Yaşam

Canan Karatay’dan ‘zeytin’ ile ilgili önemli uyarı: Hatalı tüketim kısırlığa davetiye çıkarıyor. Doğru zeytin tüketimi nasıl olmalı?

Sabah kahvaltıları, günün en önemli öğünlerinden biri kabul edilir ve hafta sonları sevdiklerimizle keyifli kahvaltı sofraları kurarız. Bu sofraların vazgeçilmez yiyeceklerinden biri de zeytindir. Ancak, Prof. Dr. Canan Karatay’ın yaptığı açıklamalar zeytin tüketimiyle ilgili bilinmeyen gerçekleri ortaya çıkardı ve sağlığımızı riske atan yanlışlarımızı gözler önüne serdi.

Zeytinin Tuzunu Çıkarmayın!

Çoğumuz, zeytinleri sudan geçirip tuzunu çıkararak sofraya koyarız. Prof. Dr. Canan Karatay ise bu durumun büyük bir yanlış olduğunu belirtti ve şunları söyledi: “Sağlıklı, yağlı, kristal kaya tuzlu peynir, zeytin yemezseniz, suya koyup onları tuzunu çıkartıyorum derseniz kısır kalırsınız. Bir de üstüne çamaşır suları, bulaşık suları, yüzey temizleyiciler… Yok böyle bir şey, hepsinin içinde zehir var. Evler temiz olmayacak, kirli yaşayacağız temiz yiyeceğiz.”

Dolayısıyla zeytinlerin tuzunu çıkarmadan tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Karatay, bu yanlış uygulamanın sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

Zeytinler
Zeytinler / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Zeytinin Faydaları Nelerdir?

Zeytinin doğru tüketildiğinde sayısız faydası bulunmaktadır. İşte bu faydalardan bazıları:

  • Kanseri Önler: Zeytin, içerisinde kansere karşı mücadele eden maddeler içerir. Aynı zamanda A ve E vitaminleri mevcuttur. Bu maddeler ve vitaminler kanser hücrelerinin oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
  • Göz Sağlığını Korur: Zeytin,içerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığını korur ve gece görüşünü netleştirir. Ayrıca katarakt, sarı nokta hastalığı ve yaşa bağlı diğer göz hastalıklarının oluşumuna engel olur.
  • Kemik Gelişimine Yardımcı Olur: Zeytin, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde çocuklarda kemik gelişimini destekler ve yaşlılarda kırık riskini azaltır.
  • Antioksidan İçerir: Zeytin, antioksidan açısından zengin bir besindir. Antioksidanlar, kalp hastalıklarına ve kanser gibi kronik hastalıkların oluşumuna engel olur. Bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir.

Doğru Zeytin Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Zeytinin faydalarından en iyi şekilde yararlanmak ve sağlık sorunlarına davetiye çıkarmamak için dikkat etmemiz gereken noktalar şunlardır:

  • Zeytinleri tuzunu çıkarmadan ve sudan geçirmeden tüketmeye özen gösterin. Zeytinin doğal tuz oranı, besin değerinin korunması için önemlidir.
  • Zeytin seçerken kaliteli ve doğal ürünleri tercih edin. Katkı maddesi içermeyen, organik zeytinler sağlık açısından daha faydalıdır.
  • Zeytinyağı da tüketiminize dâhil edin. Kaliteli sızma zeytinyağı, zeytinin faydalarını daha fazla almanızı sağlar.
  • Zeytin tüketimini günlük beslenme rutininize ekleyin. Sabah kahvaltılarında veya ara öğünlerde zeytin tüketmek, enerji seviyenizi yükseltir ve sağlığınızı korur.
Zeytin
Zeytin / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Zeytinin Diğer Kullanım Alanları

Zeytin ve zeytinyağı, sağlık açısından olduğu kadar güzellik ve cilt bakımı için de faydalıdır. İşte zeytinin bu alandaki kullanım önerileri:

  • Cilt Bakımında Zeytinyağı: Zeytinyağı, cildi nemlendiren ve besleyen doğal bir üründür. Cilde masaj yaparak uygulandığında, cildin daha canlı ve parlak görünmesine yardımcı olur.
  • Saç Bakımında Zeytinyağı: Zeytinyağı, saçların güçlenmesine, nem dengesinin sağlanmasına ve parlaklık kazanmasına katkıda bulunur. Saç maskesi olarak kullanabilir veya saçınıza masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
  • Tırnak Bakımında Zeytinyağı: Tırnaklarınızın kırılmasını önlemek ve sağlıklı büyümesini desteklemek için zeytinyağını tırnaklarınıza sürüp, masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

Sonuç

Prof. Dr. Canan Karatay’ın uyarıları doğrultusunda, zeytini doğru şekilde tüketerek sağlığımızı koruyabilir ve faydalarından en iyi şekilde yararlanabiliriz. Zeytinin tuzunu çıkarmadan tüketmek, kaliteli ürünler seçmek ve zeytinyağını da beslenmemize dâhil etmek, sağlıklı bir yaşam için önemlidir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

Mevlit kandilinin mahiyeti. İslam dininde mevlit gecesinin önemi nedir?

İslam dininde bazı gün ve geceler çok özel ve çok kıymetlidir. Bu gün ve gecelerden biriside Mevlit Kandilidir. Mevlit kandili
Sağlık Yaşam

Mikrodalga zararlı mı, mikrodalga nasıl kullanılır, mikrodalgada ne pişirilir?

Büyük fırınlarda yapılan yemeklerin tavalar ve tencerelerde yeniden ısıtılması sorununu ortadan kaldıran ve fırınlarda hazırlanan yemeklerin yine fırınlarda ısıtılabilmesi amacı