Ekonomi

E-Devletten doğalgaz başvurusu nasıl yapılır?

İnsanların hayat düzenleri arasında temel bakım ihtiyaçlarının karşılanmasının ardından, hiç kuşkusuz ki ısınma ihtiyacının baş göstermesi kişileri e devletten doğalgaz başvurusu nasıl yapılır? sorusunun cevabını araştırmaya itiyor. Yer altı kaynaklarına ulaşımda gelinen ilerleme neticesinde evlerde kullanılan yakacak maddeleri de değişkenlik gösteriyor. Günümüz dünyasında yakacak olarak kullanılan kömürün yerini enerji kaynakları almıştır. Bunların en başında da doğalgaz geliyor. 

Kömüre göre zahmetsiz bir şekilde kullanılan doğalgaz insan yaşamında büyük kolaylık sağlamıştır. Isınmanın yanı sıra yemek yapmak için de evlerde doğalgaz kullanımına geçilmiştir. Tek doğal kaynakla birden fazla ihtiyacın karşılanması doğalgazı hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru haline getiriyor. Bu nedenle insanlar yeni bir eve taşındıkların da gelişen teknoloji ile birlikte internet üzerinden e devletten doğalgaz başvurusu nasıl yapılır? sorusu için arama motorlarına başvuruyorlar.

Doğalgaz Aboneliği Nasıl Yapılır?

Yeni bir eve taşınan kişilerin farklı türde abonelikler yaptırması ile ihtiyaçlar karşılanabiliyor. Bunların başında elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet, televizyon gibi abonelikler geliyor. Tüm abonelik türlerine bakıldığında içlerinde en çok zorlanılan aboneliğin doğalgaz aboneliği olduğu görülüyor. 

Oturulacak evinize ilk kez doğalgaz bağlatmak için öncelikle belirlenen firmalara tesisat projesi çizdirmek gerekiyor. Ardından doğalgaz sayaç bağlantısı ya da oturduğunuz muhitte hat yoksa hat çekilmesi için talep yapılması isteniyor. İlk başvurularda bazı rutin evraklar talep ediliyor.

Bu evraklar;

  • Başvuru sahibinin hüviyet cüzdanı isteniyor.
  • Oturulacak meskenin ya da işyerinin tapusu talep ediliyor.
  • Kanunlarla zaruri görülen deprem sigortası yaptırılması talep ediliyor.
  • Yapının belediye tarafından verilen ruhsatı isteniyor.
  • Belediyeden alınabilecek bina kapı numarasını gösterir belge isteniyor.
  • Bina büyüklüğünü gösterir metrekare belgesi talep ediliyor.

İlgili belgeler bağlantı sağlanacak yerin konut ya da bina olması durumuna göre değişkenlik gösterebiliyor. Belirtilen durum gözetilerek ikamet edilen yerde dağıtım hizmeti veren doğalgaz şirketinden ya da ilgili şirketin internet sitesinden bilgi alınması önemli bir husus olarak karşımızda duruyor.

Önceden Doğalgaz Aboneliği Bulanan Yere Nasıl Başvuru Yapılır?

Bir konuta ya da işyerine doğalgaz abonelik başvurusu daha önceden yapılmışsa abonelik başvuru işlemleri biraz daha kolay oluyor. Bunun için dağıtım şirketi tarafından talep edilen belgelerle birlikte ilgili şirkete ya da internet üzerinden sanal ortamda başvuru yapılabiliyor. Talep edilen belgeler;

  • Talep sahibinin nüfus cüzdanı olması gerekiyor.
  • Malik olunduğunu ya da intifa hakkının olduğunu gösteren belge talep ediliyor.(Kira kontratı, tapu ya da tapu devam belgesi, lojmanlar için oturum belgesi gibi belgeler)
  • Abonelik yapılacak yerin tesisat numarası bilinmesi isteniyor.
  • Deprem sigortası talepler arasında yer alıyor.

Kullanım meskenin de kombi ve ocak kullanımları gözetilerek dağıtım şirketleri tarafından farklı ücretler talep edilebiliyor. İstenen evrakların sağlanması durumunda ilgili abonelik işlemleri başlatılıyor.

Doğalgaz Aboneliği E Devletten Nasıl Yapılır?

Gelişen teknolojik alt yapı sayesinde birçok işlem internet üzerinden yapılabiliyor. Cumhurbaşkanlığı tarafından hizmete sunulan e devlet marifetiyle çeşitli başvurular yapılabiliyor. Bunlardan biri de herhangi bir doğalgaz şirketine gitmeden doğalgaz aboneliği gerçekleştirmek oluyor. Zamandan ve mekandan tasarrufla işlemler gerçekleştiriliyor.

Başvuru İçin Giriş Ekranı

İnternet ortamında başvuru yapmak isteyen talep sahiplerinin öncelikli olarak e devlet şifresine sahip olmaları isteniyor. E devlet şifresi PTT şubeleri vasıtasıyla temin edilebiliyor. Bunun için başvuru yapılması ve sembolik ücretin ödenmesi isteniyor. Ardından www.turkiye.gov.tr adresinden e devlet şifresi kullanılarak giriş sağlanıyor.

Doğalgaz Abonelik Sözleşmesi

E devlet üzerinden giriş sağlandıktan sonra başvuru sağlanacak şirketin ticaret unvanı yazılarak arama sağlanıyor. İlgili şirkette yapılan yönlendirme sonucu bilgiler işlenerek abonelik sözleşmesi şartları başvuru sahibine bildiriliyor. Talep sahiplerinin ilgili sözleşme metnini okuyup onaylamaları isteniyor. Eğer ki onay verilmezse işleme devam edilemiyor.

İstenen Evrakların Sisteme Yüklenmesi

Dağıtım şirketleri tarafından internet sitelerinde yayınlanan abonelik için gerekli evrakların elektronik ortamda sisteme yüklenmesi talep ediliyor. Kişiler e devlet üzerinden abonelik sözleşme şartlarını okuyup onayladıktan sonra belirtilen evrakların elektronik olarak yüklenmesi kişilerden talep ediliyor. Başvurunun değerlendirmesinin olumlu şekilde sonuçlanması isteniyorsa belgelerin mutlaka tam ve eksiksiz olarak yüklenmesi isteniyor.

Ödeme Ekranına Geçiş

Doğalgaz abonelik işlemleri için ödenecek tutarlar ilgili dağıtım şirketinin internet sitesinde bulunuyor. Sadece ocak kullanımı için hizmete sunulan doğalgaz güvence bedeli ile ocak ve kombi kullanımında istenen bedel farklılık gösteriyor. E devlet üzerinden yapılan başvuruya istinaden talep edilen güvence bedeli için ödeme yapabilmek amacıyla farklı bir ara yüze geçiş sağlanıyor. Kredi kartına taksit imkanı mümkün olabilirken tek çekim peşin ödeme de yapılabiliyor. Ayrıca bazı dağıtım şirketleri kişilerin faturalarına aylık olarak taksit imkanı da sunabiliyor.

Bilgilendirme Ve Onay

Tüm bilgilerini tam ve eksiksiz olarak giriş sağlayıp ödeme seçeneğini başarı ile tamamlayan başvuru sahibine, başvurusunun onaylandığına dair SMS gönderiliyor. İlgili SMS’ de kişinin başvurusunun onaylandığı belirtilerek tesisat kontrolü için dağıtım şirketinin müşteri hizmetlerinden ya da mobil uygulama üzerinden randevu alınması talep ediliyor. Başvuru sahipleri belirtilen alternatifleri kullanarak hem kendilerinin hem de şirketin saha ekibinin uygunluk durumuna göre göre randevu talep edebiliyorlar.

Video: DOĞALGAZ ABONELİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR / E DEVLET DOĞALGAZ ABONELİK BAŞVURUSU

https://www.youtube.com/watch?v=a9SivF0Qa68

Tesisat Kontrolü ve Teknik İşlemler

Doğalgaz kaçağı olması durumunda kötü sonuçların ortaya çıkmasını önlemek amacıyla devlet kanunlarla bazı kriterler belirlemiştir. Bu teknik kriterlerin yerine getirilip getirilmediği uzman ekip tarafından denetleniyor. Başvuru sahibinin randevu talebini değerlendirmeye alan şirket yetkilileri belirtilen adrese gelmeden önce kişilerin evde olup olmaması durumlarını göze alarak SMS gönderimi yapıyorlar. Teknik ekip bazı kriterlerin değerlendirmesini yapıyor.

Bu kriterler;

  • Gaz kaçağının olup olmadığı.
  • Projeye uygun tesisatın yapılıp yapılmadığı.
  • Ocak kurulumunun belirtilen standartlara sahip olup olmadığı.
  • Bacalı kombilerde baca yapısının tek parça olup olmadığı.

Belirtilen standartları sağlayan kullanıcıların doğalgaz açılım işlemleri tamamlanarak, gaz verilişi sağlanıyor. Eksikleri bulunan kullanıcılara eksikler bildirilerek tamamlanması isteniyor. Eksiklerini tamamlayan kişiler yeniden randevu işlemine tabi tutularak ilk kontrolde ki denetimler yeniden yerinde inceleniyor.

Doğalgaz Başvurusu Fesih İşlemleri

Aboneliğini iptal ettirmek, gaz alımını iptal ettirmek isteyen kişilerde e devlet üzerinden başvuru sağlayabiliyor. Sisteme giriş sağlandıktan sonra iptal edilmek istenen abonelik veya tesisat numarası girilerek işleme başlanıyor. Fesih işleminin onaylanması sonrası aboneye SMS gönderilerek gaz kesiminin yapılacağı tarih belirtiliyor. Belirtilen tarihte uzman ekip adrese gelerek gaz arzını durduruyor.

Fesih İşlemleri Sonrası Güvence Bedeli Ödemesi

Abonelik işlemleri sonuçlandırılan kullanıcıların abonelik sözleşmesi esnasında ödedikleri güvence bedellerinin iadesi sağlanıyor. İade işlemleri kişilerin sözleşme sırasında vermiş oldukları banka hesap numaralarına yapılabiliyor. Kanuni olarak sürenin bulunduğu iade işlemlerinde iade sağlanmazsa tüketicinin kanuni yollara başvurma hakkı doğuyor.

Abonelik İşlemleri İçin İstenen DASK Sigortası

Doğal afetlerden olan deprem ve deprem sonrası oluşabilecek başkaca felaketlerin vereceği maddi zararların karşılanması amacıyla 17 Ağustos 1999 depreminden sonra oluşturulmuş sigorta türüne DASK adı veriliyor. Abonelik işlemlerinde zorunlu tutulan DASK sigortasını kiracılar ya da ev sahipleri yaptırabiliyor.

Zorunlu Deprem Sigortası İçin İstenen Bilgiler

Sigorta poliçesinin kesilebilmesi için bazı bilgilere ve belgelere ihtiyaç duyuluyor. Sigortalı kişilerin bilgilerinin yanında bina ve daire hakkında da bilgiler talep ediliyor.

Sigortalı olacak kişiden istenen bilgi ve belgeler;

  • Sigortalı adı ve soyadı.
  • Kimlik numarası.
  • Cep telefonu ya da telefonu.
  • İkametgah adresi.
  • Binaya ilişkin bilgi ve belgeler;
  • Bina açık adresi
  • Yapım yılı.
  • Kat sayısı.
  • Daireye ilişkin istenen bilgi ve belgeler;
  • Daire metrekaresi.
  • Kullanım tahsisi nedeni.

Verilen bilgiler neticesinde DASK primi oluşturularak ilgili poliçe düzenleniyor. Beyana dayanarak kesilen poliçeler de eksik ya da hatalı bilgilerin verilmiş olması maddi kayıpları da artıracak diğer bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

DASK Ücretleri

Abonelik işlemlerinde başka bir harcama kalemi olan DASK işlemlerinin her yıl belirlenen fiyatları mevcuttur. Çeşitli durumlar için ayrı ayrı olarak DASK ücretleri belirleniyor. 2022 yılı için belirlenen DASK ücretleri;

  • Genel yapı türünde azami teminat 320TL.
  • Betonarme yapılarda 1508TL.
  • Diğer yapılarda 1040TL.

Belirtilen tutarlar farklı metrekare ve yapılarda değişkenlik gösteriyor. Bu yüzden poliçe sahiplerinin bilgilerini tam ve eksiksiz vermeleri çıkacak tutar için önem teşkil ediyor.

Gün geçtikçe gelişen düzen insanların hayatlarını kolaylaştıran bir etmen olarak görülüyor. Teknolojinin gelişimine bağlı olarak insan gücü ortadan kalkıyor. Bir zamanlar sabah erkenden kalkıp sıraya girilen başvuruların yerini elektronik ortamda yapılan başvurular alıyor. 

En temel ihtiyaçların başında gelen barınma ihtiyacına ilişkin olarak uygulanan sistemler geliştirilerek insanların çabuk ve hızlı ulaşımları sağlanıyor. Doğalgaz aboneliğinin de sanal ortamda alınması bu duruma gösterilen en güzel örneklerden biri oluyor.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi

BİM market zinciri kimindir?

BİM yıllardır tüketim malzemesi ve gıda ürünlerini yüksek kalite, uygun fiyatla tüketiciye ulaştırmaktadır. Yüksek indirim (Hard Discount) ilkesini benimseyen Birleşik
Ekonomi

Emeklilikte yaşa takılanlar nelere dikkat etmeli? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, EYT ile ilgili uyardı

Emeklilikte yaşa takılanlar, son dönemde gündemde en çok yer alan konu olan EYT ile ilgili açıklamaları ilgiyle takip ediyor. Konuya