Ekonomi

E Devlet BES sorgulama nasıl yapılır?

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) katılanlar için e-devlet ödeme yöntemleri ortaya çıktı ve birçoğu hala sistemden habersiz. Sizde web arama motorlarında e devlet BES sorgulama yazıp aratarak e devlet üzerinden hesabınıza bakabilirsiniz. Bu birikimin tutulduğu İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş., bireysel emeklilik fonlarının paylarının bulunduğu kurumdur. Kısacası TAKASBANK paranızı tutar ve bu tutarı e-devlet sorgulaması ile hesabınıza aktarabilir. Bireysel emeklilik sistemi katılımcılarının emeklilik şirketlerine yaptıkları katkılardan elde ettikleri emekli maaşlarının yatırım fonları ile devlet katkı fonları, hesaplarına yatırılan tutar ve tutarlar TAKASBANK’ta işlenir ve buradan sorgulanabilir. Bu sayede sizden kesilen tüm bireysel emeklilik tutarlarını görebilir ve paranızı geri alabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik (BES) Nedir?

Bireysel emeklilik sistemi, bireyin gelirini artırmak ve emeklilik döneminde rahat yaşamak için tasarlanmış bir bireysel emeklilik sistemidir. Zaman içinde sigortalı çalışanların ücretlerinden kesilen paranın birikmesiyle oluşur. Sosyal Güvenlik’in emeklilik gelirini biriktirip artırmanın yanı sıra tamamlayıcı bir sistem olarak hizmet veriyor. Çalışanların aylık gelirlerinin bir kısmını düzenli olarak bankaya yatırarak belirli bir süre içinde emekli olmalarını sağlayan sisteme bireysel emeklilik denir. Öngörülen süre boyunca sistemde kalanlar devlet katkısından yararlanacak. Bu katkıların toplanmasıyla verilen süre sonrası emeklilik işlemleri yapılabilir. Erken çıkma durumunda devlet katkısı payı geri çekilir.

BES Parası Nedir?

BES parası, sigortalının maaşından kesilen belli bir miktar paradır. Ücretlerden BES parası kesilirken isteyenler sistemden çıkabiliyor. Sistemden çekildiği takdirde BES hesabında biriken paralar sonraki aylarda BES kesintisi yapılmadan nakit olarak alınabilir. E-devlet üzerinden bireysel emeklilik sorgulamaları “Emeklilik İzleme Merkezi” üzerinden görüntülenebilir. Burada BES ödemelerinizi yaptığınız şirket; şimdiye kadar ödenen tutarı ve cari bakiyeyi görüntüleyebilirsiniz. E-Devlet BES sorgulaması uygulama üzerinden ücretsiz olarak yapılabilmektedir.

Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi (Bes) Nedir?

Bireysel emeklilik, yasal emeklilik yaşından sonra biriktirdiğiniz bir hesaptır. Ancak en az 5 yıllık üyelik sonrasında ek gelir sağlayan bir tasarruf şekli olarak kabul edilir. Bu sisteme katılmak için aylık veya yıllık en az 90 Türk Lirası yatırmanız gerekmektedir. Ayrıca devlet, kendinize ayırdığınız paraya ek olarak, hesabınıza aylık veya yıllık 25 Türk Lirası katkıda bulunacaktır. Sisteminize yatırdığınız tutarı, sözleşmeniz kapsamında vadesi geldiğinde çekebilirsiniz. Ayrıca imzaladığınız bazı Bireysel Emeklilik sözleşmeleri üzerinden sunulan sigorta programlarına ve kampanyalarına katılabilirsiniz. Ayrıca bu programlara ve kampanyalara katılmak için kredi kartınızı kullanabilirsiniz. Devlet, birikimlerinizin kaybolmamasını garanti eden Bireysel Emeklilik Sistemi için tam denetim sağlar.

Otomatik BES olması durumunda; düzenli tasarruf sağlayan ve devlet tarafından desteklenen bir tasarruf ve yatırım sistemidir. Otomatik BES, Türkiye Cumhuriyeti’nin 45 yaş altı tüm kamu ve özel sektör çalışanlarını kapsar. 5-9 çalışanı olan şirketler, BES’e otomatik olarak katılan son şirket türü oldu ve katılım 1 Ocak 2019’da tamamlandı.

Bes Devlet Katkısı Nasıl Sorgulanır?

Bireysel Emeklilik Sistemi Bireysel Emeklilik Sigortası (BES), daha fazla devlet katkısı aramaya başladı. %25 devlet katkısı olan BES katkıları da dahil olmak üzere sigorta sözleşmeleri ile ilgili birçok detay e-Devlet’te mevcuttur. Bes üzerindeki paraya bakma işlemi E devleti üzerinden yapılabilmektedir. E-Devlet sistemini açtıktan sonra arama butonuna “bireysel emeklilik” yazdığınızda karşınıza çıkan ilk link sizi bir ekrana yönlendirecektir. Burada limit ve bakiye bilgileriniz ile ödemiş olduğunuz tutar ekrana gelecektir.

Videolu anlatım: BES SORGULAMA NASIL YAPILIR / E DEVLETTEN BES SORGULAMA

https://www.youtube.com/watch?v=9YjCvXe9dtw

E-Devlet’te Bireysel Emeklilik Sorgulama

E-Devlet’e giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “Bireysel Emeklilik ve Otomatik Kayıt Sisteminde Devlet Ödemesi Sorgulama” yazıp arama yapabilirsiniz. Bu sayfada mevcut sözleşme bilgileri, belirlenen devlet katkısı ile ve ilgili yıl için kalan devlet katkısını görüntüleyebilirsiniz. Bu limit sizin ilk giriş tarihinizden itibaren hesabınızda biriken miktarı gösterir. Bu miktarı sorgulamak için e devlet üzerinden Takasbank araştırması yaparak ulaşmanız mümkün. E devlet üzerinden girişlerde BES yazıldığı zaman sorgulama ekranına gelinmeli ve orada kişiye ait herhangi bir BES kaydının olup olmadığı görülebilir. Kaydınızın olması durumunda detaya inerek her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz. Yer alan bu bilgiler detaylı bir şeklide sayfanıza gelmeli.

Bes’te Biriken Para Nasıl Alınır?

Bireysel emeklilik sisteminde para biriktirdiyseniz, sistemde kayıtlı sigorta şirketinizle iletişime geçerek paranızın geri alınmasını talep edebilirsiniz. BES fonu almak için e-devlet işlemleri yapılamaz. İşlemi gerçekleştirmek için sistemde kayıtlı sigorta şirketiniz veya bankanız ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. E devlet üzerinden ulaşım şu şekilde mümkün olabilir. Sorgulama ekranına Takasbank veya BES yazıldığı zaman BES sorgulama seçeneği seçilir. Bu seçenek sonrası eğer bir girişiniz var ise burada görünecek. Bu sayfadan direk olarak kimlik numaranız ile Takasbank sitesine yönlendirilirsiniz. Ardından girişinizden sonra bu ekrandan toplam miktarı öğrenebilirsiniz. Fakat şöyle bir şey var. Takasbank üzerinden para çekimleri bankanıza göre daha zor gerçekleştiriliyor. Hangi banka üzerinden BES kaydınız yapılmış ise o bankaların cayma numaralarını veya nasıl cayma yapıldığına bakarak 10 iş günü içerisinde bu ödemeleri kesintilerden sonra alabilirsiniz.

Otomatik Bes’ten Nasıl Çıkılır?

İnsanlar istedikleri zaman otomatik BES sisteminden çıkabilirler. Ancak, devlet katkı paylarının alınması belirli bir süre almaktadır. BES para çekme işlemi her sigorta şirketine göre değişiklik göstermektedir. Bazı şirketler kısa mesaj yoluyla iptal eder, bazıları e-posta yoluyla BES’ten cayma çıkar, bazıları ise sesli işlemler için müşteri hizmetleri numaralarını kullanır. Sizin ilk yapmanız gereken hangi banka üzerinden BES sistemine kayıt olduğunuza bakmak ve ardından bu bankanın cayma adımları ile BES sisteminden çıkışınızı yapabilirsiniz.

BES Süresi Dolmadan İptal Etme Durumunda

BES süresi dolmadan sözleşmenin feshedilmesi durumunda devletin teklif ettiği %25’lik ek ödeme geri alınamaz. Buna ek olarak, sözleşmenin feshi nedeniyle ödeyeceğiniz toplam ücretten %15 kesinti yapılacaktır. Toplam maliyet, e-devlet BES sorgusu ile kontrol edilebilir. Devlet katkı payları belli bir kurala göre kişinin hesabına geçmektedir. Eğer verilen süreyi tamamlamadan sistemden çıkış yapmanız durumunda devlet katkı payını alamayabilirsiniz. Belirli kesintiler sonrası cayma işlemleriniz tamamlanır ve paranız bankanın talimatları ile belirlenen sürede hesaplarınıza aktarılır. Bu cayma işlemlerini aynı zamanda ilgili bankaya giderek personeller ile de iptal edebilirsiniz.

BES İkinci Kere Üyelik Yapılabilir Mi?

BES, ikinci üyelikten emekli olduktan sonra daha yüksek maaş almak ve ikinci kez devlet katkısı almak isteyenlerin başvurabileceği bir sistemdir. Evet, ikinci kez BES üyesi olmak mümkündür. Bunu yapmak için ilk BES’i tamamlamanız gerekir.

BES Sisteminden Nasıl Çıkış Yapılır?

BES sisteminden çıkma işlemi, BES firmasını arayarak ve iptal talebinde bulunarak yapılabilir. Devre dışı bırakma işlemi, BES’e otomatik katılımınızdan sonraki iki ay içinde herhangi bir kesinti veya ceza olmaksızın tamamlanır. İki ayın sonunda geri çekilmesi durumunda toplam ücretten %15 kesinti yapılır.

BES Emeklilik Sorgulama Ve Talep Etme

Bireysel emeklilik hesabınızı e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Bunun için öncelikle mevcut şifrenizi e-Devlet’e giriniz ve arama alanında ‘TAKASBANK’ aratınız. İlk sayfada Bireysel Emeklilik Bilgi İşlemleri seçeneğini seçebilirsiniz. Açılan sayfayı görüntülerken, “BES katılımcı bilgisi bulunamadı” yazan bir mesaj göreceksiniz. Bu, herhangi bir ödeme almayacağınız anlamına gelir. Ancak BES’e siz de katılırsanız, açılan sayfada “Toplu Bakiye Sorgula” bölümüne tıklayıp “Sorgu” seçeneğine tıklayarak hesabınızdan kesilen tutarı görebilirsiniz. e-Devlet’te görüntülenen tutarın iadesini talep etmek için bankanız ile görüşerek talep etmeniz gerekmektedir. Hesabınız birkaç gün içinde mevcut değerle güncellenecektir.

Devlet Katkısı Takasbank BES

Takasbank BES, kişilerin birikimlerini yatırıma dönüştürmesine olanak tanır. Bunu yapmak, hem kâr elde etmelerini hem de bankanın ikramiye emekli maaşından yararlanmalarını sağlar. Sistemde kalmaya karar verenler, bonus devlet katkısı sayesinde rahat bir şekilde emekli olabiliyorlar. Takasbank BES planları, bireysel emeklilik sistemi üzerinden devlet katkısı başvurularını gerektirmekte. Bu uygulamalar, Takasbank BES planına devlet işlemlerini içeriyor. Her BES prosedüründe olduğu gibi emeklilik sisteminde de devlet katkısı uygulaması bulunmaktadır.

Bu uygulamalar;

  • 4632 sayılı yönetmelikte devletin katkısının Takasbank BES’in planına yansıtıldığı belirtilmektedir.
  • Devlet fonlu hesaplarda, hesaba haciz veya haciz konulamaz.
  • Her katılımcı, devletin katkısını yansıtan %25 katkı payı ödemesi yapar.

Takasbank BES, katılımcılara 6740 sayılı yönetmelikte düzenlenen otomatik katılım yöntemini kullanarak plana katılarak yatırım yapma seçeneği sunuyor. Emeklilik sisteminde yer alan bu uygulamalar ile katkı payı ve maaştan alınan pay ile kişilere bireysel emeklilik hesabı açılıyor.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi

BİM market zinciri kimindir?

BİM yıllardır tüketim malzemesi ve gıda ürünlerini yüksek kalite, uygun fiyatla tüketiciye ulaştırmaktadır. Yüksek indirim (Hard Discount) ilkesini benimseyen Birleşik
Ekonomi

Emeklilikte yaşa takılanlar nelere dikkat etmeli? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, EYT ile ilgili uyardı

Emeklilikte yaşa takılanlar, son dönemde gündemde en çok yer alan konu olan EYT ile ilgili açıklamaları ilgiyle takip ediyor. Konuya