Yaşam

E-Devletten elektrik aboneliği nasıl yapılır?

Elektrik aboneli yaptıracaklar tarafından en fazla araştırılan konular arasında, e devletten elektrik aboneliği nasıl yapılır? Konusu gelir. E devlet uygulamasını hayata geçirildikten sonra, birçok konu uygulamaya dahil edildi.

E-devlet uygulaması ile hayata geçirilen işlemler arasında, elektik aboneliğini de yerine aldı. Yakın zamana kadar, aboneli işlemlerini yerine getirecek olanlar, elektrik hizmeti veren kurum veya kuruluşun bürosuna giderek bu işlemleri yerine getiriyordu. Bu durumda aboneler saatler sıra beklemek zorunda kalıyordu.

E-devlet sistemi üzerinden uygulamaya konulan, elektrik aboneliği işlemleri abonelerin daha konforlu ve zaman kaybetmeden işlemlerini yerine getirmesine olanak tanıdı. Aboneler ayrıca tercihlerine göre elektrik dağıtım şirketlerine ait bürolarda ve resmi web sitlerinden de işlemlerini yerine getirebilirler.

Şehir seçimi
Şehir seçimi

E-Devletten Elektrik Aboneliği İçin Ne Gerekir?

Elektriğini enerji nakil hatlarından tedarik edenlerin, elektrik aboneliği yaptırması zorunludur. Abonelik işlemleri yerine getirilmeden elektrik kullanılması, kaçak ve usulsüz kullanım anlamına gelir. Bu tür kullanımların tespitinde idari ve adli yaptırımlar getirilir. Bu sebepten yeni bir iş yeri açan ve yeni bir eve taşınan kullanıcıların mutlaka abonelik işlemlerini yerine getirilmesi zorunludur. Abone işlemleri için;

  • Sayaç veya tesisat numarası
  • Başvuru sahibinin T.C kimlik numarası veya kimlik yerine kabul edilen belge numarası,
  • DASK poliçe numarası,
  • İş yerleri için, şirket yetkilisi T.C kimlik numarası ve diğer bilgiler,
  • İş yeri vergi numarası,
  • İş yeri adresi,

Gerekli belgeler bunlardan ibaret olup, işlemler için gerek duyulması durumunda kiralayanın kimlik numarası, sayaç son endeksi de talep edilmektedir. Bu tür belgeler, diğer başvuru yöntemlerinde de talep edilen belgelerdir. Ayrıca abonelik işlemlerinde abonelik harcı ve depozito talep edilmektedir.

Abonelik harcı ve depozito yatırma işlemleri için, ilgili tedarik firmasının sayfasında yer alan online ödeme yöntemleri uygulanır. Depozito alındı belgesi kullanıcının e posta adresine dijital olarak gönderilir. Aynı zamanda bu belgeler ilgili firma kayıtlarında dijital olarak tutulur.

Abonelik işlemleri sonlandırılıncaya kadar, depozito ilgili firma hesaplarında teminat olarak kalır. Kiracı abonelik işlemlerinde, bazen kiraya verenin kimlik bilgileri de talep edilmektedir. Firmaların hizmet bürolarında, kira sözleşmesi talep edilir. Belirtilen belgeler genel olarak istenen belgeler olup, istenen belgeler tedarikçi firmaya göre değişiklik gösterebilir. E devlet elektrik abonelik işlemlerinin yerine getirilmesi için, ilgili firmanın talep ettiği belgelerin dijital olarak doldurulması zorunludur.

E-Devletten elektrik aboneliği başvuru
E-Devletten elektrik aboneliği başvuru

E Devletten Elektrik Aboneliğini Kimler Yaptıramaz?

E devlet sisteminde aboneliği bulunmayanlar, e devlet sisteminde elektrik aboneliği yaptıramaz. E devlet sistemine giriş yapılabilmesi için PTT müdürlüklerine başvurulması gerekir. Buradan alınacak abonelik giriş şifresi ile sisteme giriş yapanlar, kullanıcı giriş şifresini değiştirerek sisteme dahil olurlar.

Bu sayede e devletten elektrik aboneliğini işlemlerini yerine getirirler. Elektrik aboneliği açılacak sayaçların, daha önceki var olan abonelik işleminin sonlandırılmış olması gerekir. Aksi durumlarda abonelik işlemi gerçekleştirilemez. E devlet sisteminden abonelik işlemlerini yerine getirecek kişilerinden istenen belgelerin ve belge numaraların mutlaka sisteme dahil edilmesi gerekir.

Aksi takdirde abonelik işlemleri yerine getirilemez. Abonelik işlemlerinin yerine getirileceği adresin bağlı bulunduğu elektrik dağıtım şirketinin, e devlet sistemine kayıtlı olmadığı durumlarda, sistemden aboneli işlemleri yerine getirilemez. Bu gibi durumlarda abone diğer abonelik yöntemlerini denemelidir.

E Devletten Elektrik Abonelik İşlemleri Nasıl Gerçekleşir?

E devlet üzerinden abonelik işlemlerini yerine getirecek kullanıcılar, e devlet sistemine kendi profilinden giriş yapmalıdır. Açılan pencerede sistemin arama motorundan elektrik dağıtım şirketini aratır. Ekrana yansıyan elektrik dağıtım şirketi tıklanır. Açılan pencerede aboneli işlemleri seçeneği tıklanır.

Açılan pencerede sayaç numarası, kimlik numarası, tarife seçimi, tesisat numarası, abone adresi, sözleşme gönderilecek iletişim bilgileri, DASK poliçe numarası gibi istenen bilgiler, abone başvuru sayfasına ilgili kutucuklara yazılarak işlem tamamlanır.

İlgi firma tarafından kullanıcının bilgileri kontrol edilerek, aboneye yapılacak işlemler, işlemin yerine getirileceği tarih iletişim yolu ile iletilir. Ayrıca abonelik işlemlerine ilişkin başvurularını sistem üzerinden kullanıcılar takip edebilir.

Seyredin: E Devlet Elektrik Aboneliği Başvurusu Nasıl Yapılır?

E Devletten Elektrik Abonelik İşlemleri Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

E devlet üzerinden başvuru işlemleri kullanıcıya bağlı olarak 5-10 dakika içerisinde tamamlanır. İşlemlere ilişkin, elektrik dağıtım şirketi tarafından başvurunun yapıldığına ilişkin mesaj gönderilir.

Gönderimi yapılan bilgiler ilgili şirket tarafından incelenir. İnceleme sonucunda abonelik işlemlerinin tamamlanmasında sakınca görülmeyen abonelere dijital olarak abone sözleşmesi gönderilir. Abone işlemlerinin yerine getirilmesi için, aboneden depozito yatırılması istenir. Depozito yatırma işlemlerinde online işlemler kapsamında, ilgili şirketin tercih ettiği yöntemlerle yerine getirilir. Sonraki aşamada aboneye elektriğin ne zaman bağlanacağı ile ilgili bilgilendirme yapılır. Belirtilen günde elektrik aboneliği aktif hale getirilir. Abonenin elektriğinin açılması, dağıtım şirketinin iş yoğunluğuna göre değişik göstermekle birlikte en geç 24 saat içerisinde yerine getirilmektedir.

E Devlet Elektrik Aboneliği Hizmetinden Kimler Faydalanır?

E devlet elektrik aboneliğinden yıllık 1400 kWh elektrik tüketim limitini geçmeyen aboneler faydalanır. Elektrik dağıtım şirketleri kapsamında, Türkiye’de 21 elektrik tedarik şirketi, 81 ili kapsayacak şekilde e devlet sistemi üzerinden abonelik işlemlerini yerine getirmektedir. Yıllık 1400 kWh elektrik tüketimini geçen abonelerin işlemleri, ilgili firmanın hizmet verdiği bürolarda gerçekleştirilir.

E Devlet Elektrik Abonelik Kapatma İşlemleri Nasıl Yapılır?

E devlet sisteminde elektrik abonelik açtırma işlemleri yapılabileceği gibi, abonelik kapatma işlemleri de yerine getirilmektedir. Aboneli kapatma işlemini yaptıracak kullanıcılar, e devlet sistemine kendi profilinden giriş yapmalıdır. İlgili tedarik şirketi arama motorundan aranır.

Bulunan elektrik dağıtım şirketi üzerine tıklanarak abonelik işlemlerine ilişkin sayfaya ulaşım sağlanır. Burada abonelik kapatma işlemleri linki seçilerek, abonelik kapatma işlemlerine ilişkin başvuru sayfasına erişilir. Buradan abone bilgilerini bulduğu sayfaya erişim sağlanır. Abonenin üzerine kayıtlı abonelikler sayfada sıralanır. Kullanıcı kapatmak istediği abonelik bilgisine üzerine tıkladığında, abonelik kapatma işlemlerine ilişkin sayfaya yönlendirilir. Abonenin yatırmış olduğu depozito için, banka IBAN numarası talep edilir. İlgili kutucuğa abone kendisine ait banka IBAN numarasını kodlayarak işlemi tamamlar.

E Devlet Elektrik Aboneli Feshi İşlemi Ne Kadar Sürede Sonlandırılır?

E devlet sistemi üzerinden elektrik aboneliği sonlandırma işlemleri, kullanıcıya bağlı olarak yaklaşık 5-10 dakikada sonlandırılır. Kullanıcının aboneliğinin sonlandırılması için tedarikçi firma ekipleri, abonenin bağlı bulunduğu sayaç son endeksi kontrolünü sağladıktan sonra gerçekleşir. Yeni aboneli oluşturuluncaya kadar sayaç mühürlenir. Bu işlem yaklaşık 24 saatli zaman diliminde gerçekleşir.

E-Devlet Elektrik Abonelik Feshi İşleminden Sonra Depozito Ne Zaman Yatar?

Elektrik abonelik işlemini e devlet sistemi üzerinden sonlandıran kullanıcıların, abonelik işlemleri sırasında yatırmış oldukları depozitoyu çekebilir. Kullanıcının abonelik işlemleri sonlandırılıncaya kadar tüketmiş olduğu elektrik gideri depozitodan düşülerek kalan miktar, kullanıcının belirlediği banka IBAN numarasına en geç 15 gün içerisinde yatırılır. IBAN numarası talep etmeyen elektrik tedarik firmaları depozito ödemesini, kullanıcı adına PTT şubelerine yatırırlar.

E Devlet Yeni Elektrik Abonelik İşlemleri Nasıl Yapılır?

Daha önce hiç abonelik işlemi yapılmamış sayaçlar bakımından elektrik dağıtım şirketleri bağımsız hareket etmektedirler. Bazı durumlarda hiç abonelik işlemi yerine getirilmemiş olsa bile, e devletten abonelik işlemeleri yerine getirilirken, bazı durumlarda tedarikçi firma bu başvuruyu uygulama üzerinden kabul etmemektedir. Bu gibi durumlarda ilgili tedarik şirketinin, abone adresinin bağlı bulunduğu il veya ilçede bulunan bürolarına başvurmak durumundadır.

E Devlet Elektrik Aboneli Bilgisi Nasıl Sorgulanır?

E devlet sisteminden abonelik sorgulama işlemi yapacak kullanıcının, e devlet sistemine kendi kullanıcı şifresi ile giriş yapması gerekir. Uygulama içerisinde bulunan arama motorundan, sorgulamak istediği elektrik tedarik firmasının ismini yazarak aratır.

Ekrana yansıyan tedarik firmasının üzerine tıklandığında, firmanın online hizmetlerinin bulunulduğu sayfaya yönlendirilir. Açılan sayfada abonelik bilgilerimi sorgulama butonu tıklandığında, otomatik olarak kullanıcının adına kayıtlı abonelikler sıralanır. Aboneli ayrıntısını görmek için, ilgili abonelik üzerine tıklanır.

E Devlet Elektrik Borç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E devlet sisteminden kullanıcı şifresi ile giriş yapılarak, ilgili elektrik firmasının linki bulunur. Firma linki tıklandığında, firma tarafından online verilen hizmetler sayfaya yansır. Abone borç sorgulama butonu tıklandığında, kullanıcının kendi adına kayıtlı abonelik borç bilgileri ekranda yer alır. Kullanıcı e devlet sistemi banka hesaplarına tanımlı ise buradan ödeme veya otomatik ödeme gerçekleştirilebilir.

E Devletten Elektrik Abonelik İşlemlerini Yerine Getiremeyenler Ne Yapmalıdır?

E devlet üzerinden elektrik abonelik işlemlerini yerine getiremeyen müracaatçılar, elektrik tedarik firmasının resmi web sayfasından online olarak veya ilgili firmanın hizmet bürolarında abonelik işlemlerini ve diğer işlemleri yerine getirebilirler. Bu yöntemlerle elektrik abonelik işlemleri, tedarikçi firmanın işlem yoğunluğuna, talep edilen hizmetin kapsamına göre, işlem süresi değişiklik gösterir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

Bu sözler sayesinde sevgiliniz size tekrar tekrar aşık olacak. Sevgilinin kalbini çelecek sözler nelerdir?

Sevgilimize ya da eşimize sevgimizi göstermek için normal veya özel günlerde onlara güzel sözlü mesajlar atmak isteriz. Bu sözler sayesinde
Yaşam

Dostoyevski sözleri. En güzel Dostoyevski sözleri nelerdir?

Rus edebiyatının en büyük eserlerinden bazılarını ortaya çıkarmış olan, dünya klasiklerinde yeri azımsanamayacak kadar büyük bir yazardır Dostoyevski. Dostoyevski tarafından