Buzdolabı temizliğini yorulmadan nasıl yapılır?
Yiyeceklerimizi güvenle muhafaza ettiğimiz buzdolabı, hayat kurtaran ve evin olmazsa olmaz ihtiyaçlarının başında gelen oldukça önemli bir küçük ev aletidir. Yiyeceklerimizin sağlıklı bir şekilde muhafaza etmemize yardımcı olan buzdolabının, soğukluğu kadar iç temizliği de besinler için önemlidir. Yapılan araştırmalar sonucunda yeterli ve düzenli temizliği sağlanmayan buzdolaplarının büyük bir mikrop ve bakteri yuvası olduğu saptanmıştır. Bu bakteri yuvasının içerisinde yer alan ürünleri tüketmek elbette sağlık açısından oldukça tehlikeli bir durumdur. Buzdolabının güvenli bir bölgeye dönüşmesini sağlamak amacıyla buzdolabının düzenli temizliğinin yerine getirilmesi gerekir. Buzdolabını pratik bir şekilde temizlemek için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz. İşte buzdolabı temizliğini kolaylaştıran o yöntemler!
Buzdolabı temizliği en pratik şekilde nasıl yapılmalı?
Gıdaların uzun ömürlü ve hijyeniz bir şekilde muhafaza edilmesi kişinin sağlığı açısından oldukça önemli durumlar arasında yerini almaktadır. Buzdolabı temizliği noktasında ne kadar bilinçli olur ve bu bilinçle davranırsak sağlığımız için o kadar uygun davranmış oluruz. Buzdolabını pratik bir şekilde temizlemek için bu yöntemleri uygulayabilirsiniz;
1-Kontrol ve temizleme
Buzdolabınızı temizleme uygulamasına geçmeden evvel ilk olarak yapmanız gereken şey, buzdolabının fişini çekmenizdir. Buzdolabının fişini çektikten sonra, buzdolabının içerisinde yer alan tüm besinleri buzdolabına yakın tezgahın içerisine çıkarın ve bu aşamada buzdolabının içerisinde yer alan bozulmuş ya da tarihi geçmiş ürünleri ayıklama başlayın. Kontrol evresinde buzdolabınızın içerisinde yer alan ürünlerin ne durumda olduğunu saptamanız gerekir. Tüm malzemeleri buzdolabının içerisinde çıkardıktan sonra, buzdolabının çıkan tüm parçalarını da çıkarın.
2-Çıkardığınız bölmeleri yıkayın
Buzdolabının çıkabilir bölmelerini çıkardıktan sonra, bu bölmelerin temizliğini yapmayı ihmal etmeyin. Buzdolabının raflarını, çekmecelerini çıkarın ve ardından sünger yardımıyla tüm yüzeylerini güzelce yıkayın. Yıkama işleminden sonra buzdolabının parçalarını kurutmaya alın.
3-Buzdolabının içinin tamamını temizleyin
Buzdolabının iç temizliğini sağlarken, bir sünger ya da yumuşak bir mikrofiber bez kullanmaya özen gösterin. Metal ya da tel gibi türevdeki temizleme malzemeleri kesinlikle buzdolabının iç temizliğinde kullanmayın. Bu malzemeleri kullanmanız, buzdolabınızın çizilmesine neden olacaktır. Buzdolabının iç temizliğini sağlarken, kokusuz ve sıvı formundaki deterjanla temizlemeye özen gösterin. Deterjanın sıvı olması, kolay durulanmasına yardımcı olurken kokusuz olması yemeklerin üzerinde deterjan kokusunun sinme ihtimalinin önüne geçmektedir. Buzdolabınızın iç temizliğini sağlarken, evde doğal malzemelerle hazırlayabileceğiniz yöntemlerle de temizleyebilirsiniz. Bu yöntemlerin başında şunlar gelmektedir;
- Küçük bir temizleme kovasının içerisine su doldurun. Suyun içerisine 2 yemek kaşığı karbonat ve 4 yemek kaşığı da elma sirkesi eklemeyi ihmal etmeyin. Eklediğiniz malzemeleri güzelce karıştırın. Karıştırma işlemini tamamladıktan sonra, bu su ile buzdolabınızın içerisini temizleyebilirsiniz. Karışımı çok daha kolay bir şekilde uygulayabilmek için, içerisi temiz olan sprey şişenin içerisine ekleyin ve sprey ile buzdolabının yüzeyine sıkarak temizleme işlemini çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Buzdolabının açılmasını ve kapanmasını sağlayan lastiklerin temizliğini de detaylı yapmanız önemlidir. Bu lastiklerin arasına giren kirleri temizlemek amacıyla, kullanılmamış bir diş fırçasını karbonata batırıp ardından bölgenin temizliğinde kullanabilirsiniz.
4-Durulama-kurulama
Buzdolabının iç temizliğini sağladıktan sonra temiz bir bez yardımıyla, temizlediğiniz bölmeleri duru suyla kurulamaya başlayın. Bu noktada buzdolabının içerisinde herhangi bir deterjan kalıntısının kalmadığına emin olmanız önemlidir. Buzdolabının içerisinden çıkardığınız parçaları da yerine yerleştirdikten sonra buzdolabınızın tamamının kuruduğundan emin olun.
5- Yiyeceklerinizi yerleştirin
Temizlene ve kurulanan buzdolabınızın içerisine artık yiyeceklerinizi yerleştirmeye başlayabilirsiniz. Yiyeceklerinizi yerleştirirken, tüm ürünlerin kapaklı bir kap içerisinde muhafaza edilmesine özen göstermeniz gerektiğini unutmayın. Sebzeleri de buzdolabınızın çekmece bölümüne yerli yerinde yerleştirdikten sonra, besinlerinizi güvenle tüketmeye hazır hale getirmiş olursunuz.
No-frost buzdolabı temizliği nasıl yapılır?
No-frost buzdolabı temizliği, normal buzdolabı temizliğinden biraz farklıdır çünkü no-frost buzdolabı modellerinde buz birikintisi yoktur ve bu nedenle buz birikintisi temizlenmesi gerekmez. İlk olarak, buzdolabınızın içindekileri boşaltın ve kapıyı açık bırakın. Buzdolabınızın içini temizlerken, içerisindeki sıvıların buzdolabı dışına sızmasını önlemek için buzdolabı kapısını açık bırakın. İçerisindeki rafları, çekmeceleri ve yerleri sıvı sabun ve su ile yıkayın. Eğer buzdolabınızın içinde koku oluşmuşsa, sıvı sabun yerine biraz limon suyu kullanabilirsiniz. Buzdolabının içindeki tüm parçaları sıkıca ovuşturun ve iyice durulayın. Buzdolabının dışını da bez ya da nemli bir bezle silin. Eğer buzdolabının dışında lekeler varsa, lekeleri çıkarmak için biraz sıvı sabun kullanabilirsiniz. Ancak, buzdolabının dışındaki lekeleri çıkarmaya çalışırken dikkatli olun çünkü buzdolabının dışındaki kaplama zarar görebiliyor. Buzdolabının içini ve dışını kuruladıktan sonra, buzdolabınızı tekrar doldurun ve kapatın. Not: Buzdolabınızı temizlerken, elektrik prizinden çekin ve buzdolabınızın fişini çekin. Buzdolabınızı temizlerken, buzdolabının içine hiçbir şey koymayın çünkü buzdolabının iç sıcaklığı artar ve içindekiler bozulabilir.