Sağlık

Dudak uyuşması neden olur?

Soğuk hava, kan dolaşımı eksikliği ve birçok farklı neden. Dudak uyuşması basit bir halsizlik belirtisi mi, yoksa endişelenmeli miyiz? Dudak uyuşması, tıptaki ismiyle ise dudak parestezisi ile karşı karşıya geldiğimizde tıbbi bir görüş almak gerekmekte. Bazen basit bir nedenle meydana gelebilen bir rahatsızlık olsa da kalıcı hale geldiği durumlar da bulunmakta. Bu yüzden nöroloji randevusu alarak erken tedavi olmak en iyisi olacaktır.

Dudak uyuşması neden olur?

Tıptaki ismiyle dudak parestezisi olarak adlandırılan dudak uyuşması, dudağın tamamında ya da bir kısmında meydana gelen hissizlik, uyuşukluk durumuna verilen isimdir. Birçok sebeple meydana gelebilen dudak uyuşmasının bilinen en yaygın sebepleri arasında mineral eksikliği ve alerjik reaksiyonlar bulunuyor. Daha az yaygın olan diğer sebepleri arasında ise stres ve anksiyete, kalsiyum eksikliği ya da bölgesel sinir hasarı sayılabilir.

Dudak uyuşması, genellikle uyku halinde olan bir kişinin dudaklarının kapalı kalmasından kaynaklanır. Bu, vücudun doğal bir tepki olabilir ve gözlerin kapalı olmasıyla birlikte, kişinin daha rahat bir uyku deneyimi yaşamasını sağlar. Bununla birlikte, dudak uyuşmasının nedeni bazen ağız içi havasının azalması da olabilir. Bu durum, kişinin ağzını açık tutarak düzeltilebilir.

Dudak uyuşması birkaç saat içinde geçmiyorsa dikkat

Genellikle birkaç saat içerisinde geçen dudak uyuşması bazen daha inatçı çıkarak bu kadar kolay ve kendiliğinden düzelmeyebiliyor. Böyle bir durumda geciktirmeden nöroloji yardımı almak gerekiyor. Farklı sebeplerden meydana gelen dudak uyuşmaları arasında zayıf kan dolaşımı da var. Bu durum çok ciddi sayılmasa da normal olarak değerlendirmemek gerek. Genel sebebi ise dudağa giden kan damarlarının sıkışması ve kan dolaşımının yavaşlaması sonucu karıncalan hastalık olup genellikle aşağıdan yukarı hareket eder ve kişinin yürürken dema ve hissizleşme hissedilebilir. En genel dudak uyuşması sebebi olarak sayabileceğimiz şey ise bir yiyeceğe ya da içeceğe gösterilen alerjik reaksiyon. Bu tarz küçük uyuşmalar birkaç dakika sürerken daha büyük çaplı şekilde saatlerce de sürebilir. Dudağa sürülen koruyucular ve rujlar içlerindeki renk verici kimyasallar sebebiyle bu tarz uyuşmalara sebep olabilir. Stres ya da kaygıya bağlı yaşanan uyuşmalarda ise en belirgin nedeni hızlı ve derin solunumdur. Bu tip solunumlar kandaki karbondioksit miktarının azalmasına yol açarak eller ayaklar ve dudaklarda uyuşmaya sebep olur. Dudaklarımız da cildimiz gibi soğuk ve sıcağa karşı tepkiler verirler. Çok sıcak teması ya da soğuk havada uzun süre kalmak dudaklarda uyuşmaya neden olabilir. Bu rahatsızlık kısa süreli ise endişe etmeye gerek yoktur fakat eğer uzun sürüyorsa ciddi sorunların habercisi olarak yorumlanabilir.

Daha tıbbi sebeplerle oluşan dudak uyuşmalarının başında mineral eksikliği geliyor. Fosfor, sodyum ve potasyum seviyeleri olması gerekenden daha aşağıda olan insanların kanlarından kimyasal dengesizlikler baş gösterir ve bu durumda dudaklarda şişme, uyuşma ve karıncalanma gözlenir. Bu rahatsızlıklar el ve ayaklarda görülebileceği gibi göz, kulak ve dudaklarda da meydana gelebiliyor. Bir diğer sebep ise periferik nöropati olarak adlandırılıyor. Dudak uyuşması ise bu rahatsızlığın en belirgin göstergelerinden biridir. Periferik nöropati farklı nedenlerden oluşan sinir hasarı kaynaklı bir hastalık olup genelde aşağıdan yukarı hareket eder ve kişinin yürüken dengesini sağlayamamasına sebep olur.  Bir başka sebep ise geçici iskemik atağı. Minik inme olarak da bilinen bu rahatsızlık beyne giden kan akışının geçici olarak durması sonucu ortaya çıkar. İnme benzeri belirtiler gösteren kişilerin aynı zamanda dudaklarında uyuşma da meydana gelir.

Dudak uyuşması nasıl geçer?

Dudak uyuşmasını sık sık yaşayan kişilerin tıbbi bir desteğe başvurması bu noktada önemli bir hamle olacaktır. Eğer alerjik olarak meydana gelen bir uyuşma yaşıyorsanız alerjiye sebep olan ürünlerden uzak durmanız gerekiyor. İlaç kullanan bireylerde meydana gelen uyuşmalarda kullanılan ilaçların gözden geçirilmesi de faydalı olacaktır.

Dudak uyuşması genellikle zamanla kendiliğinden geçer. Eğer kişi ağzını açık tutarak dudak uyuşmasının nedenini ortadan kaldırmışsa, bu durum kendiliğinden düzelmeye başlar. Ancak eğer dudak uyuşmasının nedeni ağız içi havasının azalmasıysa, kişi ağzını açık tutarak bu durumu düzeltebilir. Ayrıca, dudak uyuşmasının nedeni olabilecek diğer durumlar da mevcuttur ve bunların teşhisi için bir doktora başvurmak en iyisi olacaktır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

Yanlış demleme ile çay değil zehir içiyor olabilirsiniz. Doğru çay nasıl demlenir?

Çayın lezzetli olması kadar sağlıklı bir formda demlenmiş olması da fazlasıyla önemli olan durumlar arasında yer almaktadır. Çayın hem lezzetli
Sağlık

Zerdeçal maskesi ile sivilce, egzama ve sedeften nasıl kurtulabilirsiniz?

Son yılların popüler bitkisi zerdeçalın (etken madde kurkumin) bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi cilt üzerinde de inanılmaz etkisi var. Yoğurt ve