Bu kolay yöntemlerle dolandırıcılardan kurtulun. Şifrenizi güvenli yapma yolları
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, geçtiğimiz günlerde birçok dolandırıcılık yöntemini anlattı ve vatandaşları uyardı. Yapılan açıklamada dolandırıcıların vatandaşlarını nasıl avladığını anlatan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Özellikle sosyal medyanın dolandırıcıların en uğrak mecrası odluğunun altını çizdi. Bu yazımızda sizlere, dolandırıcıların yöntemlerinden ve sosyal medya hesaplarınızın şifrelerinizin nasıl daha güvenli bir hale getirebileceğinizden bahsettik.
Sosyal medya şifreleri nasıl daha güvenli hale getirilir?
Sosyal medya, artık hayatımızın bir parçası haline gelmiş bulunmaktadır. Bununla beraber sosyal medya şireleri de büyük önem taşıyor. Çünkü sosyal medya üzerinden dolandırıcılar, sizlerin hesaplarını kullanarak arkadaşlarınızı dolandırabilir. Bu yüzden sosyal medyada kullandığınız şifrelerin önemi büyük.
Artık hemen hemen her sosyal medya uygulamasının iki adımlı doğrulama işlemi var. Bu doğrulama işlemi, hesaplarınızın güvenliğini önemli ölçüde arttırmaktadır. İki adımlı doğrulama sayesinde e-mail adresinize veya cep telefonunuza bir kod geliyor ve bu kod sayesinde sosyal medya hesaplarınıza giriş yapabiliyorsunuz. Bu kod olmadan sadece sosyal medya şifreniz, herhangi bir işe yaramayacaktır.
Sosyal medya şifrenizi güvenli yapmanın en önemli yolu, benzersiz ve sizin bilgilerinizi içermiyor olmayışı. Artık akıllı telefonlarda parola yöneticisi bulunuyor. Bu parola yöneticisi, giriş yapmış olduğunuz her oturumun şifresini tutabilmenizi sağlıyor. Ancak parola yöneticileri sadece şifre depolama değil, şifre oluşturmada da kullanılabiliyor. Bu uygulamalar sayesinde oturumlarınızın için benzersiz şifreler oluşturabilir ve hesaplarınızın çalınmasını engelleyebilirsiniz. Eğer sosyal medya hesaplarınızın şifrelerinizi kendiniz oluşturacaksanız, kesinlikle şifreleriniz sizinle ilgili bir bilgi içermemesi gerekiyor. Bu sayede şifrelerin tahmin edilebilmesini zorlaştırır ve güvenliği arttırırsınız.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi uyardı!
Dolandırıcılar için uyarılarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, vatandaşları yakından ilgilendiren bilgiler paylaştı. Özel ve kişisel bilgilerin istendiği ya da sizden bir miktar ödeme istenilen kampanyalara katılınmaması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi, pandemi döneminden sonra siber suç oranlarının arttığını belirtti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi, 8 farklı dolandırıcılık yöntemin olduğunu ve bu tür durumlara karşı karşıya kalındığında dikkatli olunması gerektiğini söyledi. 8 farklı siber dolandırıcılık yöntemi şunlardır:
Kredi tuzağı
Sosyal medya ya da cep telefonu aracılığı ile size bir mesaj geliyor. gelen bu mesajda da anında hesabınıza yatacak kredi kampanyasının olduğu belirtiliyor. Bu iddia ile beraber sizden kişisel bilgiler ve ön ödeme talep ediliyor. Daha sonrasında ise bu kişiler gözden direkt kayboluyor. Bu yöntem ile binlerce kişiyi dolandırmış olan dolandırıcılara karşı uyarı yapıldı.
Arkadaşlarınıza dikkat edin
Artık dolandırıcılar, sosyal medya hesaplarını ele geçiriyor ve ele geçirilen hesap sahibinin arkadaşlarına saldırıyor. Bu siber suçlular, arkadaşlık lobisini kullanarak para istemeye başlıyor ve kişileri dolandırıyor.
Ödüllere kanmayın
Bu yöntemi kullanan dolandırıcılar, ödül kazanıldığını belirten bir mesaj gönderiyor. ödülün elde edilebilmesi için ise belirli bir miktarda ön ödeme talep ediyor. Bu numaraya kana vatandaşlar ise sonunda ödülü alamadan hüsrana uğruyor.
Ücretli üyelik
Bir platform reklamı yapılıyor ve üye olunabilmesi için sizden belirli bir ücret talep ediliyor. Ancak ücreti ödedikten sorna ise ortada herhangi bir platformun olmadığı anlaşılıyor.
Dev indirimler gerçek değil
Bazı dolandırıcılar, kişilere mesaj gönderiyor ve dev indirim olduğu bilgisi veriyor. genellikle bu indirimler, Apple marka iPhone veya diğer elektronik ürünler için oluyor. Kampanyaya katılmak isteyen kişiler de verilen linke tıklayarak ödeme işlemlerini yapıyor. Ancak sonunda hiçbir ürün gelmiyor ve vatandaş da kaybettiği paranın arkasından bakakalıyor.
Sahte kurum hesapları
Artık dolandırıcılar, kamu kurum ve kuruluşlarının sahte sosyal medya hesaplarını açıyor. Daha sonra ise kişilere link gönderip bu linke tıklatılmasını sağlıyor. Linke tıkladığınız an ise bütün kredi kartı bilgileriniz çalınıyor.