar, beyne büyük zararlar verebiliyor. Özellikle cep telefonları, beyinsel gelişimi olumsuz etkileyebilir. Mavi ışık engelleyici gözlük kullanmak, telefon görüşmelerinde kulaklık takmak ve uyurken teknolojik cihazları uzakta tutmak bu konuda alabileceğimiz basit önlemler arasında.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir