Gezi

Burada güneş batmaktan vazgeçiyor. 24 saat güneş gören ülke hangisi?

Dünyamızın şeklinden ve eksen eğikliğinden kaynaklı olarak dünyanın bazı bölgelerindeki gece ve gündüz saatlerinde değişiklikler oluyor. Kuzey Buz Denizi’nde yer almakta olan Svalbard Adası, Norveç sınırları içerisinde yer alıyor. Bu ada, Avrupa Kıtası’nın bitiş noktası olarak kabul edilmektedir. Bu bölgede ise çok uzun geceler ve çok uzun gündüzler yaşanıyor. Çünkü Kuzey Kutup Bölgesi’ne çok yakın olmasından ve dünyanın eksen eğikliğinden dolayı, güneş buraya ya hiç gelmiyor, ya da süreki olarak gelip geceyi aydınlatıyor. Bu yazımızda sizlere, 24 saatten fazla güneşin aydınlatmaya devam ettiği Svalbard Adası’nın güzelliklerinden bahsedeceğiz.

24 saat güneşin doğmadığı yer neresi?

Kuzey buz Denizi’nin ortasında yer alan Svalbard Adası sakinleri, belli dönemler içerisinde güneşi hiç göremiyorlar. Norveç’e bağlı olan bu ada, Kuzey Kutup Bölgesi’ne çok yakın olduğu için belli dönemlerde hiç güneş görmüyor, belli dönemlerde ise sürekli olarak güneş ışınları gecelerini aydınlatıyor. Ancak bu durum sadece Svalbard Adası için geçerli değil. Bazı ülke ve bölgelerde de bu durum gerçekleşiyor. Norveç’in tamamı, yaz mevsimlerinde 2 ay boyunca her zaman gündüz yaşıyor.

Neden güneş buralarda hiç batmıyor?

Norveç ve özellikle Svalbard Adası’nda güneşin batmamasının nedeni, dünyanın eksen eğikliğinden kaynaklanan bir durum. Dünya, 23 derece eğik bir şekilde duruyor. Bu eğiklik nedeni ile de Norveç ve özellikle Svalbard Adası sakinler, belli dönemler içerisinde sürekli gündüz ya da sürekli gece yaşıyor. Bu durum o bölgenin yerlileri tarafından alışık bir durum olsa da Ekvator bölgesine yakın olan Türkiye gibi ülke vatandaşları için oldukça ilginç. Düşünsenize, işe gideceksiniz ve her taraf aydınlık. İşten çıkacaksınız, hala aydınlık. Gece uykuya dalacaksınız ve hala her taraf aydınlık. Bu durum belli dönemler boyunca sürekli tekrarlıyor ve bu dönemin geçmesinin ardından da tam tersi, sürekli olarak gece yaşanıyor. Sürekli olarak gece yaşanan dönemlerde ise o bölgede bulunan insanlar, sokaklarını sürekli olarak suni ışık kaynakları ile aydınlatmak durumunda kalabiliyor.

Svalbard Adası nerede?

Svalbard Adası, Norveç’e bağlı olan bir ada takımıdır. Özerk bir bölge olan Svalbard Adası’nda, güneş belirli dönemler hiç batmıyor, bazı dönemlerde ise hiç doğmuyor. Bu yüzden de insanlar, bu bölgenin güzelliklerini incelemek ve tatil yapabilmek için Svalbard Adası’na akın ediyor. Burada deniz tatili yerine, çok daha farklı deneyimler yaşayacaksınız. Zaten Kuzey Buz Denizi ortasında yer alan bu bölgede denize girmek, intihardan farksız olacaktır. Çok soğuk bir bölgede olan Svalbard Adası, turizm açısından çok değerli bir bölgedir. Kendilerine has bir yemek kültürüne sahip olan Svalbard Adası sakinleri, daha çok fok ve balina eti türevlerini tüketmektedir.

Svalbard Adası hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

Svalbard Adası yönetimi, 1920 yılında Norveç’e verilmiştir. Bu yüzden de Svalbard Adası, özerk bir bölgedir. Bu bölgede şu an için Norveçliler yaşamakta. Ancak daha eski tarihlerde Rus vatandaşlar da bu bölgede yaşıyordu. Genellikle Rus vatandaşlar, bu bölgede madencilik faaliyetleri sürdürmekteydi. Fakat maden ocaklarının kapanmasının ardından Svalbard Adası’nda yaşamakta olan Ruslar, ülkelerine göç etmek durumunda kaldı.

Bilim insanları, bu bölgede sürekli olarak bilimsel araştırmalar yapmaktadır. Bunlara ek olarak bölgedeki kutup ayısı sayısı, yılın bazı dönemlerinde Svalbard Adası’nda yaşayan insan sayısından çok daha fazla oluyor. Ancak kısa bir dönem bu kadar kutup ayısına ev sahipliği yapsada, buradaki kutup ayıları yılın çoğu zamanında Svalbard Adası’nın insan yerleşim alanlarının olmadığı bölgelerde takılıyor. Bu adanın turistik bölgeleri, hali hazırda yerli halkın yerleşim yerleridir.

Svalbard Adası’nda birçok farklı bar, gece kulübü ve restoran bulunmaktadır. Buradaki mekanlar da tabii ki de bölgenin kültürüne ayak uydurmaktadır. Çok fazla zincir restoran bulamazsınız. Ancak her milletten insanın buraya geldiği düşünüldüğünde, Svalbard Adası’nda yemek yiyebileceğiniz mekanlar da bulunuyor. Svalbard Adası’nın iklimi çok soğuk. Bu yüzden de buradaki insanlar, çok kalın giysiler ile dolaşabilmektedir. Eğer siz de Svalbard Adası’na gitmek istiyorsanız, kesinlikle çok kalın kaban veya montlar ile seyahat etmelisiniz.

Svalbard Adası’na nasıl gidilir?

Svalbard Adası, kuzeyin en kuzeyinde yer alan bölgelerden biri olduğu için o bölgeye ulaşım oldukça zordur. Fakat havayolu ile Svalbard Adası’na seyahat edebilirsiniz. Ancak aktarmalı uçuşlar ile Svalbard Adası’na gitmek mümkün. Türkiye’den Svalbard Adası’na direkt uçuş bulunmuyor. Bunun için Oslo ya da Tromso’ya uçmanız, ardından da bu iki şehirden birinden Svalbard Adası’nın başkenti olan Longyearbyen’e uçmanız gerekiyor.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Gezi

Kırlangıç adası nerededir?

Ada Masalı dizisi ile birlikte güzeller güzeli Kırlangıç Adası’nın da popülaritesi artış gösterdi. Kırlangıç Adası’nın nerede olduğunu diziyi izleyen pek
Gezi

Harmankaya kalesi nerede, Harmankaya kalesine nasıl gidilir?

Kuruluş Osman dizisi ile bir anda gündeme gelen Harmankaya kalesinin nerede olduğu merak edilir oldu. Başrolünde Burak Özçivit’in yer aldığı