El açması ıspanaklı börek nasıl yapılır? El açması tadında ‘ıspanaklı börek’ tarifi
Siz de annelerinizin hazırlamış olduğu böreklerden yapmak ister misiniz? Eğer cevabınız evet ise tarifimizi okumaya devam edin. Çayın yanına ya da kahvaltı sofralarına yakışacak bu böreği yapmak için çok da zahmete girmenize gerek yok. Evdeki malzemeler ile kolayca yapılan bu börek sayesinde sevdikleriniz her gün size gelip yemek yemek isteyecek. Bu yazımızda sizlere el açması ıspanaklı böreğin nasıl yapılabileceğinden bahsettik. Ispanaklı börek yapabilmek için gerekli malzemeler şunlardır:
- 9 bardak un
- 3,5 bardak su
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet soğan
- 1 kilo ıspanak
- Yarım yemek kaşığı salça
- Pul biber
- Karabiber
- Tuz
- 2 ya da 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- İstediğiniz baharat
El açması ıspanaklı börek nasıl yapılır?
Ispanaklı börek yapabilmek için uygun bir yoğurma kabı içerisine 9 su bardağı kadar un ve yeteri miktarlarda tuz alalım. Daha sonra ise suyumuzu yavaş yavaş ilave ederek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Hamurumuzu hazırladıktan sonra ise hafifçe tezgahımızı unlayalım ve hazırladığımız hamuru buraya alalım. Daha sonra ise 9 ayrı parçaya bölelim ve böldüğümüz hamurları elimiz ile yuvarlayarak beze haline getirelim. Bezeleri hazırladıktan sonra ise bütün bezeleri servis tabağı büyüklüğünde açmaya başlayalım. Bütün bezeleri servis tabağı büyüklüğünde açtıktan sonra ise yağlamış olduğumuz bir tepsi içerisine hamurlarımızı yerleştirelim.
Tepsiye yerleştirmiş olduğumuz hamur üzerine bol miktarda sıvı yağ dökelim. Ardından da diğer hamurları da açarak, aralarına yağ sürerek üst üste yerleştirelim. Hamurları yağlayıp üst üste yerleştirdikten sonra ise yaklaşık 15 ile 20 dakika arasında dinlendirmemiz gerekmektedir. Hamurlarımızı dinlendirdikten sonra, bütün hamurları tezgaha alalım ve uçlarından çekerek açabildiğimiz kadar açalım. Daha sonra ise iç harcımızı eklememiz gerekiyor. Bunun için domates salçası ve soğan ile brlikte ıspanaklarımızı kavuralım.
İzleyin: Ispanaklı Börek Tarifi – El Açması Çıtır Börek Yapımı
İç harcımızı hazırladıktan sonra, hamurumuza iç harcımızı serpelim. Hamurlarımızı gevşek bir şekilde rula halde kapatalım. Hazırladığımız börekleri de pişirme kağıdı serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirelim. Ardından da bütün böreklerimizin üzerine çırpılmış yumurta sürelim ve önceden ısıttığımız 180 dercelik fırına atalım. Böreklerimizin pişmesi için yaklaşık 40 dakika gerekli. Sürenin sonunda böreklerimizi fırından alalım ve ilk sıcaklıkları çıktıktan sonra istediğiniz gibi servis edebilirsiniz.
El açması tadında ıspanaklı börek tarifi
Türk kültüründe böreğin yeri oldukça geniş. Bununla birlikte çay sohbetlerini renklendirmek ve kahvaltı sofralarını şenlendirmek için börek yapmayı tercih edebiliyoruz. Bu yazımızda el açması ıspanaklı börek tarifi vereceğiz. Ispanaklı börek yapabilmek için gerekli malzemeler ise şunlardır:
- Yufka
İç harcı için
- 2 ya da 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı biber salçası ve domates salçası
- 2 ya da 3 bağ ıspanak
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 250 gram süzme peynir
Sosu için
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Üzeri için
- Kalan sos
- 1 adet yumurta
- Susam
- Çörek otu
Ispanaklı börek nasıl yapılır?
Ispanaklı börek yapabilmek için öncelikle tavamıza 2 ya da 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ alalım. Daha sonra ise doğramış olduğumuz 1 adet soğanı da bu tavaya ekleyelim ve güzel bir şekilde kavurmaya başlayalım. Soğanlar biraz pembeleşinceye kadar kavuralım ve daha sonra üzerine hazırladığımız domates ve biber salçasını ekleyelim. En sonunda ise tavamız içerisine haşlamış olduğumuz ıspanağı ekleyelim ve kavurmaya devam edelim. yarım çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı kadar toz kırmızı biberi ekleyip güzelce karıştıralım ve hazırladığımız ıspanaklı iç harcımızı ocaktan alalım.
Ispanaklı böreğimizin iç harcını hazırladıktan sonra ise böreğimizin sosunu hazırlamamız gerekiyor. Bunun için uygun bir karıştırma kabı içerisine 1 su bardağı yoğurt , birinin sarısı üzeri için ayrılcak 2 yumurta ve 1 çay bardağı sıvı yağı alıp güzel bir şekilde karıştırmaya başlayalım. Sosumuzu hazırladıktan sonra ise yufkalarımızdan birini böreği hazırlayacağımız tezgaha açalım. ardından da hazırladığımız yoğurtlu ıspanaklı börek sosunu da bütün yufkamıza sürelim. Bunun için bir yağlama fırçasından yardım alabilir ve yufkanın her tarafını soslayabilirsiniz. Sos ile ıslattığımız yufkanın üzerine bir yufka daha serelim ve bu yufkayı da aynı şekilde sosa bulayalım. Ardından da ikinci yufkanın üzerine hazırlamış olduğumuz sarımsaklı iç harcımızı serelim. Yufkamızın yarısını bu harç ile kapladıktan sonra ise bir adet yufka daha serelim ve bu yufkayı da aynı şekilde sosa bulayalım. Sosa buladıktan sonra ise kalan iç harcımızı da aynı şekilde yufkamıza serelim.
İzleyin: Tek Tek Sarmaya Uğraşmadan ✅ Bir Tepsi Dolusu Ispanaklı Peynirli Çıtır Börek 😍
https://www.youtube.com/watch?v=TX9EoMiX-8c
İç harcımızı düzgün bir şekilde yerleştirdikten sonra ise böreğimizi ikiye katlayalım ve rulo şeklinde saralım. Rulolarımızı ise keselim ve fırın tepsisine yerleştirelim. Fırın tepsisine yerleştirdiğimiz böreklerin üzerine kalan sosu gezdirelim ve ardından da yumurta sarısı sürelim. Eğer isterseniz böreklerinizin üzerine susam ve çörek otu da serpebilirsiniz. En sonunda ise böreklerimizi 180 derecede önceden ısıtmış olduğumuz fırına koyalım. yaklaşık 40 yad a 45 dakika kadar böreklerimizi pişirmemiz yeterli olacaktır. Güzel bir şekilde üzeri kızaran böreklerimizi fırından alalım ve ilk sıcaklıkları çıktıktan sonra, istediğiniz gibi servis edebilirsiniz.