Çanakkale köprüsü kaç km, 1915 Çanakkale köprüsünün özellikleri nelerdir?
Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan Çanakkale Köprüsü iki kıta arasını sadece 6 dakikaya indirmektedir. T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğünün Yap-İşlet-Devret yönetimiyle inşa edilen Çanakkale Köprüsü’nde son dönemlerde en çok merak edilen konularından bir tanesi Çanakkale Köprüsünün uzunluğunun kaç km olduğuyla alakalıdır. Haberimizin bu bölümünde Çanakkale Köprüsü kaç km olacağından ve Çanakkale köprüsünün özelliklerinden bahsedeceğiz. İşte konuya dair tüm detaylar…
Çanakkale köprüsü kaç km?
İki kıtayı birbirine bağlayan köprülerden bir tanesi olan Çanakkale köprüsü son dönemlerde arama motorlarında sıklıkla aratılan ve merak edilen başlıklar arasında yer alıyor. Asya ve Avrupa kıtasını birbirine bağlayan Çanakkale Köprüsü iki yakayı sadece 6 dakika içerisinde geçmeye yardımcı olurken, vatandaşın trafik problemi ile karşı karşıya kalmadan kolay ve pratik bir şekilde yaka değiştirmesine yardımcı oluyor. 1915 Çanakkale köprüsü, 18 Mart 2022’de açılmasının ardından pek çok vatandaş tarafından merak edilmeye ve tüm özellikleriyle alakalı çeşitli soru işaretlerinin oluşmaya başlanmıştır. Çanakkale köprüsü Avrupa Yakası tarafında Gelibolu ilçe merkezinden 10 Km güneyindeki Sütlüce köyü ile Asya Yakası tarafından Lapseki ilçesini birbirine bağlarken, vatandaşın bu iki yaka arasında çok daha hızlı bir şekilde seyahat etmesini kolaylaştıracak. 1915 Çanakkale Köprüsü aynı zamanda Tekirdağ’ın Malkara ilçesiyle Çanakkale’nin Lapseki ilçesini de yaklaşık olarak 5 km de birbirine bağlamaktadır. 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu’na giriş ve çıkışlar 6 adet kavşaktan gerçekleşirken, bu kavşaklar Malkara, Kavakköy, Güneyli ve Gelibolu olurken; Asya yakasında Lapseki ve Umurbey köy ve yakınlarında bulunmaktadır. 1915 Çanakkale Köprüsü 2023 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklar ve 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile birlikte toplam uzunluğu 4.608 metre olacak şekilde planlanmıştır.
Çanakkale Köprüsü’nün özellikleri nelerdir?
1915 Çanakkale Köprüsü Asya ile Avrupa yakalarını birbirine bağlayan ve vatandaşın çok daha kısa süre içerisinde ulaşımını gerçekleştirmesine yardımcı olurken Çanakkale Köprüsü’nün özellikleri şu şekildedir;
- Uzunluğu: 4.608 metre
- Orta açıklığı (iki kule arasındaki mesafe): 2.023 metre
- Kule yüksekliği: 318 metre
- Şerit sayısı: 2 x 3 adet
- Köprüyü yapan şirketler: Daelim (Güney Kore) – Limak – SK (Güney Kore) – Yapı Merkezi Ortak Girişimi
- Maliyeti: 3 milyar eurodan fazla
Temelleri 18 Mart 2017 tarihinde atılan 1915 Çanakkale Köprüsünün inşaatı 2022 tarihinde son bulurken, 18 Mart 2022 tarihinde trafiğe açılmıştır. “Dünyanın en uzun asma köprüsü” unvanını alan 1915 Çanakkale Köprüsü, ulaşım ihtiyacının büyük bir yoğunluğunu yok etmesi üzerine planlanmıştır.
1915 Çanakkale Köprüsünün avantajları nelerdir?
1915 Çanakkale Köprüsü, Gelibolu – Lapseki arasındaki toplamda 40 dakikalık olan mesafeyi 6 dakikaya indirgeyen ve ulaşımın çok daha kolay bir segmentte olmasına yardımcı olan ulaşım açısından yapılmış güzel bir yapıdır. Bilhassa Avrupa’ya ihraç edilen ürünlerin tırlarla taşınması ve bu tırların uzun kuyruklar oluşturarak trafik noktasında çeşitli problemlerin oluşmasına neden olabiliyordu. Bayram günlerinde fazlasıyla uzun kuyrukların oluşmasına neden olunurken, 1915 Çanakkale Köprüsü bu soruna güzel bir çözüm getirmektedir. Çanakkale Köprüsü, feribota bağımlı kalmadan sirkülasyonun hızlı ve aktif bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olurken aynı zamanda lojistik noktasında da çeşitli avantajların sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Çanakkale Köprüsünün belki de en büyük dezavantajlarından bir tanesi 45 bin araç kapasitesi ile sınırlı tutulmasıdır. Aynı zamanda araç başı geçiş ücretinin 200 TL ve çeşitli KDV ödenekleriyle artma ihtimali diğer dezavantajları arasında yer alıyor.