Sağlık

Bu sinyallere dikkat! Alzheimerin ilk belirtileri nelerdir?

Günümüzde tedavisi olmayan birçok farklı hastalık bulunuyor. Bu hastalıklar arasında en tehlikeli olanlardan bir tanesi ise Alzheimer’dır. Alzheimer’ın birçok farklı belirtisi olabilmektedir. Eğer siz de birazdan anlatacağımız bu belirtileri gösteriyorsanız, hemen bir uzman doktora gitmeli ve muayene olmalısınız. Alzheimer hastalığı, günlük yaşamı olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Bilişsel bir hastalık olduğu için, bu hastalıktan korunabilmek için bazı besin gruplarından sıklıkla tüketmeniz gerekiyor. Bu yazımızda sizlere, Alzheimer hastalığının ne olduğundan ve Alzheimer hastalığının ilk belirtilerinin ne olduğundan bahsedeceğiz.

Alzheimer nedir?

Alzheimer, halk arasında “unutkanlık” olarak bilinen bir hastalıktır. Genellikle ileri yaşlarda olan insanların muzdarip olduğu Alzheimer hastalığı, beynin bazı bölümlerinin yaşlılık dolayısı ile hasarlanmasından dolayı görülmektedir. Alzheimer hastalığı nedeni ile yaşlı insanlarda entelektüel faaliyetler, günlük işlevler ve davranışlarda bozulmalar meydana gelmektedir. Ancak Alzheimer hastalığının en önemli semptomu, tabii ki de herkesin bildiği gibi unutkanlıktır. İleri seviyede Alzheimer hastalığına sahip olan kişiler, kendi çocuklarının olduğunu bile unutabilir. Bu yüzden de Alzheimer hastalığı, oldukça tehlike arz eden bir hastalıktır.

Alzheimer hastalığının ilk belirtileri nelerdir?

Alzheimer hastalığı, kişinin sosyal hayat standardını nerdeyse sıfıra indirmektedir. Bu yüzden de bu hastalığa karşı dikkatli olmalı ve eğer biraz sonra listeleyeceğimiz belirtileri gösteriyorsanız, kesinlikle bir doktora görünmeli ve uygun tedavi yöntemlerini uygulamanız gerekiyor. Ancak bu tür belirtileri göstermek, illa ki Alzheimer hastalığına yakalanacağınız anlamına gelmiyor. Bu yüzden de bu belirtileri gördükten sonra kendi kendinize teşhis koymak yerine, uzman bir doktor tarafından muayene görün. Gelin hep birlikte Alzheimer hastalığının belirtilerini inceleyelim.

Kısa süreli hafıza kayıpları

Alzheimer hastalığının erken belirtilerinden biri olan kısa süreli hafıza kayıpları, ileriki yaşlarda Alzheimer olarak geri dönebilir. Bu yüzden de kısa süreli hafıza kayıpları yaşıyorsanız, kesinlikle bir doktora görünmeniz gerekiyor. Önemli konuları unutmak, sürekli olarak aynı bilgiyi sormak ve bazı kişilerin isimlerini unutmak kısa dönemli hafıza kayıpları olarak nitelendirilebilir.

Sürekli olarak yaptığınız işlerde zorluk çekmek

Sürekli olarak yaptığınız işler, artık kas hafızasına dönmüştür. Bu yüzden de bu tür işleri yaparken asla zorlanmıyorsunuz. Hatta bu tür işler size yürümek kadar kolay geliyor. Ancak bu tür işleri yapmakta artık zorlanıyor ve işi yaparken sürekli olarak hata yapıyorsanız, bu belirtiler de Alzheimer hastalığının ilk belirtileri olabilir. Çünkü Alzheimer hastalığının bir semptomu da günlük rutin işleri yaparken hatalar yapmaktır.

Yazmada ya da  konuşmada yapılan hataların artması

Alzheimer hastalığının bir belirtisi de yazma ve konuşmada yeni ve farklı sorunların baş göstermesi. Alzheimer hastalığı nedeni ile konuşmada zorluklar yaşanabilir. Ek olarak ise yazma sırasında harf hatalarının yapılması ya da yazacağın kelimeyi anlık olarak unutmak da bu hastalığın habercisi olabilir.

Zaman ve mekanda yaşanan karışıklıklar

Alzheimer hastalığının belirtisi olarak ise zaman ve mekanda yaşanan karışıklıklar oluşabilir. Alzheimer hastaları, bulundukları mahalleyi ya da evlerinin yolunu bile unutabilir. Alzheimer hastalığının habercisi olarak bulundukları yerde ne zaman bulunduklarını unutabilirler.

Sosyal aktivitelerden geri çekilme

Alzheimer hastalığının en büyük belirtilerinden bir tanesi ise kişinin sosyal aktivitelerden geri çekilmesidir. Alzheimer hastaları, diğer insanlar ile konuşmaktan hoşlanmaz ve bu tür bir durum ile karşılaştıklarını anladıklarında geri çekilmeye başlarlar. Bu yüzdende normal hayatları daha da kötü bir hale gider ve ihtiyacı olan bir eşyi bile söylemekte çekinirler.

Alzheimer hastalığı nasıl önlenir?

Alzheimer hastalığını önlemek ya da semptomlarını azlatmak mümkün. Bunun öncelikle kişinin sağlıklı bir şekilde beslenmesi gerekmektedir. Özellikle Omega yağ asitleri içeren besinlerin sıklıkla tüketimi, beyin sağlığını korumaktadır. Omega yağ asitleri bakımından zengin olan yağlı balıkları ve ceviz gibi kuruyemişleri tüketebilirsiniz. Bu sayede beyin sağlığını korumuş olacaksınız.

Alzheimer hastalığından korunmak sadece düzenli beslenme yetmez. Kişinin bilişsel aktivitelerde bulunması da oldukça önemli. Bulmaca çözmek gibi bazı beyin sağlığını geliştiren aktivitelerde bulunabilirsiniz. Bununla birlikte evinize giderken, sürekli olarak farklı yollardan gitmeyi deneyin. Bu şekilde beyniniz, evinize gidecek birçok farklı yolu aynı anda hafızasında tutabilecek.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık Yaşam

Mikrodalga zararlı mı, mikrodalga nasıl kullanılır, mikrodalgada ne pişirilir?

Büyük fırınlarda yapılan yemeklerin tavalar ve tencerelerde yeniden ısıtılması sorununu ortadan kaldıran ve fırınlarda hazırlanan yemeklerin yine fırınlarda ısıtılabilmesi amacı
Sağlık

Duyunca inanamayacaksınız. Süpürge tohumunun faydaları nelerdir?

Bilimsel adı calluna vulgaris olan süpürge otu, tohumu ile insanlara şifa dağıtmaktadır. Halk arasında ise funda bitkisi olarak bilinen süpürge