Sağlık

Ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu uyardı bu belirtilere dikkat!

İlerleyen teknoloji ve her işimizi yatarak uzaktan hallettiğimiz şu günlerde belli başlı hastalıkların tetikleyici durumlarını kendi kendimize yaptığımızın ne yazık ki bilincinde değiliz. Dengeli ve düzenli beslenmemek, yeterli uyku kalitesinde uyumamak, sağlıklı besinlerden uzak yaşamak, spor egzersizlerinde bulunmamak pek çok hastalığın habercisi olabileceği gibi aynı zamanda bazı kronikleşen durumların da yaşanmasına neden olmaktadır. Bu durumların tamamı birleştiğinde kişinin ertesi güne yorgun bir başlangıç yapmasına neden olurken aynı zamanda zihninin kapalı ve sıkışmış bir histe olduğunu söyleyen birçok insan bulunmaktadır. Gün içerisinde yaşadığımız stres durumu elbette bir tetikleyici faktör görevi görse de bu belirtilerin bazı ciddi hastalıkların habercisi olduğunu biliyor muydunuz? Bu belirtilere kulan verin…

Beyin sisi nedir?

Besin sisi, son dönemlerin en revaçta olduğu hastalıkların başında gelmektedir. Beyin sisi, yaşayan kişilerde görülen bazı semptomlar bulunmaktadır. Bu semptomların başında: zihinsel bulanıklık, konsantrasyon kaybı, hafızada zayıflama ve genel sersemlik halinin olduğu gözlemlenmektedir. Beyin sisin en temeline baktığımızda tek başına bir hastalık çeşidi olarak görmemiz doğru değildir. Fakat değişik semptomlar ile birleşerek ortaya çıkabilen ve zihinsel yorgunluk olarak da tanımlanabilmektedir. Bu durumun içerisinde bulunan kişinin; iş, okul ve sosyal hayatında bazı problemlerin yaşandığını gözlemlemek mümkün. Esasında bu durumun en kötü yanı, beyin sisinin içerisinde bulunan kişi durumun bilincinde olmamasıdır. Beyin ona bazı oyunlar oynayarak yaşadığı durumların normal görünmesine sebep olmaktadır.

Beyin sisine neden olan faktörler nelerdir?

  • Kronik uykusuzluk
  • Stres
  • Hormonal bozukluklar
  • Kötü beslenme
  • Bazı ilaçlar
  • Bazı hastalık durumları

Bu bileşenler bir araya geldiğinde beyin fonksiyonlarının yeterli çalışmasına engel olarak, kişinin beyin sisin içerisinde yer almasına neden olmaktadır. Yukarıda yer alan beyin sisine neden olan faktörleri de şu şekilde açıklamamız doğru olacaktır;

Esneme
Esneme

Uykusuzluk;

Uyku esnasında beyin, beyin omur iliği sıvısı tarafından yıkanır ve toksinlerden arınma işlevini gerçekleştirir. Aynı zamanda uyku esnasında salgılanan bazı hormonlar beyin hücrelerinin içerisinde bir temizlik ve tamirat operasyonunun başlamasını sağlamaktadır. Dolayısıyla da sağlıklı bir uyku, beyin sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Stres
Stres

Stres;

Günlük olarak yaşanılan stres, kişinin beynin büyük bir bozukluğa uğramasına neden olurken aynı zamanda yaşanılan stres, kişinin uyku kalitesinin bozulmasına da neden olmaktadır. Günlük yaşamda hissedilen stres faktörü aynı zamanda kişinin tansiyonunun yükselmesine neden olurken beyin içerisinde ödem probleminin yaşanmasına da neden olmaktadır. Tüm bu durumların yanı sıra stres, kişinin beyninin fazlaca yorulmasına neden olacağı için beyin sisi probleminin yaşanmasına zemin hazırlamaktadır.

Beslenme;

Kötü beslenme enflamasyona neden olarak beyin sisini tetikleyen durumların arasında yer almaktadır. Enflamasyonlara neden olan besinleri şu şekilde sıralamamız doğru olacaktır;

  • Trans yağlar
  • Hayvansal yağlar
  • İşlenmiş gıdalar
  • Şeker
  • Suni tatlandırıcılar
  • Alkol
  • Laktoz, glüten hassasiyeti olanlarda bu ürünler
  • Diğer gıda alerjileri

Bu ürünlere olan hassasiyet kişinin enflamasyona girmesine neden olurken beyinsel fonksiyonlarının yeterli ve düzenli çalışmasının önüne geçmektedir.

Video: BEYİN SİSİ! – (HASTALIKLARIN HABERCİSİ) / 5 Dakikada Sağlık

Hareketsizlik;

Hareketsizlik vücudun dinamik ve dinç kalmasına yardımcı olduğu gibi aynı zamanda zihnin çok daha açık ve sağlıklı çalışmasına da yardımcı olmaktadır.

Hormonal değişiklikler;

Bilhassa kadınlarda görülen hormonal değişiklikler; adet döneminde, hamilelikte ve menepoz döneminde yaşanan bu değişimler beyin fonksiyonlarının bozulmasına ve kişinin beyin sisi içerisine girmesine neden olmaktadır.

Bazı ilaçlar;

Bilhassa kolesterol düşürücü ilaçların yan etkisi olarak görülen hafıza kaybı ve zihnin bulanıklaşması olarak görülen bu yan etkilerin ilerlemesi kişinin beyin sisi içerisinde olmasına neden olmaktadır.

Bu noktada yapılan durumlara karşı kişi önlem alarak kendini beyin sisine karşı koruma altına alarak, beyin fonksiyonlarının geliştirici düzeyde beyin jimnastiklerinde bulunması önemlidir. Gereken antrenman ve bilhassa iletişim ile beyin fonksiyonlarının çok daha sağlıklı ve sistematik çalışmasına yardımcı olunması da mümkündür.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

İncir sirkesinin faydaları nelerdir, nerede kullanılır?

Faydaları saymakla bitmeyen ve temizlikten yemeklere her yerde kullanımı bulunan sirke, pek çok farklı formda karşımıza çıkıyor. Elma sirkesi üzüm
Sağlık

Dilde oluşan sarılık neyi işaret eder?

Dişlerimizi fırçalarken ya da ağzımızı açıp aynaya baktığımızda, dilimizin üzerinde sarı bir tabakanın bulunduğunu görüyoruz. Bu tabakanın neden oluştuğu ise