Damar tıkanıklığına neden olan besinler nelerdir?
Gündelik hayatta tükettiğimiz besinlerin çok büyük bir kısmı içerisinde birden fazla kimyasal madde içermektedir. Özellikle günümüz dünyasında çok hijyenik ve ya tamamen doğal bir ürün bulmak bir hayli zordur. Hemen hemen her alanda aktif bir şekilde kullanılan ilaçlar, kimyasal maddeler ve buna benzer daha pek çok madde insan sağlığını çok ciddi bir şekilde etkilemektedir. Günümüz dünyasında daha fazla ürün elde etmek için tarımda kullanılan kimyasal ilaçlar ürünler vasıtasıyla bizlere de geçmektedir. Bu kimyasallar zamanla vücudumuzda birikerek pek çok problemin ortaya çıkmasına neden olmaktadırlar. Toksin maddeler (zararlı madde) olarak adlandırılan bu zararlı kimyasallar vücudun hastalıklar karşısında çok savunmasız kalmasına neden olmaktadır. Vücut direncinin kırılmasıyla beraber pek çok hastalık insan ömrünü yavaş yavaş kısaltmaktadır. Öyle ki yapılan pek çok bilimsel çalışmanın neticesinde kalp krizleri, damar tıkanıklıkları ve buna benzer daha pek çok hastalığın çok ciddi ölüm oranlarına neden oldukları tespit edilmiştir.
Damar tıkanıklığı ve buna bağlı olarak kalp krizlerinin artış göstermesi son yıllarda çok fazla artmış durumdadır. Bunun elbette pek çok nedeni bulunmaktadır. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan fast food tarzı yemekler vücuda çok ciddi bir şekilde hasar vermektedir. bu hasarların boyutu ölüme kadar ilerlemektedir. Aşırı yağlı ve kızarmış zararlı yemeklerin de çok fazla tüketilmesi pek çok insan için tehlike arz etmektedir. Bu besinlerin küçük yaştaki çocuklar tarafından da çok fazla sevilmesi ve tüketilmesi erken yaşlarda pek çok hastalığın oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Yapılan araştırmalara göre anne babalar (ebeveynler) çocuklarını susturmak için pek çok abur cubur vermektedir. Bu abur cuburlar genellikle patates kızartması olmaktadır. patates kızartması hakkında yapılmış pek çok bilimsel araştırma mevcuttur. Bu araştırmaların genelinde de patates kızartmasının çok zararlı olduğu ve ilerleyen yaşlarda (yaşlılık) damar tıkanıklıklarına neden olduğu tespit edilmiştir. Ancak buna rağmen pek çok insan zararına aldırış etmeden severek tüketmektedir.
Patates kızartmaları sadece bir örnekti. Daha bunun gibi pek çok zararlı besin vücut sağlığını çok fazla etkilemekte ve damar tıkanıklığına neden olmaktadır. Bilim adamları damarların tıkanma nedenlerine baktığında beslenme alışkanlığındaki değişikliklerin çok fazla etkili olduğunu tespit etmişlerdir. Örneğin düzenli bir beslenme alışkanlığı olmayan insanlarda sürekli yemek yeme isteği oluştuğundan vücut haddinden fazla çalışmakta ve dinlenmeye fırsat bulamamaktadır. Bu da berberinde damar tıkanıklığı başta olmak üzere pek çok hastalığı getirmektedir. Düzensiz beslenme alışkanlığı damar tıkanıklığının yanı sıra pek çok cilt hastalığına da davetiye çıkarmaktadır. Akne, sivilce, kızarıklık, deride döküntü, kuruluk ve enfeksiyon gibi pek çok problemin oluşmasına olanak sağlamaktadır.
Damar tıkanıklığı nasıl oluşur?
Damar tıkanıklığı beraberinde her zaman olmasa da kalp krizini getiren çok büyük bir problemdir. Erken müdahale edilmediği takdirde ölümle sonuçlanacak kadar çok dikkat edilmesi gereken hassas bir konudur. Damarların tıkanmasını araştıran pek çok bilim adamı ve uzman hekim tıkanmanın tüketilen besinlerle doğrudan ilişkili olduğunu tespit etmiştir. Tüketilen zararlı besinlerin içerisinde bulunan toksin maddeler (zararlı maddeler) zamanla vücutta birikerek pek çok hastalığın oluşmasına neden olmaktadırlar. Bu toksin maddeler zamanla artarak damarların tıkanmasına ve hiç istenmeyen pek çok problemin baş göstermesine neden olduklarından pek çok uzman hekim damar tıkanıklığı konusunda tüketilen besinlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtmektedirler. Sonu ölümle bitebilecek kadar çok hassas bir konu olduğundan mutlaka tüketilen besinlere dikkat edilmelidir. Aksi takdirde insan kendisini pek çok hastalığın pençesinde bulabilir.
Damar tıkanıklığına neden olan besinler nelerdir?
Aşırı yağlı ve kızarmış yemekler;
Damar tıkanıklığı denilince akıllara ilk başta kızarmış yemekler gelmektedir. Aşırı kızarmış ve aşırı yağlı olan bu yemekler pek çok uzman hekimin de hemfikir olduğu bir konudur. Damarların önünde adeta beton etkisi yaratan bu zararlı besinler insan sağlığı açısından çok ciddi problemlere hatta ölümlere neden olmaktadırlar. Özellikle son zamanlarda dünya genelinde artan fast food tarzı zararlı yemeklerin artması, patates kızartmaları ve cips tarzı ürünler damar için çok büyük tehlikelere yol açmaktadırlar. Yediden yetmişe tüm insanların severek tüketmekte olduğu bu zararlı besinler bizler farkında olmadan vücudumuzu zehirlemekte ve pek çok toksin maddenin (zararlı madde) birikmesine neden olmaktadırlar. Bu toksin maddeler zamanla damarların tıkanmasına yol açarak ölümlere kadar ilerleyebilmektedirler. Onun için aşırı kızarmış yemeklerden, çok fazla yağlı yemeklerden ve cips tarzı ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır.
Aşırı tuzlu yemekler yemek;
Her şeyin fazlası zarardır lafını tüm hayatımıza uyarlayabiliriz. Bu laf gerçekten de son derece doğru ve üzerinde düşünülmesi gereken bir laftır. Yemeklerde de aşırıya kaçmanın pek çok zararı bulunmaktadır. Özellikle tuz ve tatlı dengesinin haddinden fazla kullanılması ve tüketilmesi beraberinde hiç istenmeyen sonuçlara neden olabilmektedir. Bu istenmeyen sonuçlardan biriside son derece hassas ve önemli bir konu olan damar tıkanıklığıdır. Damarların tıkanması sadece belli bir uzvun çalışmamasına yol açmamaktadır. Aksine tüm vücudun dengesini bozmakta ve erken müdahale edilmediğinde de ölümle sonuçlanabilmektedir.
Bu konu hakkında dikkat edilmesi gereken en önemli husus şudur. Tuz, vücut için son derece gerekli olan bir üründür. Ancak tuzun dengesini korumak son derece önemlidir. Yani vücudun temel yapı taşlarından birisi olan tuzun gerektiği kadar kullanılması ve asla aşırı tüketilmemesi oldukça önemlilik arz etmektedir. Tuz çok fazla ve aşırı kullanıldığında tansiyon ve damar hastalıklarına neden olmaktadır. Nitekim bu konuyla alakalı yapılmış olan pek çok bilimsel araştırma bu gerçeği desteklemektedir. Onun için yemeklere tuz atarken mutlaka ölçülü bir şekilde atmak gerekmektedir.
Trans yağı ve karbonhidratlar;
Damar tıkanıklığının bir başka sebebi de hiç kuşkusuz trans yağlar ve karbonhidratlardır. Her iki üründe vücut sağlığı için son derece zararlı olabilecek ürünlerdir. Aşırı kullanıldığında damar tıkanıklığı başta olmak üzere birden fazla hastalığa neden olmakta ve vücut direncini kırmaktadır. Direnci kırılan vücut pek çok hastalığın pençesine düştüğünde telafisi mümkün olmayan çok ciddi hastalıklarla boğuşabilmektedir. Konuyla alakalı yapılmış olan sayısız bilimsel araştırma mevcuttur. Bu araştırmalar aşırı tüketilen trans yağının ve karbonhidratların damar tıkanıklığına neden olduklarını ortaya koymuştur. Ayrıca insanların çok fazla kilo almalarını ve obeziteye yakalanma ihtimallerini arttırdığı için de çok tehlikelidir. Aşırı kilolar sınırlı hareket becerisine neden olduklarından yine damar tıkanıklığı başta olmak üzere pek çok hastalığa neden olmaktadırlar. Kalp ve damar hastalıklarına neden olan bu olay insanların ruh sağlığını da çok ciddi bir şekilde etkilemektedir. Bu tür insanlar daha karamsar, mutsuz ve depresif olabilmektedirler. Bu da fiziksel olarak insanların daha çok hastalanmasına yol açmaktadır.
Damar tıkanıklığına karşı neler yapılabilir?
Damar tıkanıklığına karşı alınabilecek pek çok tedvir bulunmaktadır. Üstelik bu tedbirler çok zorda değildir. İlk önce aşırı yağlı ve kızarmış yemekler yerine daha sade ve mümkünse haşlanmış besinler tercih etmeliyiz. Ayrıca bol sebze ve meyve ağırlıklı beslenmemiz gerekmektedir. Bunun yanı sıra düzenli bir yemek yeme alışkanlığımızın olması ve aşırılıklardan uzak durmamız gerekmektedir. Aşırı tuzdan, karbonhidrattan, proteinden ve şekerden uzak durmamız lazım. Her şey dengeli ve düzenli olduğu müddetçe damarların sağlığı hep koruma altında olacaktır.