Bitki Çayı

Çinlilerin uzun yaşama sırrı: ‘Kombu çayı’ nedir?

Çinlilerin sağlık iksiri olarak adlandırdıkları Kombu Çayı, dünya genelinde en çok tüketilen ve sayısız faydası olan şifalı içeceklerin başında gelir. Bu yazıda sizler için Kombu Çayı’nın ne olduğunu, faydalarını ve nasıl yapıldığını detaylı bir şekilde anlatıyoruz.

Kombu Çayı Nedir?

Kombucha da denilen Kombu çayı, ilaç olarak da kullanılan fermente olmuş bir çay çeşididir. Ana yurdu Doğu Asya’dan Avrupa’ya kadar yayılarak tanınmıştır. Kombu, fermante olurken diske benzeyen ve jelatin kıvamında bir zardan meydana gelen mantar oluşur. Çayın içeriğini Kombucha isimli çay mantarı oluşturur.

Kombu Çayının Faydaları

Kombu Çayı’nın saymakla bitmeyen faydalarını sizler için listeledik:

  1. Ömrü uzatır
  2. Bağışıklık sistemine destek verir, vücut dengesinin yeniden yapılandırılmasını sağlar
  3. Kalp ritmini düzenler
  4. Astımı tedavi eder, sık sık oluşan astım krizlerine iyi gelir
  5. Kanserin önlenmesi ve tedavi edilmesinde faydası tartışılmazdır
  6. Sindirim sistemi sağlık bulur, probiyotik içeriği sayesinde doğal florası korunur ve yeniden yapılandırılma süreci başlar
  7. Vücutta sağlıklı bir pH dengesinin oluşmasını sağlar
  8. Salgı bezlerini uyarır
  9. Vücuttaki zehirli madde ve toksinlerin suda çözünerek atılmasını sağlar
  10. Metabolizmayı uyarır
  11. Kan dolaşımını hızlandırır, kanı durulaştırır ve temizler
  12. Yüksek tansiyonu düşürür
  13. Ruhu teskin eder, huzursuzluğa iyi gelir
  14. Hemoroid tedavisinde etkilidir
  15. Gut hastalığına iyi gelir
  16. Kan şekeri seviyesini dengeler, şeker hastalığını tedavi eder
  17. Yorgunluğu alır, sinirliliğe iyi gelir
  18. Sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlar, mide problemlerine iyi gelir
  19. Alerjiyi hafifletir
  20. Böbrek fonksiyonlarını geliştirir, böbreklerdeki kumun dökülmesini ve safra kesesindeki taşların düşürülmesini sağlar.
  21. Karaciğeri yumuşatır ve yenilenmesini sağlar
  22. Antioksidan olması sebebiyle radyasyona karşı korur ve serbest radikallerle savaşır
  23. Damar sertliğini tedavi eder
  24. Gevşemiş eklemleri güçlendirir
  25. Eklem iltihabı ve romatizmaya iyi geldiği bilinmektedir
  26. Bademciklerin tedavisinde de kullanılır
  27. Vücuttaki ürik asit ve kolesterolün suda çözünerek vücuttan tahliyesini sağlar
  28. Bağırsak tembelliğinin azaltılmasına yardımcı olur
  29. Yorgunluğu alır, anjine, sinirliliğe iyi gelir
  30. Herpes virüsünün uçuk oluşturmasına engel olur
  31. Siğil ve lekelere iyi gelir
  32. Bronşite iyi gelir, öksürük ve balgamı giderir
  33. Baş ağrılarına iyi gelir
  34. Uykusuzluğa çaredir
  35. Mikrobik kökenli ishali durdurur
  36. Kolite iyi gelir
  37. Menopoz dönemi şikayetlerini düzenler
  38. Bademciklerin tedavisinde de kullanılır
  39. Saçların uzamasına yardımcı olur, kelliğe doğal çözümdür
  40. Saçlardaki grileşmeyi giderir ve saç renginin koyulaşmasını sağlar
  41. Korneadaki sorunları ve kataraktı giderir
  42. Kilo kaybını kolaylaştırır, yağları yok eder
  43. Susuzluğu giderir
  44. Mantar enfeksiyonlarına karşı mücadele eder, deri üzerinde nemlendirici vazifesi görür
  45. Ciltte meydana gelen kırışıklıkları, leke ve çilleri yok eder
  46. Böcek, pire, sivrisinek ısırıklarına sürüldüğünde, kabartıları yumuşatır
Kombu çayı
Kombu çayı / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Kombu Çayı Nasıl Yapılır?

Kombu Çayı’nın yapılışı oldukça basittir. İşte adım adım tarifi:

  1. 3 litre içme suyu çelik tencerede kaynatılır, su kaynamaya başlayınca 1,5 su bardağı toz şeker eklenip 5 dakika daha kaynatılır. Sonrasında ocak kapatılıp, kaynamış suyun içine 10 adet siyah poşet çay atılır. 15 dakika kadar demlendikten sonra çay poşetleri tencereden alınır ve bekletililir.
  2. Çay, sonrasında temiz bir cam kavanoz veya geniş ağızlı bir cam kasenin içine boşaltılır. Kavanoz yahut kabın ağız kısmı ne kadar geniş olursa çay da o denli hızlı fermente olur. Mantar oluşmaya başladıktan sonra mantarın açık renkli kısmını daima yukarı bakması gerekir.
  3. Mantar kavanozun dibine doğru çökmeye başladıysa ve yüzeye doğru hareket etmiyorsa mantarın ters dönüp dönmediği kontrol edilir ve yeniden yüzeye yerleştirilir
  4. Cam kap temiz bir tülbentle örtülerek kapatılır ve etrafına lastik geçirilir
  5. Kavanozun oda sıcaklığında tutulması gerekir. Çok sıcak veya çok soğuk ortamlar uygun değildir. Doğrudan güneş ışığı da zararlıdır. 19 ila 29 derece arasındaki sıcaklık ideal sıcaklıktır.

Kombu Çayı, düzenli olarak tüketildiğinde tüm bu faydaları sağlayabilecek güçlü ve etkili bir içecektir. Şifalı etkilerinden faydalanmak isteyenler, bu doğal ve sağlıklı içeceği düzenli olarak tüketmeye özen göstermelidirler.

Sonuç

Çinlilerin uzun yaşama sırrı olarak bilinen Kombu Çayı, sağlık iksiri niteliğinde bir içecektir. Sayısız faydası olan bu şifalı içecek, dünya genelinde en çok tüketilen ve popülerliği her geçen gün artan bir içecektir. Fermente edilmiş bir çay çeşidi olan Kombu Çayı, lezzetinin yanı sıra yenileyici, onarıcı ve detoks etkisi yapan özellikleri ile tanınır. Özellikle bağışıklık sistemine destek vermesi, vücut dengesinin yeniden yapılandırılmasını sağlaması, kalp ritmini düzenlemesi, astımı tedavi etmesi ve kanserin önlenmesi ve tedavi edilmesinde faydası tartışılmazdır.

Kombu Çayı’nın nasıl yapıldığına dair detaylı bilgiler ve adım adım tarifi ile evde kolaylıkla hazırlayabilir ve bu şifalı içeceğin sağladığı faydalardan yararlanabilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Bitki Çayı

Hibiskus çayının faydaları nelerdir, hibiskus çayı nasıl yapılır?

Son yılların en yaygın trendi sağlıklı yaşam alışkanlığı aslında daha kaliteli bir yaşama adım atmak için hepimizde bulunması gereken bir
Papatya
Bitki Çayı

Papatya çayının faydaları nelerdir?

Yıllardır pek çok derde deva olan papatya çayı birçok kişi tarafından sıklıkla tercih edilir. Sağlığına çok faydalı olan papatya çayı,