Diş ağrılarının sebepleri ve tarihteki ilk diş tedavisi
Diş ağrıları çoğu insanın korkulu rüyalarıdır. İnsanlar diş ağrıları nedeniyle çoğu kez uykusuz, halsiz, aç ve huzursuz olabilmektedir. Öyle ki bu ağrılara dayanamayıp dişini tamamen çektiren kişileri sayısı oldukça yüksektir. Diş ağrılarının birden çok nedeni bulunmaktadır. Özellikle 17 ile 21 yaşları arasındaki bireylerin yirmilik diş ağrısı başı çekmektedir. Bunun yanında çok fazla şeker tüketmek, diş eti problemleri, dişin çatlaması ve ya kırılması, çürükler gibi birden fazla neden bulunmaktadır. İnsanlar genellikle ilk başta dişlerini çektirmek istememekte ve kendilerini tedavi etmenin derdine düşmektedirler. Özellikle kırsal bölgelerde bu durum oldukça fazladır. İnsanlar kendi yaptıkları bazı karışımlarla diş ağrılarını kesmektedir. Tabi en son çare olarak dişi çektirmekte görmektedirler.
Tarihte ilk diş tedavisi
Diş ağrısı tarihin her döneminde her insanda görülmüş bir olaydır. Özellikle eski çağlarda insanların ve teknolojinin gelişmediği zamanlarda belli başlı teknikler kullanılmaktaydı. Çeşitli otlardan, yağlardan yaptıkları ilaçlarla bu ağrıyı kesmenin yollarını aramışlardır. Özellikle antik çağda Sümerler ve Mısırlıklar bu konuda oldukça ileridelerdi. Mısır adeta çağının ötesinde bir devir yaşamaktaydı. Öyle ki tarihte ilk diş tedavileri Antik Mısırda görülmüştür. Hatta ilk diş hekimi Mısırlı İmhotep’tir. Yapılan arkeolojik kazılarda ve tarihi tabletlerde bu durum kanıtlanmaktadır. Öyle ki ilk diş tedavisinin tasviri günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
Diş ağrılarının nedenleri nelerdir?
- Diş çürükleri
- Yirmilik (gömülü) dişler
- Diş eti problemleri
- Dişin çatlaması
- Dişin kırılması
- Dişlere çok fazla baskı uygulanması ve ya bir darbe almaları
- Ağız hijyeninin olması gerekenden daha kötü olması
- Sinüzit
- Diş minesinin aşınması
- Aşırı tatlı kullanımı
- Diş temizliğine gereken önemin verilmemesi
Tüm bu nedenler dişlerin ağrımasını tetiklemektedir. Özellikle çürüklerle beraber gelen ağrılar çoğu zaman geri dönülemez boyutlara gelebilmektedir. Diş ağrılarındaki en yaygın sebep diş çürükleridir. Çürüklerin oluşumunu hızlandıran aşırı şeker tüketimi de bunu desteklemektedir. Diş ağrılarının bir diğer sebebi ise halk arasında yirmilik diş olarak bilinen gömülü dişlerdir. Alt çenede 2, üst çenede de 2 olmak üzere toplamda 4 tane gömülü diş bulunmaktadır. Özellikle alt çenedeki dişler ortalama 17 ile 21 yaş arasındaki bireylerde çıkmaya başlar. Çoğu zaman diğer dişlere baskı uyguladığı için ve ya düzgün çıkmadığı için çok şiddetli ağrılara neden olmaktadır. Çoğu insan bu ağrılar yüzünden çok şikâyetçi olmakta ve dişlerini çektirmektedirler. Bir diğer neden ise diş ve ağız sağlığına verilen önemin gerekenden çok daha az verilmesidir. Bu da dişlerin zamanla zayıflamasına ve şiddetli ağrıların başlamasına neden olmaktadır. Dişlerin sürekli temizlenmesi ve ağız temizliğine gereken önemin verilmesi diş ağrılarının önüne geçecektir. Bunun dışında diş etlerinde oluşan iltihaplar çoğu zaman yemek yemeyi bile zorlaştırmaktadır. Özellikle katı yiyeceklerin çiğnenmesini oldukça zorlaştırmaktadır. Oluşan iltihaplara gerekli müdahale yapılamadığı takdirde çok şiddetli ağrılara neden olmaktadır. Dişlerin çatlaması ve ya kırılması da diş ağrılarını tetiklemektedir. Ağza alınan darbeler, dişlere uygulanan bakılar ve diş minesinin aşındırılması dişlerin zayıflamasına ve güçsüzleşmesine sebebiyet vermektedir. Tüm bunlar da dayanılmaz diş ağrılarına neden olmaktadır.