Bu ‘uygulamalar’ başınıza bela olabilir. Hemen silin. Telefonuza asla kurmamanız gereken uygulamalar hangileri?
Telefona kurduğumuz uygulamalar, oldukça yararlı olabilmekte. Ancak bazı uygulamaların istediği gereksiz izinler, sizin başınızı belaya sokabilir. Bildiğiniz gibi iOS ve Android işletim sistemlerinin uygulama mağazası her gün daha fazla genişliyor. Bu kadar genişlemesi, çeşitlilik açısından iyi olsa da güvenlik konusunda bazı sıkıntıların baş göstermesine neden olabilmektedir. Bu yüzden telefonunuza kurduğunuz uygulamalara dikkat etmeniz gerekmektedir. İstedikleri izinleri kontrol etmeli ve gerekirse o uygulamaları telefonunuzdan kaldırmalı ya da hiç kurmamalısınız.
Artık akıllı telefonlarda uygulamaların izinlerini düzenleyebiliyorsunuz. Bu sayede de hangi uygulamanın telefonunuzdaki hangi verilere erişebileceğini çok rahat bir şekilde görebilir ve düzenleyebilirsiniz. Bu özellik iOS işletim sistemlerinde ve Android işletim sistemlerinde de bulunmaktadır. Bu sayede istediğiniz uygulamaların hangi izinleri alabileceğini belirleyerek, güvenliğinizi arttırabileceksiniz. Bu yazımızda sizlere, telefonunuza kurmamanız gereken uygulamaları anlatacağız.
Müzik çalar uygulamaları
Çoğu akıllı telefonda yerleşik müzik çalar uygulamaları mevcut. Yerleşik olan müzik çalar uygulamaları da oldukça stabil ve kalitelidir. Ancak uygulama marketlerinden indireceğiniz müzik çalar uygulamaları, akıllı telefonlarınızda potansiyel güvenlik açıklarına neden olacaktır. Bu tür müzik çalar uygulamaları, akıllı telefonlarınızdan gereksiz izinler talep etmektedir. Bu izinler de önemli güvenlik açıklarına neden olabilmektedir.
Bilinmeyen internet tarayıcıları
Google Chrome, Opera, Safari gibi birçok bilinen internet tarayıcıları akıllı telefonlarınızda güvenlik açığı bulmaz. Ancak Google Play Store’da ve App Store’da bulunan bilinmeyen internet tarayıcıları, akıllı telefonunuzun güvenliğini tehdit edebilmektedir. Bu tür internet tarayıcıları, bankacılık uygulamalarına kadar erişebilmektedir. Bununla beraber oturumlarınızı açmak için kullanmış olduğunuz şifreleri de bu internet tarayıcılarına kaydettiğiniz için, sosyal medya hesaplarınız da tehlikeye girebilmektedir.
Yalan dedektörü olduğunu iddia eden uygulamalar
Yalan dedektörü, oldukça pahalı ve çok gelişmiş bir elektronik cihazdır. bu yüzden de uygulama marketlerinde bulunan yalancı yalan dedektörleri, akıllı telefonlarında bir truva atı oluşturabilmektedir. bankacılık uygulamalarınıza erişebilen bu tür uygulamalar, aynı zamanda sosyal medya hesaplarınızı da ele geçirmek için kullanılabilmektedir.
Bilinmeyen markaların antivirüs uygulamaları
Google Play Store’da en çok bulunan uygulama türlerinden biri de antivirüs uygulamalarıdır. Bu uygulamaların belli bir kısmı güvenilir olsa da çoğu antivirüs uygulaması, akıllı telefonunuzdaki verileri karşı tarafa iletebilmektedir. Bu yüzden de antivirüs uygulamalarını indirirken dikkat etmeniz gerekmektedir. Ancak bilmeniz gereken bir detay bulunmaktadır. Akıllı telefonlarınıza antivirüs programları indirmek, çok gerekli değil. Çünkü akıllı telefonlarınıza uygulama dışından başka bir dosya ya da uygulama indirmediğiniz için akıllı telefonlarınıza virüs bulaşması çok zordur. Ayrıca iOS işletim sistemine sahip bir akıllı telefon sahibiyseniz, güvenlik konusunda çok fazla endişe duymanız gerek yok. Apple şirketinin en çok önem verdiği alan olan güvenlik, iOS işletim sisteminin en iyi yanlarından biridir.
Hafıza temizleme uygulamaları
hafıza temizleme uygulamaları, akıllı telefonunuzda bulunan bütün özel verilere erişim sağlayabilmektedir. Çünkü hafızaya erişerek akıllı telefonunuzun belleğinde alan açmak için bu uygulama, belli izinler almaktadır. Bu izinler neticesinde ise bu tür uygulamalar, bütün verilerinize erişebilmektedir. Bu yüzden bu uygulamaları kurarken, bilinen firmaların hafıza temizleme uygulamalarını tercih etmeniz gerekmektedir. Ayrıca çoğu akıllı telefonda zaten bu tür bir uygulama, yerleşik olarak bulunmaktadır. Bu yüzden de ekstradan bir hafıza temizleme uygulaması yüklemeniz, akıllı telefonunuzun güvenliğini önemli oranda etkileyebilmektedir.
Ses kayıt uygulamaları
Tıpkı müzik çalar uygulamaları gibi yerleşik bir ses kayıt uygulaması, akıllı telefonunuzun stok uygulamalarından biridir. Ancak ekstradan bir ses kayıt uygulaması yüklemek, akıllı telefonlarınızda güvenlik açığı oluşturabilir. Çünkü uygulama arka planda çalışarak, mikrofonunuzu sürekli olarak açık kalmasına neden olabilir. Bunun da en büyük sebebi, siz zaten bu uygulamayı indirerek, o uygulamaya hali hazırda mikrofonu kullanma izinini vermiş olmanız. Ancak bu tür uygulamaları indirmeden önce, akıllı telefonlarınızdaki yerleşik ses kayıt uygulamalarınız kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Telefonunuzu zararlı uygulamalar tehlikeye atabilir. Bu uygulamalar arasında:
- Virüsler: Cihazınızın verilerine veya performansına zarar verebilir ve gizli verilerinizi çalabilir.
- Açık Kaynak Kodlu Malware: Açık kaynak kodlu yazılımlar, hata veya zayıflıkları sömürmek için kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabilir.
- Uygulamaların ücretli versiyonları: Ücretsiz uygulamalar, reklamların yanı sıra arka plan işlemleri gibi cihazınızın performansını bozan ekstra fonksiyonlar içerebilir.
- Sahte Uygulamalar: Benzer görünen, ama aslı olmayan uygulamalar, cihazınızda zararlı yazılım barındıyor olabileceğini gösterir.
Bu nedenle, uygulamaları sadece güvenilir kaynaklardan indirin ve cihazınız için en iyi antivirüs uygulamasını kullanın.
RAM arttırdığını söyleyen uygulamalar
RAM, yazılımsal bir şey değildir. O yüzden de RAM seviyesini arttırmanın herhangi bir yolu yoktur. Hatta bunu bir uygulama ile yapmanız mümkün değil. Donanım ile ilgili olan bu durum, bilgisayarlarda değiştirilebilirken, akıllı telefonlarda pek de mümkün bir durum değil. RAM belleğini arttırdığını iddia eden uygulamalar, genellikle sizin verilerinize erişim istemekteler. Bu şekilde galerinize erişen bu uygulamalar, aynı zamanda bankacılık uygulamalarınıza sızan truva atları da olabilir. Bu yüzden de RAM belleğini arttırdığını iddia ede uygulamaları indirmenizi önermiyoruz.