Yaşam

Burun kaşıntısı neden olur?

Pek çok sebep dolayısıyla meydana gelen burun kaşıntısı, alerjik reaksiyonlar dolayısıyla yaşanabilen bir durum olurken aynı zamanda mevsim geçişleri dolayısıyla da karşılaşılabilmektedir. Çoğu zaman sinir eden bir durum gibi hissettiren burun kaşıntısı kronik hastalıklar dolayısıyla da meydana gelmektedir. Vücudun en hassas uzuvlarından bir tanesi olan burun bazı durumlar da sebepsiz yere de kaşınmaktadır. Burun kaşıntısı günlük yaşamı etkileyen ve can sıkıntısı durumlar gibi görünse de esasında kolaylıkla tedavi edilebilme potansiyeline de sahiptir. Peki burun kaşıntısı neden olur ve burun kaşıntısının geçmesini ne sağlar? İşte konuya dair tüm detaylar…

Burun kaşıntısı neden olur?

  • Burun kaşıntının yanı sıra, burunda yanma, burun kızarıklığı, göz yaşarması gibi problemler yaşıyorsanız bu durumun sebebi alerjik rinit hastalığı olabilmektedir. Bu hastalık dolayısıyla da en küçük bir toz ya da kedi, köpek tüyünden direkt olarak etkilenerek bu durumun sebebi olarak burun kaşınması olayıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
  • Mevsim değişiklikleri dolayısıyla; ilkbaharın sonlarında ya da yaz aylarının başlangıcında ortaya çıkan polenler dolayısıyla burun kaşınmasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Mevsimsel olarak ortaya çıkan polenler alerjik reaksiyonu tetikleyerek burnunuzun kaşınmasına neden olmaktadır.
  • Burun kaşıklığının sebebi bazı dönemlerde besin alerjisi dolayısıyla da olabilmektedir. Herhangi bir besine olan alerjiniz dolayısıyla vücutta farklı bir reaksiyona giren bu besin, burun kaşıntısının yaşanmasını tetikleyebilmektedir. Alerjik reaksiyona sebep olabilecek alerjik besinler şunlar olabilir; peynir, domates püresi, jambon, soya sosu, balık, pizza, kırmızı şarap
  • Mevsimsel olarak yaşadığınız soğuk algınlığı burun kaşıntısına neden olabilmektedir. Üst yolunum yolu hastalıkları dolayısıyla, burun kaşıklığı problemiyle karşı karşıya kalınması oldukça normaldir.
  • Yoğun sıcak günlerde ya da kuru havalarda da burun kaşıntısı yaşanabilmektedir. Buharlı ütü kullanan insanlarda genellikle görülen burun kaşıntısının sebebi, havanın kurumasından kaynaklanmaktadır.
  • Mantar, egzema gibi deri hastalıkların bazı nedenleri de burun kaşıntısının olmasına neden olmaktadır.
  • Tüm bu sebeplerin yanı sıra, bazı insanların yüksek oranda deterjan, koku, parfüm, toz gibi bileşenlere alerjisi olarak burun kaşıntısı problemiyle karşı karşıya kalabilmektedirler.

Burun kaşıntısı nasıl geçer?

Burun kaşıntısı, burun mukozasının tahriş olması veya alerjik bir reaksiyon nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Bu nedenle, burun kaşıntısını azaltmak için öncelikle burun içini su ve tuz karışımı ile yıkamak (burun lavajı) veya reçete edilen alerji ilaçlarını kullanmak yararlı olabilir. Burun nemlendiricisi de burun kaşıntısını azaltmaya yardımcı olabilir. Eğer burun kaşıntısı polenler nedeniyle ortaya çıkmışsa, burun içini sık sık temizlemek ve polenleri çıkarmaya çalışmak faydalı olabilir. Stres de burun kaşıntısının sebebi olabilir ve bu nedenle stresi azaltmaya yönelik yöntemler kullanılması önerilebilir. Eğer burun kaşıntısının sebebi belli değilse veya burun kaşıntısı devam ediyorsa, doktorunuza danışarak gerekli muayene ve testler yaptırın. Böylece burun kaşıntısının sebebini anlayarak, doğru tedavi yöntemlerinin belirlenmesi mümkün olacaktır.

Burun kaşıntısına ne iyi gelir?

Burunda meydana gelen kaşıntı ekstrem bir tedavi gerektirmeden direkt olarak kendi kendine geçebilmektedir. Fakat bu sürecin çok daha hızlı geçmesini istiyorsanız bu uygulamaları yapabilirsiniz;

Burun içinde sivilce
Burun içinde sivilce
  • Burun kaşıntısı probleminiz varsa, kaşıntının geçmesi için tuzlu su çözeltisi hazırlayabilirsiniz.
  • Eczaneye başvurarak, burun kaşıntısına iyi gelecek yöntemlere başvurabilirsiniz.
  • Burun kaşıntınız olduysa ve bulunduğunuz yerde kuru havanın hakimiyeti varsa, olduğunuz mekanı havalandırmayı deneyebilirsiniz.
  • Burun kaşıntınız olduğunda burnunuzu daha fazla kaşımayın ve burnunuzu silmemeye özen gösterin.
  • Tahriş edici ve alerjen maddelerden uzak durmanız gerekmektedir.

Burun kaşıntısı problemini hayatınızın belli bir noktasında sürekli olarak yaşıyorsanız, ortamda bulunan ve alerjik reaksiyonlara neden olabilecek durumları gözden geçirmenizde fayda vardır. Burun kaşıntısı gibi durumların esasında altın yatan ve genellikle sıklıkla karşılaşılan durumlar arasında alerjik problemler ve toza maruz kalmaktan geçmektedir. Burun kaşıntısı yaşadığınız durumlarda, yukarıda yazan nedenleri uygulayabilir ve burun kaşıntınızdan kurtulabilirsiniz.

Alerjik burun kaşıntısı nasıl geçer?

Alerjik burun kaşıntısı, bir alerjenin (örneğin polen, toz, hayvan tüyü gibi) burun mukozası ile teması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu nedenle, alerjik burun kaşıntısını azaltmak için öncelikle alerjenlerden uzak durmaya çalışmak ve reçete edilen alerji ilaçlarını düzenli olarak kullanmak en etkili yöntem olacaktır. Eğer alerjik burun kaşıntısının sebebi belirlenirse, bu alerjenlerden uzak durmaya çalışın. Burun içini su ve tuz karışımı ile yıkamak (burun lavajı) ve burun nemlendiricisi kullanmak da alerjik burun kaşıntısını azaltmaya yardımcı olabilir. Eğer alerjik burun kaşıntısı devam ediyorsa veya alerjenlerden tamamen uzak durmak mümkün değilse, doktorunuza danışarak gerekli önlemleri alın. Bu şekilde, alerjik burun kaşıntısının etkisi azaltılabilir ve bu durumdan daha az etkilenilebilir hale gelebilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

Manalı kısa güzel sözler. Manalı kısa ve güzel sözler nelerdir?

Eşe dosta göndermelik, kişinin mutlu olmasını sağlayacak belli başlı sözler bulunmaktadır. Bu sözlerin sosyal platformlar üzerinden gönderilmesi kişilerin birbirlerini mutlu
Yaşam

Camdaki çizikler nasıl geçer? Camdaki çizikleri geçirmek artık çok kolay

Temizlik konusunda yapılan yanlışlar bazen eşyalarımıza zarar vermemize neden olabilir. Daha çok yanlış yapılan temizliklerde verile fiziksel hasarlardan olan ve