Dikkat pilavı dünden kaldıysa asla yemeyin. Bir kaşık yense bile…
Her aile, akşamları pilav yaparak akşam yemeği sofralarını şenlendiriyor. Ancak bazı durumlarda yapılan pilav, bir sonraki güne kalıyor. Bu yüzden de diğer günler, pilavı ısıtarak tekrardan tüketmektedir. Fakat uzmanların açıklamalarına göre, pilav ısıtılarak tekraradan tüketilmemeli. Çünkü…
Sağlığınızla oynarsınız
Uzmanlar, pirinç pilavının ısıtılarak tekrardan tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. Çünkü pilav ısıtıldığı zaman zehirlenmeden komaya kada görülen rahatsızlıkların oluşmasına neden olmaktadır. Bununla beraber konunun uzmanları, özellikle yaz aylarında pilavın ısıtılarak tekrardan tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca pilav, buzdolabına koyulduğu vakit bakteri sayısında artış göstermekte. Ancak pilavda biriken bu bakteriler, ısıtıldığı zaman ortadan kaybolmuyor. Bu yüzden de pirinç pilavını ısıtarak tekrardan tüketmemeli, porsiyon olarak hazırlamalıyız.
Pilav hazırlarken dikkat edin
Konu ile ilgili birçok uzman, pirinç pilavının nasıl pişirilmesi gerektiği hakkında yorumlarda bulundu. Bununla birlikte genel düşünce, pirinç pilavı hazırlarken pirinçlerin suda bekletilmesi. Hatta uzmanlar bu sürenin en az 1 gece olduğunu söylemekte. 1 gece boyunca pişireceğiniz pirincin suda beklemesi gerekiyor. Daha sonra ise pirincin suyu dökülür ve pilavı o şekilde hazırlarsınız. Aksi takdirde pirinç pilavlarının sadece suda yıkayarak pişirilmesi, belirli hastalıkların baş göstermesine neden olabilmektedir. Eğer aceleniz varsa, en azından 1 saat kadar pirinçleri suda bekletmeniz önerilmektedir.
Pilav neden ısıtılmamalı?
Pilavı doğru bir şekilde ısıtmadığınız takdirde, pilavı tekrardan ısıtıp tüketmek belirli rahatsızlıkların oluşmasına neden olabiliyor. Bununla birlikte Kuzey Carolina Üniversitesi Gıda Güvenliği Uzmanı Benjamin Chapman, pirinç pilavları ile ilgili bazı araştırmalar yaptı. Pirinç pilavlarının pişirilmesi esnasında pirinçte bulunan bacillus cereus mikrobu ölmeyebiliyor. Bu yüzden de pirinç pilavının tekrardan ısıtılması, belirli hastalıklara ya da zehirlenmelere yol açabiliyor.
Komaya bile neden olabilir
Pirinç pilavlarının tekrardan ısıtılıp tüketilmesi, zehirlenmeden komaya kadar giden belirli rahatsızlıkların görülmesine neden olabiliyor. Aynı zamanda pirinç pilavında bulunan bakteriler, oda sıcaklığında gelişip üremeye başlıyor. Bu bakterinin gelişimindeki en büyük etmen ise, pilavada bulunan su ve diğer maddeler. Bu ortam sağlandığı için bakteriler de pirinç pilavı içerisinde kolayca gelişip üreyebiliyor. Bu bakteriler, sıcağa dayanıklı toksinler oluşturmakta. Bu yüzden pilavı ısıttığınızda bile bu bakterilerden kurtulamıyorsunuz. Bu bakterilerin de vücuda alınması zehirlenme, koma, mide bulantısı, ishal ve kusma gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasında rol oynayabiliyor.
Doğru yöntemleri kullanın
Pilavınız kaldı ve ısıtmak istiyorsanız, doğru yöntemleri kullanmanız gereklidir. Bunun için pilavınızı ısıtabilmek için ilk önce, pilavı buzdolabına kaldırmanız gereklidir. Çünkü oda sıcaklığında, pilavdaki bakterilerin üremesi ve gelişmesi hızlanıyor. Bununla birlikte pilavı ısıtırken de bazı detaylara dikkat etmelisiniz. Pilavı ısıtırken, pilavın her tarafının yeteri kadar ısınması gerekiyor. Bunu için pilavınızı ısıtırken, belirli aralıklar ile karıştırmalı ve sürekli olarak kontrol etmelisiniz. Bu sayede pilavdaki bakteri sayısını en aza indirmiş oluyorsunuz. Bütün bunlar ile birlikte belirtmemiz gerekir ki, pilavınızı sadece 1 kez ısıtmanız gerekiyor. İkinci bir ısıtma, pilavdaki bakteri sayısını çok daha fazla arttıracaktır.