Çinlilerin uzun yaşama sırrı: ‘Kombu çayı’ nedir?
Çinlilerin sağlık iksiri olarak adlandırdıkları Kombu Çayı, dünya genelinde en çok tüketilen ve sayısız faydası olan şifalı içeceklerin başında gelir. Bu yazıda sizler için Kombu Çayı’nın ne olduğunu, faydalarını ve nasıl yapıldığını detaylı bir şekilde anlatıyoruz.
Kombu Çayı Nedir?
Kombucha da denilen Kombu çayı, ilaç olarak da kullanılan fermente olmuş bir çay çeşididir. Ana yurdu Doğu Asya’dan Avrupa’ya kadar yayılarak tanınmıştır. Kombu, fermante olurken diske benzeyen ve jelatin kıvamında bir zardan meydana gelen mantar oluşur. Çayın içeriğini Kombucha isimli çay mantarı oluşturur.
Kombu Çayının Faydaları
Kombu Çayı’nın saymakla bitmeyen faydalarını sizler için listeledik:
- Ömrü uzatır
- Bağışıklık sistemine destek verir, vücut dengesinin yeniden yapılandırılmasını sağlar
- Kalp ritmini düzenler
- Astımı tedavi eder, sık sık oluşan astım krizlerine iyi gelir
- Kanserin önlenmesi ve tedavi edilmesinde faydası tartışılmazdır
- Sindirim sistemi sağlık bulur, probiyotik içeriği sayesinde doğal florası korunur ve yeniden yapılandırılma süreci başlar
- Vücutta sağlıklı bir pH dengesinin oluşmasını sağlar
- Salgı bezlerini uyarır
- Vücuttaki zehirli madde ve toksinlerin suda çözünerek atılmasını sağlar
- Metabolizmayı uyarır
- Kan dolaşımını hızlandırır, kanı durulaştırır ve temizler
- Yüksek tansiyonu düşürür
- Ruhu teskin eder, huzursuzluğa iyi gelir
- Hemoroid tedavisinde etkilidir
- Gut hastalığına iyi gelir
- Kan şekeri seviyesini dengeler, şeker hastalığını tedavi eder
- Yorgunluğu alır, sinirliliğe iyi gelir
- Sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlar, mide problemlerine iyi gelir
- Alerjiyi hafifletir
- Böbrek fonksiyonlarını geliştirir, böbreklerdeki kumun dökülmesini ve safra kesesindeki taşların düşürülmesini sağlar.
- Karaciğeri yumuşatır ve yenilenmesini sağlar
- Antioksidan olması sebebiyle radyasyona karşı korur ve serbest radikallerle savaşır
- Damar sertliğini tedavi eder
- Gevşemiş eklemleri güçlendirir
- Eklem iltihabı ve romatizmaya iyi geldiği bilinmektedir
- Bademciklerin tedavisinde de kullanılır
- Vücuttaki ürik asit ve kolesterolün suda çözünerek vücuttan tahliyesini sağlar
- Bağırsak tembelliğinin azaltılmasına yardımcı olur
- Yorgunluğu alır, anjine, sinirliliğe iyi gelir
- Herpes virüsünün uçuk oluşturmasına engel olur
- Siğil ve lekelere iyi gelir
- Bronşite iyi gelir, öksürük ve balgamı giderir
- Baş ağrılarına iyi gelir
- Uykusuzluğa çaredir
- Mikrobik kökenli ishali durdurur
- Kolite iyi gelir
- Menopoz dönemi şikayetlerini düzenler
- Bademciklerin tedavisinde de kullanılır
- Saçların uzamasına yardımcı olur, kelliğe doğal çözümdür
- Saçlardaki grileşmeyi giderir ve saç renginin koyulaşmasını sağlar
- Korneadaki sorunları ve kataraktı giderir
- Kilo kaybını kolaylaştırır, yağları yok eder
- Susuzluğu giderir
- Mantar enfeksiyonlarına karşı mücadele eder, deri üzerinde nemlendirici vazifesi görür
- Ciltte meydana gelen kırışıklıkları, leke ve çilleri yok eder
- Böcek, pire, sivrisinek ısırıklarına sürüldüğünde, kabartıları yumuşatır
Kombu Çayı Nasıl Yapılır?
Kombu Çayı’nın yapılışı oldukça basittir. İşte adım adım tarifi:
- 3 litre içme suyu çelik tencerede kaynatılır, su kaynamaya başlayınca 1,5 su bardağı toz şeker eklenip 5 dakika daha kaynatılır. Sonrasında ocak kapatılıp, kaynamış suyun içine 10 adet siyah poşet çay atılır. 15 dakika kadar demlendikten sonra çay poşetleri tencereden alınır ve bekletililir.
- Çay, sonrasında temiz bir cam kavanoz veya geniş ağızlı bir cam kasenin içine boşaltılır. Kavanoz yahut kabın ağız kısmı ne kadar geniş olursa çay da o denli hızlı fermente olur. Mantar oluşmaya başladıktan sonra mantarın açık renkli kısmını daima yukarı bakması gerekir.
- Mantar kavanozun dibine doğru çökmeye başladıysa ve yüzeye doğru hareket etmiyorsa mantarın ters dönüp dönmediği kontrol edilir ve yeniden yüzeye yerleştirilir
- Cam kap temiz bir tülbentle örtülerek kapatılır ve etrafına lastik geçirilir
- Kavanozun oda sıcaklığında tutulması gerekir. Çok sıcak veya çok soğuk ortamlar uygun değildir. Doğrudan güneş ışığı da zararlıdır. 19 ila 29 derece arasındaki sıcaklık ideal sıcaklıktır.
Kombu Çayı, düzenli olarak tüketildiğinde tüm bu faydaları sağlayabilecek güçlü ve etkili bir içecektir. Şifalı etkilerinden faydalanmak isteyenler, bu doğal ve sağlıklı içeceği düzenli olarak tüketmeye özen göstermelidirler.
Sonuç
Çinlilerin uzun yaşama sırrı olarak bilinen Kombu Çayı, sağlık iksiri niteliğinde bir içecektir. Sayısız faydası olan bu şifalı içecek, dünya genelinde en çok tüketilen ve popülerliği her geçen gün artan bir içecektir. Fermente edilmiş bir çay çeşidi olan Kombu Çayı, lezzetinin yanı sıra yenileyici, onarıcı ve detoks etkisi yapan özellikleri ile tanınır. Özellikle bağışıklık sistemine destek vermesi, vücut dengesinin yeniden yapılandırılmasını sağlaması, kalp ritmini düzenlemesi, astımı tedavi etmesi ve kanserin önlenmesi ve tedavi edilmesinde faydası tartışılmazdır.
Kombu Çayı’nın nasıl yapıldığına dair detaylı bilgiler ve adım adım tarifi ile evde kolaylıkla hazırlayabilir ve bu şifalı içeceğin sağladığı faydalardan yararlanabilirsiniz.