E-devlet abonelik iptalleri nasıl yapılır?
İnternet kullanımının hızlı bir şekilde artması ve hayatımıza bu kadar girmesi ile birlikte günlük hayatımızda yaptığımız bir çok sıradan işi akıllı cep telefonları ve bilgisayarlar ile online şekilde yapmak mümkündür. Online olarak yapılan işlemlere resmi işlerde dahildir. Devlet dairelerine giderek ve sıra bekleyerek yapılan bir çok işi de vatandaşlara büyük kolaylık sunan E-Devlet üzerinden kolayca yapabilmek mümkündür. E-Devlet üzerinden bir çok işlem şubelere gitmeden online olarak yapılabilmektedir.
E-Devletten Hangi İşlemler Yapılabilir?
E-Devlet üzerinden bir çok işlem online olarak yapılabilir. Her geçen gün sistem geliştirilmeye ve güncellenmeye devam edilmektedir. Son olarak e-devlet üzerinden yapılan işlemler arasında;
- Abonelik işlemeleri,
- Sorgulama işlemleri,
- Bazı ödeme işlemleri,
- Bilgilendirme veya yönlendirme gibi işlemler,
- Belge çıktısı alma,
- Kişisel bilgilerinize ulaşma,
- Başvuru işlemleri gibi birçok işlem bulunmaktadır.
Bu işlemleri şubelere gitmeden e-devlet üzerinden TC kimlik numaranız ve kendi belirlediğiniz şifreyi girerek kolayca yapabilirsiniz. Sonrasında arama kısmına istediğiniz işlemi kısa kelimeler ile yazarak çıkan seçeneklerden işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
E-Devlet’ten Abonelik İşlemleri Yapılır Mı?
E-Devlet üzerinden bazı abonelik işlemleri için başvuru veya iptal işlemi yapılabilir. Sisteme giriş yaptıktan sonra elektrik, su, doğalgaz, internet, uydu televizyon, simkart başvuruları yapılabilir. Her başvuru için arama kısmına, ilgili kelimeyi aratmanız yeterli olacaktır. Daha sonrasında açılan sayfadan “Bireysel Başvuru” kısmından abonelik başvuruları yapılabilir.
Abonelik işlemleri esnasına talep edilen bilgileri eksik ve doğru bir şekilde yazmanız gerekir. Bilgilerinizi girdikten ve başvuruyu tamamladıktan sonra gerekli bilgilendirmeleri aynı şekilde sisteme giriş yaparak başvuru sürecini görüntüleyebilirsiniz. Her abonelik işlemi farklı şekillerde yapılabilir. Sistemin yönlendirmesine uyarak işlemlerinizi işlem sırasına göre yapabilirsiniz.
E-Devlet’ten Abonelik İptali İşlemleri Nasıl Yapılır?
Abonelik başvuruları gibi iptalleri de E-Devlet üzerinden yapılabilir. Aynı şekilde sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına iptalini yapmak istediğiniz aboneliği yazarak arama yapabilir ve açılan sayfadaki yönlendirmeleri takip edebilirsiniz. İlk olarak aboneliklerinizi kontrol ederek, kişisel bilgilerinizi gözden geçirmeyi unutmamalısınız. Ardından fesih başvuru formunu doldurmanız gerekecektir. İptal başvurusu yaptıktan sonra süreci gözlemlemeniz için ilgili aboneliğin sabit hattını arayarak bilgi alabilirsiniz.
E-Devlet’ten Elektrik Aboneliği Nasıl Yapılır?
E-Devlet sistemine TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak arama kısmına elektrik aboneliği başvurusu ile ilgili anahtar kelimeyi yazabilir veya açılan sayfandan abonelik işlemleri kısmına tıklayabilirsiniz. Daha sonrasında “Abonelik Başvurusu” seçeneğini tıklayarak istenilen tüm bilgileri eksik ve doğru bir şekilde girmeniz gerekir.
Bilgilerinizi girdikten sonra teyit ermek amacı ile sorgulama işlemi yaparak gerekli kontrolleri de sağlayabilirsiniz. Abonelik bilgileri olarak istenen bilgiler ise tesisat veya sayaç numarası, başvuran kişinin kimlik numarası, deprem sigortasına ait poliçe numarası, kiracı olarak abonelik başvurusu yapılıyor ise ev sahibi ile ilgili istenen bilgileri doldurmanız gerekir.
Eğer abonelik başvurusunu iş yeriniz için yapacaksanız resmi olarak şirket yetkilisi olan kişinin kimlik numarası bilgilerini, vergi dairesi ve vergi numarası bilgilerini, tesisat ve sayaç numarası bilgilerini, deprem sigortası poliçe numarasını yazmanız gerekir.
İzleyin: E-Devlet Üzerinden Abonelik Feshetmek – Başlatmak – Elektrik, Su, Doğalgaz, İnternet, Telekom
E-Devlet’ten Elektrik Aboneliği İptali Nasıl Yapılır?
E-Devlet üzerinden elektrik aboneliği yapılabildiği gibi abonelik iptali de yapılabilir. Elektrik aboneliği iptali için arama kısmına “Elektrik Aboneliği İptali” yazarak açılan sayfadaki adımları takip edebilirsiniz. İptal esnasında iptal işlemini yapacağınız bölgede yer alan tedarik şirketini seçmeniz gerekir.
Daha sonrasında “Abonelik Fesih Başvurusu” seçeneğini tıklamanız gerekir. Bu aşamada üzerinize kayıtlı olan tüm elektrik aboneliklerini görebilirsiniz. İptalini gerçekleştirmek istediğiniz tesisat numarasını seçerek “Aboneliği Kapat” kısmına tıklamanız yeterli olacaktır. Bu işlemden sonra abonelik iptaliniz gerçekleşir, kontrollerini sağlamak için tedarik şirketinin sabit telefonunu arayarak teyit edebilir veya tesisat numarasını sorgulayabilirsiniz.
E-Devlet’ten Su Aboneliği Nasıl Yapılır?
E-Devlet’ten yapılan bir diğer abonelik başvurusu da su abonelikleridir. Sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Su ve Kanalizasyon Tedarik Şirketlerinin Sunduğu E Hizmetler” yazarak çıkan sayfaya girmelisiniz. Sonrasında abonelik yapacağınız ili seçerek istenilen bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girmelisiniz.
Açılan sayfadan “Abonelik Başvuru ve Başvuru Takibi” kısmından başvurunuzu yapabilir ve yaptığınız başvuru sürecini takip edebilirsiniz. Aynı zamanda ilgili birimin sabit hattını arayarak da başvuru numaranızı söyleyerek başvuru süreci ile alakalı detaylı bilgi almanız mümkündür.
E-Devlet’ten Su Aboneliği İptali Nasıl Yapılır?
E-Devlet’ten su aboneliği başvurusu yapmak için sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına ilgili tedarikçinin adını yazarak açılan sayfada “Fesih Başvurusu Yap” seçeneğine tıklamanız ve teyit amaçlı istenilen bilgileri eksiksiz bir şekilde yazmanız gerekir.
Sonrasında abonelik fesih başvurusunu imzalamanız gerekmektedir. İstenilen işlemleri tamamladıktan sonra iptal hemen gerçekleşir. Ancak kontrolünü yapmak isterseniz abonelik numaranızı sorgulayarak teyit yapabilir veya tedarik şirketini arayarak doğrulama yapabilirsiniz.
Video: E-Devletten Abonelik İptali Nasıl Yapılır? | (Ttnet, D Smart, Digiturk, Turk Telekom, Turkcell)
E-Devlet’ten Doğalgaz Aboneliği Nasıl Yapılır?
Yapılan son güncellemeler ile birlikte e-devlet üzerinden doğalgaz aboneliği de yapılabilir hale gelmiştir. Sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Sunduğu E-Hizmetler” yazarak istenilen bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girmeniz gerekir. Daha sonrasında aynı panelden başvuruyu tamamlayabilir ve süreci takip edebilirsiniz.
Ancak bir konut için ilk defa doğalgaz aboneliği alınacaksa mülk sahibinin bizzat kendisinin bağlı olduğu ildeki en yakın doğalgaz dağıtım firmasına giderek başvuru yapması gerekir. Elektrik aboneliğinde olduğu gibi doğalgaz aboneliğinde de DASK (Deprem Sigortası) yaptırılması zorunludur. Deprem sigortalarınızı herhangi bir sigorta şirketinden aynı gün içerisinde yaptırabilirsiniz. Abonelik esnasında kurumlara deprem sigortasının aslını vermek yerine fotokopisini vermeyi unutmamalısınız.
E-Devlet’ten Doğalgaz Aboneliği İptali Nasıl Yapılır?
E-Devlet üzerinden doğalgaz başvurusu yapılabildiği gibi feshi de yapılabilir. Fesih için sisteme giriş yaptıktan sonra rama kısmına “Doğalgaz Abonelik İptali” yazarak, abone olduğunuz ildeki doğalgaz dağıtım şirketini yazarak iptal aşamasına geçebilirsiniz. İptal ederken teyit amaçlı istenen bilgileri ve fesih nedenini belirtmeniz gerekir. Bu işlemlerin ardından doğalgaz aboneliğiniz iptal edilir, teyit amaçlı abone numarasını sorgulayabilir veya ilgili tedarik şubesini arayabilirsiniz.
E-Devlet’ten İnternet Aboneliği Başvurusu Nasıl Yapılır?
E-Devlet üzerinden bazı internet abonelikleri de yapılabilmektedir. Ancak her firma için bu durum geçerli değildir. Abonesi olmak istediğiniz firmanın müşteri hizmetlerini arayarak işlemlerinizi e-devlet üzerinden yapıp yapamayacağınızı öğrenmeniz gerekir. Eğer başvuru yapılabiliyorsa sisteme giriş yaptıktan sonra ama kısmına ilgili firmayı girerek açılan sayfada istenilen kişisel bilgilerinizi ve adres bilgilerinin eksiksiz ve doğru bir şekilde girmelisiniz. Daha sonrasında bağlantı ayarlarını yapmak için birimlerin evinize geleceğini unutmamalı ve adres bilgisi yazarken açıklayıcı olmaya özen göstermelisiniz.
E-Devlet’ten İnternet Aboneliği İptali Yapılabilir Mi?
E-Devlet’ten, ilgili firma için internet başvurusu yapılabiliyorsa aynı firma için abonelik iptali işlemi de yapılabilir. Sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına aboneliğinizi iptal etmek istediğiniz firmayı ve iptal kelimesini yazarak arama yapmalısınız. Açılan sayfada “Fesih Başvurusu” seçeneğini tıklamanız gerekir.
Daha sonrasında iptal nedeninizi yazarak, fesih başvurusu belgesini imzalamanız gerekir. Ancak internet başvurularını iptal ederken taahhüt süreniz hakkında yeterli bilgiye sahip olmalısınız. Eğer taahhüt süreniz devam ederken abonelik iptali yapmak istiyorsanız, başvuru yaparken imzalamış olduğunuz sözleşmede belirlenen tutarı ödemeniz gerekir. Bu tutar ödemediğiniz son faturaya yansıtılır. Taahhüt süresi bitmeden iptal edilmek istenen aboneliklerde ceza tutarı iptal esnasında e-devlette görünmeyebilir.
Abonelik Başvurular ve İptali İçin E-Devlet’e Giriş Sorunu
Sadece abonelik işlemleri için değil tüm işlemler için e-devlete giriş yapmak için bir şifre almış olmanız gerekir. İlk defa e-devlete giriş yapacaksanız en yakın PTT şubesinden şifre almanız gerekir. Daha sonrasında kimlik numaranız ile şifre güncellemesi yapabilirsiniz. Eğer şifrenizi unuttuysanız sisteme daha öncesinde kaydettiğiniz telefon numaranız ile yeni bir şifre alabilirsiniz.
Şifrenizi unutma ihtimaline karşın, sisteme kendinize ait aktif kullandığınız telefon numarasını kaydetmeyi ve doğrulama kodu ile doğrulama yapmanız gerekir. Daha sonrasında istediğiniz her işlemi e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Aboneliklerin başlatılması veya iptali ile alakalı olan süreçler için öncesinde ilgili abonelik firmaları ile görüşebilirsiniz.
Abone olmadan önce talep edilen ücretler, abonelik sonrasında geri iade edilebilir. Bunun için banka bilgilerinizin de e-devlet üzerine kayıtlı olması veya ilgili birimde mevcut olması gerekir. Banka bilgilerinizin güncel olması oldukça önemlidir. E-Devlet üzerinde banka bilgileriniz güncel değilse veya ilgili birimde banka bilgileriniz yoksa iade ödemesi belirli bir süre bekleyebilir ancak sonrasında zaman aşımına uğrayabilir ve ücreti de alamayabilirsiniz.