Yaşam

Cezaevi tipleri nelerdir?

Mahkumların hapis yattığı cezaevlerinin, kendi aralarında bazı alt grupları vardır. Mahkumlar, işlemiş oldukları suçlara göre farklı tiplerdeki cezaevlerine gitmektedir. Cezaevinin tipleri genel olarak güvenlik özelliklerine göre değişmektedir. Ek olarak ise cezaevlerinin tiplerinden önce, kategorilerinin bilinmesi gerekiyor. Bu kategoriler, 3 farklı şekilde sıralanıyor. Bu yazımızda sizlere, cezaevi tiplerinden bahsedeceğiz.

Cezaevleri kategorileri nelerdir?

Günümüzde 3 farklı cezaevi kategorisi bulunmaktadır. Bu kategoriler, cezaevlerinin açık ya da kapalı olmasına göre değişkenlik göstermektedir. Cezaevleri kategorileri şu şekildedir:

Açık cezaevi

Açık cezaevinde hükümlü, bir iş kolunda çalışmak zorundadır. Bu cezaevlerinde hükümlüler, istedikleri kişi ile istedikleri zaman görüşebilmektedir. Dışarıdan koruma personeli olmayan bu cezaevlerine genellikle firar etmeyeceğine kanaat getirilmiş olan mahkumlar getirilmektedir. Burada çalışmak zorunda olan hükümlülere gündelik ücret ve prim ödenir. Hükümlülerin iaşe bedelleri tahsil olduktan sonra ise kalan para tasarruf olarak saklanır Hükümlünün tahliyesinden sonra ise kendisine verilir. Hükümlünün vefatı durumunda ise bu tasarruflar, hükümlünün yasal mirasçısına teslim edilir. Açık cezaevlerinde firara için çok fazla bir güvenlik önlemi bulunmamaktadır.

Yarı açık cezaevi

Günümüz Türkiye’sinde şu an herhangi bir yarı açık cezaevi bulunmamaktadır. Türkiye’deki eski yarı açık cezaevleri, şu an da açık cezaevi şeklinde kullanılmaktadır. Bu cezaevi türünde hükümlülerin istediği gibi dışarı çıkabilmeleri mümkün değil. Aynı zamanda bu tür cezaevlerinde hükümlüler, bir iş ya da sanat kolu ile ilgilenmek zorundadır. Yarı açık cezaevlerinde dış güvenlik personeli bulunmamasına karşı, firar için bazı engeller ile güvenlik sağlanıyor.

Kapalı cezaevi

İç ve dış koruma personelleri ile donatılmış olan bu cezaevlerinde hükümlü ile dışarının bağlantısı tamamiyle kesilmektedir. Bu cezaevine genellikle ağır suç işlemiş olan kişiler getirilmektedir. Türkiye’de müstakil tutukevi bulunmadığı için aynı zamanda kapalı cezaevleri, tutukevi olarak da kullanılmaktadır. fakat hükümlü ve tutuklu olan kişiler, farklı alanlarda barındırılmaktadır. Kapalı cezaevleri mimari yapıları, tesisleri ve güvenlik önlemlerine göre farklı farklı sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırma, genel itibari ile kapalı cezaevinin güvenlik önlemlerine göre sıralandırılmaktadır. Kapalı cezaevi sınıfları şu şekildedir:

  •  A tipi
  • B tipi
  • C tipi
  • E tipi
  • F tipi
  • L tipi
  • T tipi
  • S tipi
  • R tipi
  • Yüksek Güvenlikli

Türkiye’de kaç tane cezaevi var?

5 Ocak 2015’teki verilere göre Türkiye’de toplamda 360 adet Ceza ve İnfaz Kurumu bulunmaktadır. Bu toplam cezaevlerinin 291 tanesi kapalı cezaevidir. 53 tane de açık cezaevi bulunmaktadır. Bunlara ek olarak 2 çocuk eğitimevi, 5 kadın kapalı, 1 kadın açık ve 3 çocuk kapalı ceza infaz kurumu ülkemiz sınırları içerisinde yer almaktadır.

Türkiye’de kaç mahkum var?

Türkiye’nin Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürlüğü’nün 31 Mart 2022 tarihli güncellenmiş verilerine göre Türkiye’de toplamda 314 bin 502 mahkum bulunuyor. Bu mahkumların 264 bin 935 tanesi erkek mahkumlardan oluşmakta iken geriye kalan 35 bin 318 tanesi ise kadın mahkumlardan oluşmaktadır. Türkiye’deki bütün bu mahkumların 275 bin 965’i hükümlü iken geriye kalan 38 bin 537 tanesi ise tutuklu statüsünde bulunmaktadır. Yapılan veri araştırmalarına göre Türkiye, Avrupa’nın en çok ikinci mahkum sayısına sahip ülkesidir.

Tutuklu ve hükümlü arsındaki fark nedir?

Cezaevine girmiş olan bir kişinin iki farklı türü bulunuyor. Bunlar tutuklu ve hükümlü olarak ikiye ayrılmaktadır. Hükümlü olan kişiler, gerekli olan yargı sürecinin tamamlanmış olup, nihai kararı verilen kişilere denilmektedir. Bu kişilerin cezaları onaylanmış olup, artık sadece tahliye günlerini beklerler. Tutuklu statüsünde olan kişilerin ise yargılanma süreçleri devam ediyor. Ancak kişinin ülkeden kaçması ya da farklı suçları işlememesi ve güvenliği açısından tutuklu bir şekile cezaevine gönderiliyor. Tutuklu olan bir kişi eğer yargı sürecinde beraat ederse, cezaevinden çıkacaktır. Ancak tutukluluğun ardından mahkeme nihai kararını verip kişiyi, Anayasa’nın gerekli kanunlarına göre hapis cezası verecektir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

10 saniyenin altında fark ederseniz dahisiniz. Baykuşların arasında gizlenen kedi nerede?

İnsan gözü yanılmalara müsait bir yapıdadır. Bunun nedeni ise beynimizin gördüklerini otomatik olarak tamamlama güdüsüdür. Bir fotoğraf yeterince kafa karıştırıcı
Yaşam

Karınca yumurtası yağı neden yasaklandı?

İstenmeyen tüyler yüzyıllardır kadınların başının derdi. İstenmeyen tüylerden kurtulmak için pek çok yol denenmiştir ancak bunlardan en etkili olan yollardan