Cumartesi eczaneler açık mı? Eczane açılış ve kapanış saatleri
İnsanların doktor muayeneleri sonrasında ya da küçük rahatsızlıkların karşısında kullanmaları gereken medikal ürünler olduğunda gittikleri eczaneler özellikle düzenli ilaç kullanımı olanlar için önem arz ediyor. Anlık olarak yaşanan acil durumlarda eczanelerden yardım alan insanların daha sık bir şekilde merak ettiği bir konu olan eczanelerin çalışma saatleri ise belirli bir düzende işliyor. Genel olarak nöbetçi eczane terimi akıllarda hafta sonu çalışan eczane olarak kalsa da, eczanelerin Cumartesi günleri çalışıp çalışmadığı henüz çoğu kişi tarafından bilinmiyor.
Eczaneler Cumartesi açık mı?
Bilindiği üzere eczaneler 7 gün 24 saat çalışan kurumlar arasında yer alıyorlar. Genel konseptleri gereği vatandaşların reçeteli ilaçlarını ve medikal ihtiyaçlarını barındıran eczaneler aynı zamanda küçük çaplı acil bir sağlık durumunda yani tansiyon yükselmesi, bayılma ya da bu gibi durumlarda yardım alabileceğiniz yerler olarak biliniyorlar. Bunların yanı sıra kilo ölçümü, boy ölçümü, tansiyon ölçümü ve kan şekeri ölçümü gibi konularda da yardım alabileceğiniz alanlar olan eczanelerin genel çalışma saatleri hafta içi günleri için 24 saat açık olarak belirleniyor. Ancak bu durum biraz değişken. Genelde eczaneler hafta içi günlerde akşam saatlerine net olarak 19:00’da kepenklerini kapatıyor ve günlük çalışmaları bitmiş oluyor. Bu saatlerin devamında sabaha kadar devam eden çalışmaları ile nöbetçi eczaneler karşımıza çıkıyor. İnsanların en yanlış bildiği ise cumartesi günleri nöbetçi eczanelerin çalıştığı ve diğer eczanelerin kapalı olduğu bilgisi. Eczaneler Cumartesi günleri de tıpkı hafta içi günler gibi sabah 9:00 ve akşam 19:00 saatleri arasında hizmet veriyor. normal eczaneler Pazar günlerinde ise kapalı oluyor ve nöbetçi eczaneler açık aklıyor.
Eczane açılış ve kapanış saatleri ne zaman?
Eczaneler hafta içi günleri olan Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri ile birlikte hafta sonları da Cumartesi günleri olacak şekilde haftada 6 gün sabah 09:00 ile akşam 19:00 saatleri arasında hizmet veriyor. bu saatler dışında ise belirlenmiş olan nöbetçi eczaneler görev yapmaya devam ediyor. Bu şekilde nöbetçi olmayan eczaneler haftada 6 gün ve günde 12 saat açık oluyor.
Nöbetçi eczaneler nerede bulunur?
Nöbetçi eczane terimini duyan insanlar bu terimin belirli bir bölgede yer alan belirli bir eczaneyi belirttiğini düşünebilir. ancak nöbetçi eczaneler her hata belirlenen eczanelerdir. Nöbetçi eczaneler Bölge Eczacılar Odası ya da temsilcileri tarafından haftalık olarak belirlenir. Her nöbetçi eczane haftalık olarak çalışır. Bu programa haftada bir değişir ve bir kez nöbetçi eczane olan eczane sonraki hafta nöbetçi eczane olmuyor. Nöbetçi eczaneler her bölgede bulunuyor ve mahallenizdeki herhangi bir kapalı eczanenin camına asılan kağıtlarda nöbetçi eczane isimleri ve adreslerini görebiliyorsunuz. Bu şekilde insanların hafta sonu acil bir durumda medikal imkanlardan yararlanmaya devam edebilmeleri sağlanıyor.
Hangi eczaneler nöbetçi eczane olur?
Tüm eczaneler nöbetçi eczane olmaz. Nöbetçi eczane arayanların bu konuda en yanlış bildiği kısım da budur. Nöbetçi eczaneler genellikle sağlık kurumlarının ve hastanelerin çevresinde bulunurlar. Eğer bulunduğunuz çevrede herhangi bir sağlık kuruluşu ya da hastane yoksa, genel olarak o bölgede nöbetçi eczane aramak da yanlış olacaktır. Yönetmeliklerine göre nöbetçi eczanelerim bir sağlık kurum ve kuruluşu çevresinde olmaması halinde, nöbetçi olmasına gerek yoktur. Yani eğer pazar günleri bir nöbetçi eczane arıyorsanız, mobil cihazlarınızdan bir hastane ya da sağlık kuruluşunu arayarak kolaylıkla bu eczaneleri bulabilirsiniz.
Eczanelerde hangi hizmetler verilir?
Eczane denildiğinde aklınıza yalnızca ilaç satışı gerçekleştiren kurumlar gelebilir. Ancak bir eczanenin tanımı yalnızca bu değildir. Eczanelerde ilaçlar dışında medikal ürünler de bulabilirsiniz. Yalnızca reçete ile satılan ilaçlar değil, aynı zamanda doğal bakım ürünleri ve de destekleyici vitaminler ile besinleri de eczanelerden temin edebilirsiniz. Bunun dışında küçük çapkı sağlık kontrollerini de eczanelerde yapabilirsiniz. Bu kontroller kilo ve boy ölçümü, tansiyon ölçümü ve kan şekeri ölçümü şeklinde karşımıza çıkar. Aynı zamanda belirli geçici sağlık engelleri karşısında kullanabileceğiniz medikal ürünler de eczanelerde satılmaktadır. Boyunluk ve koltuk değnekleri bu ürünlere örnek olarak verilebilir. Aynı zamanda eczanelerde küçük yaralar için pansuman işlemleri de gerekli durumlarda gerçekleştirilebilir.