Sağlık

Bu belirtiler varsa ‘demir’ eksikliğine dikkat. Demir eksikliği varsa ne yapmalı?

Demir eksikliği anemisi; toplum içinde en sık görülen hastalıklardan biridir. Demir eksikliği genel olarak vücut içinde dolaşan hayati sıvımız olan kanın; yeterince demir minerali taşımaması tablosuyla ortaya çıkar. Vücut kanın oksijen taşıyıcısı olarak görev yapan alyuvarın, hemoglobin denilen proteini üretmesine ihtiyaç duyar. Ancak demir eksikliği anemisi yaşayan kişilerde, hemoglobin vücudun ihtiyaç duyduğu düzeyde üretilemez. Dünya genelinde en sık rastlanılan anemi türü olan demir eksikliği; kişiyi bazı belirtilerle uyarır. Bahsedeceğimiz bu belirtilere dikkat ederek; olası demir eksikliği durumunu düşünebilirsiniz.

Sürekli halsizlik ve yorgunluk

Kandaki oksijen seviyesinin düşmesi vücudun baz noktalarında veya genelinde tepkimelere sebep olur. Demir eksikliği anemisi yaşayan kişiler sık sık halsizlik ve yorgunluktan dolayı şikayet eder. Uyku düzeniniz veya beslenme alışkanlıklarınız da herhangi bir problem olmamasına, aşırı efor sarf edeceğiniz bir iş yapmamanıza karşın; Sürekli olarak yorgunluk hissediyorsanız bu hastalıktan şüphelenebilirsiniz. Ancak kısa süreli veya tek seferle yaşanan halsizlik durumu direkt belirti olarak sayılmamalıdır.

Fiziksel erken dönem belirtileri

Demir eksikliği anemisi genellikle kendini biraz geç belli etse de erken evrede bazı belirtilerle etkisini gösterebilir. Bu belirtilerden birisi sürekli olarak kırılan tırnaklar veya hassas saç yapısı olabilir. Cilt yapısına olağan dışı gelen kuruluk hissi ve dudak çevresinde oluşan çatlaklar erken dönem belirtilerinden bazılarıdır. Bu belirtilerin tek sebebi demir eksikliği olmayabilir. Vücutta meydana gelen hastalıklar, vitamin eksikliği veya eşlik eden diğer sağlık sorunları da bu tür belirtileri sebep olabilmektedir. Bu sebeple bahsedilen belirtilerin erken evre olarak göz önünde bulundurmanız gerekir.

Sürekli hale gelen baş ağrısı

Baş ağrısı toplum içinde kronik hale gelen semptomlardan birisidir. Önemsiz olarak görülen baş ağrıları sürekli yaşanıyorsa bazı hastalıkların belirtisi olarak düşünülmelidir. Sürekli ve geçmeyen baş ağrılarınız da demir eksikliği ihtimalini göz önünde bulundurmanız, erken tedavi için olumlu katkı sunar.

Uzuvlarda uyuşma

Vücudun el ve ayak gibi dış uzuvlarında meydana gelen uyuşukluk hissi, demir eksikliği olarak kendini hatırlatır. Herhangi bir hastalık sebebiyle olmuyorsa ve sürekli olarak bu bölgelerde uyuşukluk yaşıyorsanız muayene olmanız önlem açısından tavsiye edilir.

Cilt denginde solukluk

Bazı insanların cilt rengi; kendi normaline uygun şekilde soluk bir formdadır. Ancak normalde canlı bir görünüme sahip olan cildiniz son zamanlarda solmaya ve canlılığını kaybetmeye başladıysa, demir eksikliğinden şüphelenebilirsiniz. Direkt ve net bir belirti olarak sayılmasa da hastalığın önemli semptomlarından biridir. Alyuvar sayısında azalma yaşanması kanın oksijen düzeyinde yetersizliğe sebep olacağı için, cildin solması da beklenen bir etkidir.

Video: Demir Eksikliği  Belirtiler ve Yapılması Gerekenler

https://www.youtube.com/watch?v=C_QAvQyR8p0

Baş dönmesi

Bildiğiniz herhangi bir sağlık probleminiz yokken, aralıklı olarak baş dönmesi sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Ani şekilde meydana gelen baş dönmeleri veya göz kararması; demir eksikliğinin bir belirtisi olabilir. Bu belirti kandaki oksijen dengesizliğinin vücuda gönderdiği bir tür sinyaldir.

Demir eksikliğinde konsantrasyon bozukluğu

Demir eksikliği, vücutta yeterli miktarda demir bulunmaması durumudur. Bu durum, vücudun normal işleyişini etkileyebilir ve birçok sağlık sorununa yol açabilir. Demir eksikliği belirtileri arasında konsantrasyon bozukluğu da yer almaktadır. Konsantrasyon bozukluğu, demir eksikliği olan kişilerde sıklıkla görülen bir belirtidir ve kişinin dikkatini toplamasını, hafızayı ve odaklanmasını etkileyebilir. Demir, vücudun normal işleyişi için önemli bir mineroldur ve beyin için de önemlidir. Demir eksikliği nedeniyle beyin hücrelerinde oksijen ve enerji eksikliği oluşur. Bu, kişinin dikkatini toplamasını, hafızayı ve odaklanmasını etkileyebilir. Ayrıca, demir eksikliği nedeniyle oluşan anemi, kişinin yorgunluk ve bitkinlik hissetmesine neden olur, bu da konsantrasyon bozukluğunu daha da kötüleştirebilir. Demir eksikliği tedavisinde doktorunuzun önerilerine uymak ve tedavi süresince demir içeren yiyeceklerin tüketimi önemlidir. Ayrıca, tekrarlayan demir eksikliği vakalarında nedenlerin araştırılması gerekir. Demir takviyesi, anemi ve konsantrasyon bozukluğu gibi belirtilerin giderilmesine yardımcı olur.

Uyku düzeninde bozukluk

Demir eksikliği, kendini eşlik eden uyku sorunları ile belli edebilir. Bu bozukluklar kişinin kendi olağan düzenine göre farklılık gösterir. Normalden uzun süre uyuma, uykuya dalmada güçlük gibi bazı problemler en sık karşılaşılan belirtiler arasındadır.

Sürekli üşüme hissi

İnsanlar arasında demir eksikliğinin belirtileri konusunda en çok duyulan bilgi bildiği üşüme hissidir. Ancak her üşüme durumu demir eksikliği ile karıştırılmaması gerekir. Ortamın uygun ısısına ve giyinme kalınlığının yeterli olmasına karşın, hala daha da üşüme hissi yaşıyorsanız demir eksikliğinden şüphelenmeniz söz konusu olabilir. Özellikle kronik hale gelen üşüme sorununuz varsa, muayene olmanızı tavsiye edebiliriz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

İncir sirkesinin faydaları nelerdir, nerede kullanılır?

Faydaları saymakla bitmeyen ve temizlikten yemeklere her yerde kullanımı bulunan sirke, pek çok farklı formda karşımıza çıkıyor. Elma sirkesi üzüm
Sağlık

Dilde oluşan sarılık neyi işaret eder?

Dişlerimizi fırçalarken ya da ağzımızı açıp aynaya baktığımızda, dilimizin üzerinde sarı bir tabakanın bulunduğunu görüyoruz. Bu tabakanın neden oluştuğu ise