Çifte kavrulmuş Türk kahvesi zararlı mı? Kahve severler ‘kahve alırken’ dikkat!
İster Türk kahvesi, isterseniz normal kahve… Bu ürünleri alırken sıklıkla yapılan hataya düşmeyin. Özellikle Türk kahvesi alırken çok kavrulmuş ya da az kavrulmuş tercihinizi yaparken bu yazıyı mutlaka okuyun. Çok kavrulmuş Türk kahvesi değil, az kavrulmuş Türk kahvesinin tüketilmesi gerekiyor. Neden mi?
Kahve tüketiminde son 5 yılda Türkiye’de artış var. Yıllık tüketim açısından baktığımızda Türkiye’de şu anda kişi başına 1 kilo tüketim miktarı var ve bu miktarda her yıl artış yaşanıyor. Dolayısıyla artık kahve içmeyen neredeyse yok diyebiliriz.
Türk kahvesi ya da hazır kahve tüketimi Türkiye’de artış gösteriyor. Evde, işte; kısacası gittiğimiz her yerde artık kahve tüketiminin çok olduğun görebiliyoruz. İşte burada dikkat edilmesi gereken bazı uyarılar var. Günlük kahve tüketimi ne kadar olmalı? Kahvenin zararı var mı? Bu ve buna benzer sorular sürekli soruluyor.
Uzmanlar kahve tüketim konusunda uyarılarda bulunuyor. kahvenin faydası olduğu gibi zararı da mevcut. Ama önemli olan kahve tüketimde dozu ayarlamak, günlük miktarı geçmemek ve uygun kahve alınmasına dikkat etmek…
Peki kahvenin faydaları nelerdir?
İnsülin direncini azaltıyor
Kahve içmek ise insülin direncini azaltma konusunda yardımcı olabilir. Kahve insülin direnci ile savaşırken aynı zamanda kan şekeri seviyelerini arttırır. Dolayısıyla kahve içerken aşırıya kaçmak yok. Yapılan bir meta analiz (450.000’den fazla kişi incelenmiş) günde bir bardak kahve tüketiminin tip-2 diyabet riskini %7 azalttığını gösteriyor.
Parkinson hastalığına iyi geliyor
Kahve beyin üzerindeki hormonal düzeni değiştirmesi, kan akışını hızlandırması ve hücre koruyucu etkileri ile Alzheimer ve Parkinson hastalığının riskini azaltabilir. Yapılan araştırmalar kahve tüketiminin Alzheimer ve Parkinson hastalığını %35-65 oranında önleyebileceğini gösteriyor. Oranların farklı olması ve değişkenlik göstermesi ise araştırmaya alınan kişi sayısı, etnik durum ve risk faktörleri ile alakalı.
Enerji veriyor
Kahve içerisinde bulunan kafein bilinen en güçlü uyarıcılardan biridir. Kahve tüketimi ardından kana geçen kafein, beyninize ulaşarak adrenalin ve nöradrenalin salınımını uyarır. Bu durum, heyecanlandığınızda olan şey ile tamamen aynı şekilde hareket etmenizi sağlar. Atik olursunuz, harekete geçmeye hazır hissedersiniz ve zihniniz açılır. Adrenalin ve nöradrenalin “kaç veya savaş” refleksini aktivite eder. Bu, doğada sıkça görebileceğimiz hayatta kalma savaşının bize mirasıdır. Yapılan araştırmalar da bahsettiğim mekanizmayı doğrular nitelikte sonuçlar veriyor. Kahve tüketimi enerjik olmanızı, daha aktif düşünmenizi sağlar. Ayrıca kafein egzersiz performansını da arttırır.
Kahvenin diğer faydaları
İçerdiği antioksidanlar ile beraber hücre hasarını engeller ve uzun yaşamaya yardım edebilir.
Karaciğer kan akımını arttırarak ve hücresel korumaya yardım ederek karaciğer sağlığının geliştirilmesine yardım eder. Ayrıca kahve içmek karaciğer kanserine yakalanma riskini %40’a kadar azaltabilir.
Çok hafif bir etki olsa da kahve yağ yakımına yardım eder.
Kahvenin zararları nelerdir?
Bağımlılık oluşturur. Kahve içerisinde bulunan kafein’in uyarıcı olduğunu belirtmiştim. Kahve tüketimini sürekli bir şekilde devam ettirirseniz bu uyarıcı his bağımlılık oluşturur ve kendinizi mutlu etmeniz için daha fazla kahve içmeniz gerekir. Eğer bağımlılığa karşılık vermez ve kahve tüketmezseniz kendinizi kötü, yorgun ve mutsuz hissedebilirsiniz. Bağımlılığın en kötü yanı da bu.
Kahve tüketimi bedeninizi ve beyninizi ateşler. Bu durum birçok kişi için güvenlidir. Ama bazı kişiler kaygı ve panik bozukluğuna yatkındır. Özellikle gece saatlerinde ve sürekli kahve tüketimi kaygı problemi oluşturabilir. Ayrıca kahvenin uyarıcı etkisi uyku problemlerine de neden olur. Uyku bozukluğu ise birçok mental ve kronik fiziksel bozukluk ile ilişkildir.
Kahve tüketimi ise az bile olsa tansiyon artışı oluşturur. Bu etki özellikle hali hazırda tansiyon hastalığı olanlar için önemlidir.
Kahve içmeye devam etmek isteyenler için bu deneyimi olumlu hale getirmek çok kolay. Sadece önerilerimi takip edin.
Ne kadar kahve tüketmeliyiz? Kahve tüketiminde neye dikkat emeliyiz?
- Kahvenize şeker, tatlandırıcı, krema ve süt eklemeyin. Eğer kahvenizi yumuşatmak istiyorsanız tereyağı veya hindistan cevizi yağı ekleyebilirsiniz.
- Hazır kahveleri almayın. Bu kahvelerin üretiminde çok fazla tarım ilacı ve zararlı maddeler kullanılır. En iyi kahve organik kahve taneleridir.
- Aç karnına kahve içmeyin. Çünkü aç karnına kahve içmek kan şekerinizi düşürebilir.
- Çok fazla kavrulmuş (örnek olarak Türk kahvesi) kahveleri tercih etmeyin. Çünkü kahve içerisinde bulunan ve çok değerli bir antioksidan olan klorojenik asit kavrulma ile kaybedilir. Tercihiniz az kavrulmuş kahveler yönüne olmalı.
- Kahveyi mümkünse düşük ısılarda demleyin. Bunun için alternatif birçok yöntem mevcut.
- Haftada beş gün, günde bir su bardağından fazla kahve tüketmemeye çalışın.