Deri altında sert şişlik neye işaret eder?
Deri altında şişlik problemi endişeye sebebiyet verebiliyor. Bunu yaşayan kişiler bu durumu çeşitli rahatsızlıklara yoruyorlar. Deri altında sert şişlik rahatsızlıkları genellikle endişe verici değildir. Yani bunun altında ciddi bir sağlık sorunu yatmaz. Nadiren ciddi bir rahatsızlıktan kaynaklanırlar. Her şartta uzman bir hekimin görüşünün alınması tavsiye edilir.
Epidermoid Kistler
Bu kistler genel olarak dökülmesi gereken cilt hücreleri dökülemediğinde meydana gelir. Keratin birikmesi sonucunda saç kökleri tahriş olur ya da hasar görür. Buna bağlı olarak bu kistler ortaya çıkar.Yıllarca kaybolmayabilir, yavaş büyürler,kötü kokulu akıntı sızdırabilirler, şişliklerin ortasında minik siyah bir nokta olur. Enfekte olmadıkları sürece ağrıya neden olmazlar. İlaç tedavisi ya da cerrahi operasyonlarla tedavi edilir.
Lipomlar
Cilt altında yağ dokusu biriktiğinde ya da şişlik oluştuğunda meydana gelirler. Genellikle zararsız olurlar ve yaygın olarak görülürler. Nedenleri kesin olarak bilinmez. Belli bir bölgede meydana gelen travmanın sonucu olduğu düşünülür. 40-60 yaş arasında görülürler. Nadiren ağrıya sebebiyet verirler. Dokunulduğunda hareket ediyormuş gibi hissedilirler. Omuz, gövde, boyun ve koltuk altlarında görülürler. Cerrahi yöntemlerle alınabilirler.
Dermotofibromlar
Zamanla kaşınabilir ve acıya neden olabilirler. Küçük travmalar ya da böcek ısırıklarından ortaya çıktıkları düşünülür. Renkleri değişken olmakla birlikte sert ve lastiksidirler.
Genel olarak küçük olup yavaş büyüme gösterirler. Erkeklere göre kadınlara daha sık görülürler. Genel olarak zararsızdırlar. Ancak kaşınma sebebiyle rahatsız edebilirler. Bu durumda uzman hekime gidilerek hekimin önerisiyle bir tedaviye başlanabilir.
Keratoakantom
Ciltten dışarıya doğru çıkan tümörlerdir. Yaygın şekilde görülürler. El ve yüzde görülürler. İlk başlarda sivilce görünümüne sahiptirler. Ancak birkaç hastalık zaman dilimi içinde büyüme gösterirler.
Kaşıntı ve ağrıya neden olurlar. Şişlik merkezleri pul görünümdedir. Daha fazla yaşlılarda ve açık tenli insanlarda görünürler. Yuvarlak, sert ve pembe renktedirler. Bunların tedavisinde ilaç kullanılabilir. Bir diğer yöntem ise cerrahi müdahaledir. Uzman hekim muayenesi sonrasında uygun tedavi yöntemi seçilir.
Deri Apsesi
Cilt altına bakteri yerleştiğinde yuvarlak ve irin dolu bir şişliktir. Genellikle saç köklerinde meydana gelir. Vücudun açık yaralarında da ortaya çıkma ihtimali vardır. Şişliğin etrafı serttir. İltihaplı ve kırmızı bir görünümü vardır. Dokunulduğunda hassasiyet gösterir.
Şişliğin çevresinden irin sızabilir. Birkaç haftalık süreçte kendiliğinden iyileşir. Ancak; deri apsesi büyüme gösteriyorsa, ağrıya sebep oluyor ve yüksek ateş gibi semptomlar gösteriyorsa mutlaka zaman bir hekime başvurulmalıdır.
Şişmiş Lenf Bezleri
Bir süre içinde kendiliğinden iyileşir. Genel olarak büyük bir sağlık sorunu olarak görülmez. Ancak; yinede uzman bir hekimin muayene etmesi gerekir. Uzman hekim gerekli teşhis sonrasında tedavi uygular.
İzleyin: Lenf bezi şişmesi, Lenf Bezi neden şişer? Prof. Dr. Serdar Akgün
Deri Altında Sert Şişlik Neye İşaret?
Deri altında sert şişlik pek çok insanın yaşadığı sağlık sorunlarından biri. İnsanların hayatlarında en az bir kez başlarına gelebilir. Genel olarak endişe edilecek bir durum değildir. Normal olarak kabul edilir.
Deri altında sert şişlik pek çok nedenden kaynaklanabilir. Bunun altında yatan nedenin anlaşılması için uzman muayenesi gerekir. Uzman muayenesi sonucunda bu neden belirlenir ve gerekli tedavi şekli uygulanır.
Deri Altında Sert Şişliklerde Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Yukarıda da bahsedildiği gibi genel olarak ciddi bir duruma işaret etmezler. Yaygın görülen şikayetler arasındadır. Çoğu kişide bir süre sonra normal boyutlarına dönerler. Belli bir zaman geçmesine karşın küçülme göstermez ya da normal boyuta gelmezse uzman hekim muayenesi gerekir.
- Şişliğin içinde irin ya da diğer sıvılar bulunuyorsa ve sızıntı yaşanıyorsa
- Şişlik bölgesi dokunmaya karşı duyarlılık gösteriyorsa
- Şişlik aniden ortaya çıktıysa ve zaman geçmesine rağmen kaybolmuyorsa
- Şişlik bir santimetreden daha uzunsa
- Şişlik ve beraberinde ağrı ya da kızarıklık varsa
- Şişlikte büyüme mevcutsa
Bu gibi durumlarda mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır. Zira bazı şişlikler ilaç tedavisi bazıları ise cerrahi müdahale gerektirebilir.