Cildinizde sürekli morluklar oluşuyorsa dikkat! Hastalık habercisi olabilir
Halk arasında morarma, yaralanma, cildin renk değişikliği çok fazla önemsenmemekle birlikte evde uygulanan yöntemlerle geçirilmeye çalışılmaktadır. Herhangi bir çarpma olmadan, kendi kendine oluşan morarmalar ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Ciltte oluşan morarmalar düşünülenin aksine önem verilmeli ve bir uzman doktora gösterilmelidir. Peki ya darbe almadan, ciltte oluşan morarmaların sebebi ne olabilir?
Darbe olmadan oluşan morarmaları ciddiye alın
Cilt yüzeyinde oluşan 1 cm’lik morarmaların, herhangi bir darbe ya da travmalara bağlı olmadan oluşması önem verilmesi gereken bir durumdur. Deri altında oluşan kanamalar, darbe sonucunda olmadıysa başka bir hastalığın habercisi olabilir nitelikte olduğunu unutmamak gerekir. Cildinizde oluşan sebepsiz morarmaları bir uzman doktora göstermek, ileride oluşabilecek hastalıklara karşı bir önlem olurken aynı zamanda mevcut olan hastalığı da göstermektedir. Ciltte karşılaşılan morarma için olarak bu morarma bir darbeye mi bağlı yoksa kendiliğinden mi olduğu belirlenmelidir. Ciltte oluşan morarma, ilk olarak önce sarı-yeşil daha sonra siyah bir renge dönüşerek kaybolur. Travma sonucunda oluşan morarmanın olmaması durumunda doktor uzmana göstermek önemlidir.
Ciltte oluşan morarma kan hastalığını ele verir
Ciltte sebepsiz oluşan morarmalar kan hastalığını haber veriyor olabilir. Kandaki pıhtılaşma dolayısıyla, ciltte morarmaya sebep olabilirken vücutta pıhtılaşmaya yarayan bazı proteinlerin eksik olması dolayısıyla da morarmalara meydana gelmektedir. Bazı durumlarda lösemi hastaları, lenf bezi tümörleri veya kemik iliği kanserleri hastalığına sahip olan insanlarda da morarmalar meydana gelmektedir. Morarmaların yanı sıra; diş eti kanamaları, burun kanamaları gibi durumlar da yaşanabilir. Bu gibi durumların yaşanması durumunda direkt olarak doktora başvurulması gerekmektedir.
Kullanılan ilaçlar dolayısıyla morarmalar gözlemlenebilir
Aspirin gibi kan sulandırmaya yarayan ilaçları kullanan insanların vücudunda oluşan morarmalar beklenen morarmalardır. Halk arasında kortizon olarak bilinen ilaçlar olma üzere antidepresan ilaçları da vücutta morarmaların oluşmasına sebep olmaktadır. Bu gibi ilaçları kullanan insanlar, ciltlerinde morarma gördükleri taktirde ilacı kesmek yerine, doktorlarına başvurmaları gerekmektedir.
Yaş kaynaklı morarmalar olabilir
Yaşlanma belirtisi olarak, genç yaşlarda oluşmayan morarmalar yaşlanmanın etkisiyle görülebilir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte, cilt elastiğini kaybederek inceldiği bir döneme girer ve bu incelme cildin hasarlara karşı kendini koruyamaz hale gelir. Aynı zamanda, yaşın ilerlemesiyle birlikte kan damarları daha kırılgan hale gelerek, daha kolay morartıların oluşmasına sebep olur.
Aşırı güneşlenme morluğa sebebiyet verebilir
Aşırı güneşlenmek cildi incelttiği için, hasarlara karşı cildi daha savunmasız hale getirebilir. Güneşe karşı morarma, diğer morarmalardan biraz daha farklıdır. Çarpma ya da darbe haricinde aşırı güneşlenme dolayısıyla oluşan morarmalarda ağrı ve hassasiyet durumu gözlenebilmektedir.
C vitamini eksikliği morluğa sebep olabilir
Dengeli ve düzenli beslenmeyen kişilerde sık rastlanan c vitamini eksikliği, morarmaların oluşasında etkili olabilmektedir. C vitamini eksikliği sonucunda, morar ve diş eti kanamalarının olduğu gözlemlenmiştir.
Spor yapanlar egzersizi abartmamalı
Spor esnasında yapılan egzersizlerin abartılması sonucunda, aşırı zorlanma sonucunda kan damarlarında oluşan kaçaklar sonucunda cilt altında kanamalar meydana gelmektedir. Aşırı egzersiz sonucunda oluşan morluklar, dinlenme ve moraran bölgeye soğuk buz takviyesi ile geçmektedir.
Aşırı alkol morarmalara neden olur
Aşırı alkol tüketmek, kemik iliğine toksik etki yaratmaktadır. Aşırı alkol, pıhtılaşma hücrelerinin bozulmasını etkileyerek morarma oluşturmaktadır.
Ciltte oluşan morluklar bu hastalıkların habercisi olabilir!
Ciltte sebepsiz yere oluşan morluklar bu hastalıkların habercisi olabilmektedir. Ciltte sebepsiz yere morarma olduğunu gözlemlediğiniz taktirde uzman bir doktora gitmenizde fayda vardır. İşte morarmanın habercisi olabilecek o hastalıklar;
- Kafa içi kanama
- Beynin oksijensiz kalması
- Konjenital kalp ve damar anomalileri
- Kapak hastalıkları
- Kalp yetmezliği
- Pıhtılaşma hastalığına bağlı; lösemi, lenf bezi gibi hastalıklar
- Kan hastalıklarına bağlı oluşan ani morarmalar
- Bacaklarda, özellikle masa başı çalışan insanlarda damar yetmezliği problemi