Güzellik

Duş alırken ne sabun ne de duş jeli kullanın! Sabunla duşun zararları nelerdir?

Sabunun temizlik getirdiğine inanıyoruz değil mi? Evet, sabunla temizlik ya da duş jeli ile duş almanın bizi temizlediğini varsayıyoruz. Oysa yanılıyoruz. Sabunla duş almanın inanılmaz zararları da var ve uzmanlar ne duş jeli ne de sabun kullanılmasını öneriyor. Gelin sabunla duş almanın vücudumuza neler yaptığına bakalım.

İyi cilt bakımının tertemiz bir cilt olduğunu düşünme eğilimineyiz. Nitekim, gerçek bir cilt bakımı çok daha farklı detaylar içeriyor. Tabii ki temiz olmak gerekli. Ancak her duşta, vücudunuzu tepeden tırnağa sabun ya da duş jeli gibi kimyasallara maruz bırakmak sağlığınız ve görünüşünüz için yarardan çok zarar verebilir. Bu tip ürünler, güzel koksalar da uzun vadede kullanımı cildinize zararlıdır, çünkü yüksek kimyasallar içerir. Peki sabun kullanmadan duş almaya başlarsanız vücudunuza ne olur?

Cildinizin PH dengesini bozar

Sadece suyla banyo yapmak cildinizin koruyucu tabakasını dengeler. Sabun, vücudunuzdaki kiri etkili bir şekilde temizlerken, cildinizin salgıladığı doğal yağları da temizler. Düzenli olarak kullanmak cildinizin PH dengesini bozabilir, kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir. Tabii ki bu kuruluk için nemlendirici kullanabilirsiniz ancak bu çok daha fazla kimyasal demek!

Bakterilere karşı savunmasız hale gelir

Sabunla duş almak kısa vadede güzel kokmanıza neden olurken, aslında cildinizi bakterilere karşı daha savunmasız hale getirir. Sabunun içindeki sert bileşenler, cilt yağları ile cildimizde yaşayan bakteriler arasındaki dengeyi bozar. Bu da cildin daha fazla yağ ve bakteri üretmesine neden olur. Antibakteriyel sabunlar, kötü mikropların yanı sıra faydalı olanları da öldürdükleri için özellikle zararlıdır.

Genital bölge için zararlı

Düzenli olarak sabunla banyo yapmak genital bölgeyi kurutarak belirli sağlık sorunlarına yol açabilir. Özel bölgenizi yıkamak için ılık su kullanmak daha faydalıdır.

Erken yaşlandırır

Sabunda bulunan birçok bileşen cildinizi temizlemeye yönelik olsa da, aslında yarardan çok zarara neden olabilirler. Cildinizin koruyucu tabakasına zarar verebilirler. Bu durum ise sivilce ve benzeri problemleri yaşamanıza davetiye çıkarabilir. Ayrıca, sabunla banyo yapmak cildinizi kuruttuğundan bu durum kırışıklıklara neden olabilir.

Video: SABUN ZARARLARI NELERDİR? (Dr. Neslihan Dolar Fox TV’de Anlatıyor!)

D vitamini eksikliği

Sabunlar, erken cilt yaşlanmasına katkıda bulunmanın yanı sıra, D vitamini emilimini de engelleyebilir. Cildimiz güneşin enerjisini D vitaminine dönüştürür ve bazı sağlık uzmanları, cilt dengesini bozabileceği ve D vitamininin bir kısmını temizleyebileceği için daha az sıklıkta duş almayı tavsiye eder. Ancak tıp camiasında çoğu kişi D vitamininin ciltte kaldığına inanmaktadır, duştan sonra bile.

Sabunlu Duşlar ve Cildiniz Üzerindeki Etkileri

Sabunlu duşlar, günlük hijyen için kullanılan yaygın bir yöntemdir. Ancak, sabunun cildin doğal pH dengesini bozması nedeniyle cildin kurumasına ve tahrişine neden olabilir. Cildin pH dengesi, mantar ve bakterilerin üremesini önlemek için önemlidir. Sabunlar genellikle pH asidik olduğundan, cildin doğal alkalik ortamını bozabilir ve cildin kurumasına neden olabilir. Bu nedenle, pH dengeli duş jelleri tercih edilmelidir. Bunlar, cildin doğal pH dengesini koruyacak şekilde formüle edilmiştir ve cildin kurumasını önler. Aynı zamanda, içeriklerindeki nemlendirici maddeler sayesinde cildin yumuşak ve pürüzsüz kalmasını sağlar. Sonuç olarak, sabunlu duşlar kullanılabilir ancak cildin doğal pH dengesini bozabileceğinden dikkatli bir şekilde seçilmelidir. pH dengeli duş jelleri tercih edilmeli ve cildin kurumasını önlemek için nemlendirici maddeler içeren ürünler kullanılmalıdır.

Peki sabun yerine ne kullanalım?

  • Temizleyici yağlar; Yağ bazlı temizleyiciler,  sabunlara göre daha sağlıklı bir alternatiftir. Yağ tabakasını bozmadan ciltteki kir ve ölü deri hücrelerini temizlerler.
  • Kuru fırçalama; Kuru fırça kullanmak cildinizi ölü hücrelerden arındırır ve genç görünmesini sağlar.
  • Tamamen doğal fırçalar; Kilerinizdeki malzemeleri kullanarak kendi karışımınızı yapabilirsiniz. Örneğin,  yulaf ezmesi, bal ve şeker kombinasyonu cildinize zarar vermeden pul pul dökülür ve temizlenir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Güzellik

En iyi göz altı kapatıcısı hangisidir? Cilt tiplerine göre göz altı kapatıcısı seçenekleri

Kadınların en önemli dertlerinden bir tanesi güzelliktir. Güzellik de pek çok yol ile sağlanabilen bir durumdur. Makyaj, çeşitli estetik operasyonlar
Güzellik

Saç uzatan maskeler nelerdir? Saçlarınız çok daha gür ve uzun olacak

Bakım rutinlerinin dışına çıkmak ve kullandığı bakım ürünleri ile elde edemediği sonuçları şekilde etmek isteyenler son zamanlarda doğal ürünlere yönelmeye